În trei ani vom experimenta cu viteza 5G, dar nu va fi o revoluţie aşa cum te aştepţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5G nu va mai fi doar despre telefoane. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
5G nu va mai fi doar despre telefoane. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Huawei, unul dintre furnizorii de soluţii pentru reţelistică, susţine că standardul 5G va fi folosit cât de curând. Ce nu vom vedea curând e viteza.

Huawei susţine că până în iunie 2018 vor fi reglementate standardele 5G. Noile conexiuni de mare viteză vor fi disponibile comercial până în 2020. Iar în doi ani ar trebui să fie dezvoltate primele smartphone-uri bazate pe standardul 5G şi tot atunci ar trebui lansate şi primele reţele de test în oraşele mari din întreaga lume. Compania are o viziune optimistă din această perspectivă, având în vedere că în multe ţări nici standardul 4G nu ajunge în toate locurile (şi România se află în aceeaşi situaţie).

În ceea ce priveşte standardizarea, reţeaua 5G va folosi toate frecvenţele de bandă, nu doar una singură. În prezent, licenţele de spectru sunt acordate pentru o anumită frecvenţă. De exemplu, pentru 2G ar putea aloca benzile de 900Mhz, 1,8Ghz, şi ar putea aloca 2,1Ghz pentru 3G. Însă 5G este o tehnologie care a optimizat folosirea benzilor  şi frecvenţelor multiple.

Frecvenţa de interogare (uplink) şi cea de răspuns (downlink) au fost decuplate în cazul 5G, aşa că regulatorii vor trebui să se adapteze pentru a putea distribui eficient benzile. Acea decuplare între down şi up va permite viteze de transfer mult mai mari şi va duce la latenţe foarte mici. Trebuie reţinut şi că viteza nu e totul pentru 5G, ci lantenţa va fi la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă. 

Cât despre viteză, principala caracteristică la care ne raportăm acum, Huawei a reuşit să demonstreze viteze de până la 35Gbps în ianuarie 2017. În testele de mobilitate au atins şi viteze de până la 2Gbps şi 1,2Gbps. Totuşi, realitatea e că vitezele constante vor fi mult mai mici, de aproape 100Mbps. Ceea ce ne arată că în prezent, pe 4G, nici nu putem spera la aşa ceva, deşi în laborator vitezele sunt mari, iar operatorii telecom le folosesc să se laude.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite