Apple e noua companie luată în vizor de UE din cauza contractelor pentru iPhone

Apple e noua companie luată în vizor de UE din cauza contractelor pentru iPhone

iPhone 5 este cel mai nou model de telefon de la Apple. FOTO Adevărul

După ce a amendat Microsoft cu câteva sute de milioane de euro, Uniunea Europeană se uită spre Apple şi contractele încheiate de americani cu operatorii telecom din Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractele încheiate de Apple cu operatorii din Europa vor fi analizate de autorităţile antitrust ale UE pentru că americanii se poate să se fi folosit de interesul pentru iPhone pentru a genera vânzări mai mari punând presiuni asupra operatorilor, notează Mediafax, citând „The New York Times“. Sunt vizaţi, în special, operatorii din Franţa, dar nu sunt excluse nici alte ţări.

Un purtător de cuvânt al companiei Apple a declarat că  respectă legislaţia locală oriunde desfăşoară afaceri. Totuşi, persoane familiarizate cu relaţiile Apple cu operatorii au afirmat că unii furnizori de servicii telecom trebuie să accepte condiţii stricte pentru a vinde telefoane iPhone, situaţie care face dificilă concurenţa din partea altor producători de smartphone-uri. Orice iPhone este lansat într-un anumit an captează foarte uşor publicul.

Apple impune cote companiilor pentru cât de multe smartphone-uri iPhone trebuie să vândă într-o anumită perioadă de timp, de obicei trei ani. Dacă nu este acceptată cota, operatorul nu primeşte telefonul pentru vânzare. Contractele Apple cu operatorii diferă de la o companie la alta. Vânzările de acest tip au generat 56% din veniturile de 55 de miliarde de dolari din ultimul trimestru. În cazul în care compania nu reuşeşte să vândă numărul de smartphone-uri asumate, este obligată să plătească Apple pentru toate unităţile rămase nevândute.

Cele mai mari amenzi în situaţiile în care companiile constituie carteluri împotriva concurenţilor se ridică la 10% din vânzările anuale cele mai recente. Amenzile în cazurile antitrust ajung, însă, rareori la un asemenea nivel. Microsoft a fost amendată cu peste 500 de milioane de euro din cauza browser-ului Internet Explorer.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările