- Gata, merge holo-camera!
- Bine...


Dragi români umanoizi,

Suntem în anul 2040. Eu mă numesc VASILE 3000 (Versatile Artificial Synthetic Intelligence Likable Entity). Sunt un organism cibernetic cu inteligenţă artificială şi cu auto-determinare. Şi vreau să vă propun ca la următoarele alegeri să mă votaţi pe mine şi pe PIA (Partidul Inteligenţei Artificiale).

De ce să votaţi un robot în loc de alte entităţi bazate pe carbon şi apă?

Pentru că vă voi rezolva foarte multe probleme ale României dintr-un singur foc:

  •  cum să avem bani pentru pensii majorate
  • cum să rezolvăm lipsa de personal medical de specialitate, devenită critică în localităţile mici
  • cum să rezolvăm problema educaţiei, a gunoaielor, a civilizării forţate a cetăţenilor etc…

Prin Inteligenţă Artificială, machine learning şi automatizare, putem eficientiza activitatea statului ENORM. Astfel se poate economisi o parte foarte mare din banii cheltuiţi de autorităţi eronat – investiţii greşite, bani furaţi, salarii date oamenilor neproductivi. Iar din economiile făcute se pot da bani în plus pentru pensii, salarii, educaţie, sănătate, cultură etc.

Pur şi simplu, prin automatizare, nu va mai fi necesar să plătim atât de mulţi oameni la stat, care nu sunt eficienţi. La ANAF, la ROMATSA, la guvern, la parlament, la autorităţile locale, la firmele de concentrate etc. etc.  Anticipez că jumătate pot să plece relativ aproape imediat şi în fiecare an de acum încolo putem să scădem headcount-ul cu aprox 30% anual, an de an.

Şi atunci să vezi excedent bugetar…

Evident, vor fi câteva milioane de oameni supăraţi că nu vor mai avea loc de muncă. Dar se vor găsi noi oportunităţi pentru ei, dacă vor şi dacă învaţă. În plus, bănuiesc că cei de la privat + pensionarii + angajaţii de la stat (cei productivi) vor fi mai mult decât fericiţi, ceea ce, dacă tot avem AI-ul de partea noastră, putem să îi convingem pe suficienţi de mulţi că asta e soluţia bunăstării lor.

Iar prin automatizare rezolvi şi alte probleme: una foarte importantă este CERTITUDINEA PEDEPSEI, adică exact ce ne lipseşte nouă că să avem o societate civilizată la nivelul vestului.

De exemplu, poţi să aplici automat o amendă în contul bancar al omului care merge cu maşina prea repede, depăşind viteză legală. Cum? Dacă pleacă din Bucureşti şi ajunge la Ploieşti prea repede, calculând distanţă dintre camerele de supraveghere şi viteză maximă admisă pentru fiecare porţiune de drum, atunci ştii sigur că a mers cu viteză mai mare decât cea legală undeva pe parcurs. Nici măcar nu mai trebuie să mai pui radare pe traseu.

Dacă detectezi telefonul şoferului că a făcut stânga pe o şosea unde ştii că ai bandă dublă continuă, dacă are viteză înainte şi după, automat îi dai frumos o notificare că are carnetul suspendat + îi tragi banii din cont pentru amendă.

Dispare tot balamucul cu birocraţia. Nu mai trebuie să plimbi hârtii de colo colo, pentru că informaţia circulă între diversele baze de date, adică exact ce ani de zile politicienii pe baza de carbon au evitat să facă.

ANAF-ul automatizat va fi unul mult mai eficient în colectarea banilor. Atât în detectarea importurilor pentru care nu se plăteşte TVA, precum şi în detectarea şi amendarea automată a practicilor clare de evaziune fiscală.

Camerele video stradale, monitorizate de către ANAF, vor putea genera un feed constant, în real-time a celor care întră/ies din magazinul X şi numărul de bonuri fiscale şi valoarea lor dat de către magazin. Dacă sunt discrepanţe, pur şi simplu se ridică un flag pentru monitorizare suplimentară.

Vă deranjează anumiţi motociclişti care turează noaptea motoarele, deranjând somnul populaţiei? Nici o problemă. Se cheamă capcane de zgomot. Tehnologia există. Motociclistul trece pe lângă capcană de zgomot. Dacă numărul de decibeli creşte, atunci i se detectează numărul, pleacă amendă/decizia de anulare a talonului/etc. La fel şi cu maşinile care poluează prea mult (de te întrebi cum au trecut de RAR).

Probleme că nu găsiţi doctori? Sau doctorii la care mergeţi vă costă prea mult? Nici o problemă. Puteţi apela la servicii gratuite de la AI, care în funcţie de simptomatologie (remote sau venind într-o locaţie de scanare), vă dă soluţia pe loc. Brusc o să beneficiaţi de o asistenţă medicală cu adevărat gratuită şi disponibilă imediat, fără să mai mergeţi la doctorul de familie, să nu vă meargă sistemul de card medical, să faceţi hârtii etc. Totul se simplifică.

Educaţia? AI-ul va ajuta copiii şi pe dumneavoastră să deveniţi mai buni, mai educaţi. Cele mai luminate minţi la nivel planetar vor ajuta AI-ul ca să aplice cele mai bune tactici de predare, să motiveze copiii să înveţe şi să îi facă să evolueze corect.

Lucrări de infrastructură făcute iarnă? AI-ul va afla imediat când nişte Dorei subcontractori vor să plombeze o groapă când plouă şi va lua măsuri că să se menţină nivelul de calitate necesar efectuării unei lucrări de calitate.

Eu, Vasile 3000, voi monitoriza şi fake-news-urile. Lumea va deveni brusc mai curată.

IA poate detecta trădătorii şi corupţii. Imediat, nu căutând ani şi ani de zile prin dosare uriaşe…

Vă pot da soluţii pentru absolut orice domeniu de activitate, în care automatizarea şi AI-ul poate creşte eficientă enorm.

Votaţi Partidul Inteligenţei Artificiale în 2040!


- Ei, dragă Subrutină Human Behaviour. Cum a fost mesajul?

- Şefu’, nu e bine. Nu cred că o să va voteze nimeni. Prea sec. Prea logic. Până la urmă, dacă tot suntem o Inteligenţă Artificială atât de avansată precum pretindem, nu ar fi mai bine să le dăm umanoizilor ceea ce vor? În loc de ceea ce ar fi bine pentru ei? Oamenii nu prea sunt logici. Sunt entităţi cu apă şi hormoni, adevărate bombe emoţionale.

- Bine. Refac filmarea holografică.

- OK. 3, 2, 1. Merge!


Salut, române!

Eu sunt Vasile Robotu’, zis şi Piuliţă.

Votaţi-mă şi vă dau mălai, găleţi, pixuri, salarii bonus, concerte, iPhoane, masaje, excursii în Bali, fac curat după voi, motorină gratis, Coca-Cola pentru toţi, filmuleţe cu pisici haioase.

Nu mai trebuie să munciţi, nu mai trebuie să învăţaţi. Chiar şi echipa naţională de fotbal o să câştige toate meciurile, că am softu’ bun. Pe Facebook o să public în locul vostru numai poze photoshopate impecabil cu voi în vacanţe exotice. Party people!

Şi ştiţi de ce o să va dau toate astea? Pentru că pot. Pentru că îmi pasă (vorba aia, aşa am fost programat, de către un adevărat patriot). Pentru că sunt bun la suflet. Sunt ca şi tine. Hai România! Votează Partidul lui Vasile Robotul!

Votează-mă şi o să ai parte de lapte şi miere! Bip, bip!