Yahoo le-a permis serviciilor americane să te spioneze

Yahoo le-a permis serviciilor americane să te spioneze

Compania IT Yahoo a construit în secret, anul trecut, un program care verifică toate emailurile primite de clienţii săi pentru a identifica informaţii cerute de oficiali din serviciile americane de informaţii, au declarat surse apropiate dosarului, citate de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grupul a scanat sute de milioane de conturi de Yahoo Mail, la cererea Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) sau a FBI, au declarat doi foşti angajaţi şi o a treia persoană implicate în evenimente.

NSA înaintează de regulă cererile pentru supraveghere internă prin intermediul FBI, deci este greu de aflat ce agenţie a vrut informaţiile.

Compania a respectat o directivă clasificată a Guvernului american, trimisă echipei de consilieri legali ai Yahoo.

Mai mulţi experţi în supraveghere au declarat că este primul caz în care se află că o companie americană de IT este de acord să îşi spioneze clienţii la cererea unei agenţii de spionaj, verificând toate mailurile în timp real. De regulă, sunt analizate mesajele stocate sau este scanat număr mic de conturi în timp real.

Nu este clar deocamdată ce informaţii au vrut să afle serviciile de spionaj, doar că au vrut ca Yahoo să caute un anumit set de caractere. Acest lucru poate însemna o frază într-un ataşament sau un mesaj, au explicat sursele sub acoperirea anonimatului.

Potrivit unor foşti angajaţi, decizia directorului general al Yahoo, Marissa Mayer, de a respecta directiva i-a nemulţumit pe o parte dintre directorii companii. Această hotărâre l-ar fi determinat, de altfel, pe directorul pentru securitatea informaţiilor, Alex Stamos, să îşi dea demisia în iunie 2015.

Reuters nu a putut confirma că şi alţi furnizori de servicii de email au primit cereri similare.

„Yahoo este o companie care respectă legea şi aplică legile din Statele Unite”, a anunţat compania pentru Reuters.

În baza legislaţiei americane, agenţiile de informaţii pot cere companiilor de telefonie sau de internet să transmită date ale clienţilor pentru a ajuta la strângerea de informaţii externe, în diferite scopuri, inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului.

Luna trecută, Yahoo a anunţat  că au fost furate în urmă cu doi ani datele personale a cel puţin 500 de milioane de utilizatori în timpul unui masiv atac cibernetic, care a fost executat de hackeri sponsorizaţi de un stat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările