Apple intră în industria salvării de vieţi - zeci de mii de oameni s-au înscris în testele medicale făcute pe iPhone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Research Kit e un cadru de lucru pentru dezvoltarea de aplicaţii
Research Kit e un cadru de lucru pentru dezvoltarea de aplicaţii

Unul dintre cele mai interesante anunţuri, dar care a fost trecut cu vederea de către mulţi, la conferinţa Apple, a fost ResearchKit, suita de aplicaţii şi kit-uri de dezvoltare pentru programe destinate doctorilor şi pacienţilor. La câteva zile după lansarea programului, mii de oameni s-au înscris deja.

ResearchKit e o suită de cinci aplicaţii momentan, dar este de fapt un kit pe care se pot construi diferite aplicaţii, conectate la iPhone şi Apple Watch, care să îi ajute pe cercetători să strângă date despre anumite boli.

Momentan sistemul are o aplicaţie de Astm, numită Asthma Health (dezvoltată cu ajutorul Universităţii Mount Sinai) ,una de Parkinson (mPower), o aplicaţie de diabet (GlucoSuccess), una pentru cancerul la sân (Share the Journey) şi una pentru boli de inimă (MyHeart Counts).

Un succes uriaş

Cercetătorii au avut mereu dificultăţi în a găsi un număr foarte mare de pacienţi care să intre în studiu. La câteva zile după lansare, aplicaţia MyHeart Counts, dezvoltată cu Universitatea Stanford, a strâns 11.000 de persoane care s-au înscris.

„Să strângi 10.000 de persoane într-un studiu medical ţi-ar trebui 50 de centre medicale din toată ţara“, a declarat Alan Yeung, director medical la Stanford Cardiovascular Health pentru „Bloomberg“.

În studiul pentru astm s-au înscris 2.500 de persoane după prima zi, iar pentru aplicaţia de Parkinson au venit 6.000 de utilizatori. Conform datelor recente, alte 1.500 de persoane s-au mai înscris în studiul de Parkinson. Potrivit reprezentanţilor universităţii care a colaborat la construirea aplicaţiei, cel mai mare studiu de până acum a fost pe 1.700 de persoane.

Metodologia ar fi o problemă

Cu toate acestea, nu toţi cercetători au încredere în ResearchKit, datorită metodologiei. Ei se tem ca informaţiile să nu fie false, iar apoi studiul, chiar dacă va avea foarte mulţi participanţi, va fi nul.

Potrivit lui Michael Gibson, profesor la Harvard Medical School, există posibilitatea ca cineva să apese un buton greşit, dar există erori şi din cauza demografiei. Utilizatorul de iPhone e educat şi are un venit mai mare, ceea ce schimbă demografia studiului.

De asemenea, crede Gibson, o aplicaţie pe telefon e mai restrictivă. Utilizatorii nu vor răspunde atât de detaliat sau ar putea oferi informaţii false. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite