APLICAŢIA ZILEI: Google Chrome pentru iPhone – singura alternativă la Safari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google a reuşit să creeze un browser pentru iOS care reprezintă un adversar demn pentru Safari FOTO: Mediafax
Google a reuşit să creeze un browser pentru iOS care reprezintă un adversar demn pentru Safari FOTO: Mediafax

Google Chrome pentru iPhone a fost lansat acum două săptămâni şi potrivit ultimelor date are deja o cotă de piaţă de 1,5%. Modest, pe lângă procentul de 85% pe care-l are Safari, browserul standard cu care vin smartphone-urile cu iOS.

Din momentul lansării, ne-am jucat cu Google Chrome pe iPhone pentru a ne hotărî dacă ar fi cazul să îl folosim sau nu. Am descoperit din primele momente un dezavantaj: faptul că iPhone-ul vine cu Safari browser standard îl face pe acesta mult mai natural decât Chrome. 

În plus, poziţionarea pe ecranul de start este mult mai bună şi oricât de bine organizate ar fi programele în telefon, timpul pierdut până la accesarea Chrome reprezintă de multe ori un motiv de iritare. Dar aceasta nu este vina Google, ci rezultatul limitărilor iOS.

Prima impresie pe care ţi-o face Chrome este că are un design extrem de reuşit, minimalist şi cumva mai serios decât Safari. Poate este şi impresia de nou. Prima observaţie a fost inexistenţa unui buton de reîncărcare a paginii la îndemână, un lucru pe care nu l-am înţeles defel. Nu vă îngrijoraţi.

Evident că există, dar trebuie accesat meniul de lângă bara de adresă. Considerăm că era destul spaţiu pentru introducerea unui astfel de buton, dar pentru un motiv sau altul Google a decis să-l ţină deoparte. O bilă neagră.

La nivelul vitezei de încărcare a paginilor, am testat browserul comparându-l cu Safari pe aceeaşi conexiune Wi-Fi şi pe aceeaşi pagină – versiunea mobilă de Facebook. Chrome s-a încărcat mai rapid cu două secunde în medie faţă de concurentul de la Apple. O bilă albă pentru acest lucru.

De la încărcarea paginilor am trecut la funcţionalităţi. Am apreciat faptul că atunci când sunt deschise mai multe pagini, trecerea între acestea este elegantă şi aproape „Apple style”, făcându-ne să ne întrebăm de ce Apple nu s-a gândit la aşa ceva. Pur şi simplu, dacă dăm cu degetul în stânga sau în dreapta pe ecran, trecem într-o pagină nouă. Iar deschiderea unei file noi este la fel de uşoară. Lângă butonul de meniu, în partea superioară din dreapta se deschid toate paginile, iar apoi se aşază într-o formă de carduri. Designul minimalist s-a impus şi aici. Cardurile sunt aranjate simplu şi elegant, amintindu-ne de poate cea mai frumoasă aplicaţie pentru reţele sociale – LinkedIn. O bilă albă.

Dacă cei de la Google au uitat să pună un buton de refresh la îndemână, nu au ratat alte elemente importante. Meniul se deschide cu „Filă nouă” şi cu „Filă incognito nouă”. La fel ca şi la versiunea desktop, Google Chrome a implementat foarte bine modul secret de a naviga pe internet, fără a lăsa urme. Încă nu suntem convinşi la ce foloseşte acesta, dar experienţa utilizatorilor spune că e un mod bun de a ascunde site-urile pe care nu trebuie prinşi de către iubiţi, mame şi taţi sau alte persoane care folosesc dispozitive. În orice caz, pentru amatorii de anonimitate, este mult mai simplu şi din cunoştinţele noastre, Safari nu deţine acest feature pe mobil.

Marcajele reprezintă paginile favorite, care pot fi alese apăsând butonul de meniu. Dacă utilizatorii nu greşesc şi dau cu degetul peste butonul de reîncărcare, steluţa reprezintă modul de a evidenţia o pagină.

Poate elementul esenţial al acestui browser este faptul că se conectează la varianta sa desktop, dacă suntem contectaţi cu un cont Google. În acest moment am patru pagini deschise pe laptop şi ele îmi sunt arătate şi pe Chrome pentru mobile. O bilă albă.

Bilă neagră dăm faptului că nu există o la el de uşoară conectare cu toate conturile pe reţelele sociale. Chiar şi trimiterea paginii pe mail este îngreunată. Dacă la Safari o săgeată în partea inferioară a paginii oferă opţiunile de Mail, Twitter sau Mesaj, la Google meniul trebuie accesat mereu şi mereu, unde are doar opţiunea de Mail. O bilă neagră.

În cele din urmă, Google a oferit din nou o opţiune interesantă şi la îndemână: Solicitare versiune desktop. La Safari am înregistrat mereu problema aceasta, mai ales atunci când unele opţiuni nu mergeau decât pe varianta integrală a unei platforme. Ei bine, Google nu ne mai lasă să căutăm prin versiunile de mobile ale site-urilor, după „Versiune desktop”, ci solicită singur aşa ceva. Până nu v-aţi chinuit să găsiţi o metodă de a intra pe o varianta integrală, nu veţi putea aprecia destul această oportunitate. O bilă albă.

O ultimă bilă neagră vine doar din obişnuinţa cu Safari. Cei cu Android nu ar avea problemele acestea: amplasarea butoanelor pentru punct, două puncte şi cratime în partea superioară a tastaturii mi s-a părut nenaturală. Dacă acest feature ar fi hotărât între un review pozitiv pentru Google Chrome sau nu, probabil aş fi spus că nu e o problemă. Dar în momentul acesta, Chrome iese bine oricum, aşa că menţionarea unui aspect deranjant nu strică.

Concluzia:

Chrome este o alternativă elegantă la Safari. Dacă iOS ar fi fost un ecosistem mai deschis, Chrome ar fi avut mai mult succes. Am apreciat eleganţa sa, rapiditatea şi conectarea cu varianta desktop. Am rămas surprinşi însă de unele scăpări impardonabile. Dacă vă doriţi să renunţaţi la Safari, v-aţi găsit browserul. Dacă nu aveţi nicio problemă cu el, lăsaţi-l pe Chrome să stea liniştit în AppStore.

Note:

Funcţionalitate: 8.5/10

Design: 9.5/10

Rapiditate: 9/10

Integrarea în Cloud: 9.5/10

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite