YouTube va lipsi din iOS 6 şi de pe noul iPhone

YouTube va lipsi din iOS 6 şi de pe noul iPhone

iOS 6 va fi lansat oficial în toamnă, odată cu noul iPhone.

Apple va lansa în toamnă ultima versiune a iOS, sistemul său de operare pentru dispozitive mobile, dar, până atunci, dezvoltatorii au acces la variantele beta. Astfel, de curând a fost publicată varianta iOS 6 beta 4 care a venit cu o surpriză. Aplicaţia YouTube, integrată încă din 2007 în iOS, a fost scoasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înainte de YouTube, Apple a mai scos o aplicaţie principală a Google din sistemul său de operare, şi anume Google Maps, dar pentru aceasta are deja înlocuitorul Apple Maps. Cât despre YouTube, producătorul iPhone-ului a spus că motivul înlăturării este expirarea licenţei de folosire, informează „CNet”.

Aplicaţia YouTube a fost esenţială primului iPhone, şi următoarelor modele, întrucât sistemul de operare nu suportă standardul Flash. Astfel, videoclipurile de pe YouTube erau redate pe iPhone fără probleme. Însă de această aplicaţie şi actualizarea ei se ocupa Apple şi nu de puţine ori utilizatorii s-au plâns de lipsa funcţiilor noi pe care Google deja le introdusese pe site sau în aplicaţia de Android.

Noul iPhone, programat pentru o lansare în toamnă, va veni cu iOS 6, deci va fi primul smartphone Apple care nu va avea YouTube din start.

Apple sau Google, cine câştigă de pe urma dispariţiei YouTube?

Confirmarea că aplicaţia nu va mai fi integrată în iOS 6 a venit de la un purtător de cuvânt al Apple, dar cei de la Google nu au comentat în niciun fel. Însă în urma acestei decizii, cineva are de câştigat şi cineva are de pierdut, notează „The Verge”. Cel mai probabil utilizatorii vor fi la mijloc.

Odată cu această ştire a venit şi confirmarea că Apple plătea o taxă pentru folosirea YouTube, asta în ciuda faptului că Google oferă gratuit instrumentele necesare dezvoltării unei aplicaţii. Însă, după cum s-a văzut în Windows Phone 7, aceste instrumente nu sunt dintre cele mai bune, iar rezultatul nu se compară cu aplicaţia standard pentru Android.

Pentru Apple este un câştig că nu mai trebuie să plătească nimic, nici chiar un programator sau o echipă pentru a întreţine aplicaţia de YouTube, mai ales că serviciul este al unui competitor direct, Google. În plus, se poate baza pe gigantul online că va dori să nu-şi piardă publicul şi astfel va oferi o aplicaţie cât mai bună.

Google câştigă pentru că poate introduce anunţurile şi poate actualiza mai des aplicaţia, cum se întâmplă pe Android. YouTube a devenit, pentru foarte mulţi utilizatori, punctul zero al distribuirii de materiale video, astfel că Google nu va vrea să piardă această piaţă. Foarte probabil că va avea aplicaţia gata înainte de lansarea iOS 6, în toamnă.

Deşi în 2007 Steve Jobs vedea în Google un partener de încredere, după lansarea Android lucrurile s-au schimbat. Jobs a acuzat gigantul căutărilor online că a copiat iOS şi cea mai mare schimbare a survenit în vară, cu anunţul renunţării la Google Maps. Este tot mai clar că Apple vrea să întrerupă orice folosire a produselor Google, iar mai noii parteneri sunt Facebook şi Twitter, ambele reţele urmând să beneficieze de integrare în iOS 6. Rămâne de văzut când se vor răci relaţiile şi cu aceşti parteneri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările