Wikipedia, protest public contra cenzurii din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    "Imaginează-ți o lume fără acces la cunoaștere", mesajul afișat de Wikipedia pe pagina din Rusia.
"Imaginează-ți o lume fără acces la cunoaștere", mesajul afișat de Wikipedia pe pagina din Rusia.

Wikipedia din Rusia s-a închis, azi, în semn de protest față de o lege nouă care a fost trimisă în Parlament pentru vot. Actul legislativ presupune ca guvernul rus să poată închide orice site care contravine prevederilor legii.

Astăzi, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse va supune votului un amendament din “Legea pentru informare”. Dacă va trece în forma actuală, amendamentul permite crearea unei agenții federale care va monitoriza mediul online și va actualiza constant o listă cu site-uri interzise. De asemenea, alături de instanțele de judecată, agenția va putea adăuga pe listă orice site care consideră că încalcă normele în vigoare, notează news.cnet.com.

Susținătorii legii afirmă că aceasta va ajuta guvernul în stoparea pornografiei infantile sau a schimbului de materiale extremiste, cum ar fi instigarea la sinucidere sau referințele la droguri. Amendamentul este sprijinit de toate cele patru partide care alcătuiesc Duma de Stat, dar este vehement criticat de activiștii pentru drepturile omului și de către furnizorii de Internet. Aceștia văd această măsură ca pe o încercare de a cenzura Internetul. Mai mult, ei spun că legea e ineficientă din cauză că cei care vor să pună conținut online ilegal își pot muta site-urile pe domenii sau adrese IP noi și nu mai sunt afectați.

Această lege vine în urma protestelor din mai pentru care oamenii s-au mobilizat online, pe bloguri sau rețelele sociale. Atunci, ei au protestat contra lui Vladimir Putin care a devenit președinte al Federației Ruse pe fondul unor suspiciuni de fraudare a voturilor.

Protestul Wikipedia are antecedente

Cât privește Wikipedia, nu este la primul manifest contra unei legi care poate afecta libertatea pe Internet. A procedat la fel și în Statele Unite ale Americii când a fost vorba de legile SOPA și PIPA, la începutul anului. Acea campanie a dus la amânarea dezbaterii pe cele două legi, dar asta nu garantează că în Rusia se va întâmpla la fel.

Duma de Stat a aprobat deja legea la prima citire în plen, pe 6 iulie. Dacă va trece și azi, la a doua citire, va mai urma o a treia și ultima, la o dată încă nestabilită.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite