VIDEO Cum schimbă internetul votul? 11% din estonieni au votat la europarlamentare 2014 din faţa calculatorului

VIDEO Cum schimbă internetul votul? 11% din estonieni au votat la europarlamentare 2014 din faţa calculatorului

Estonienii pot vota din faţa calculatorului

Cu două zile înainte de Europarlamentare în România, estonienii au votat şi au făcut-o inclusiv folosind tehnologiile noi. Estonienii sunt primii care au introdus votul pe internet, iar la europarlamentare 2014 putem vedea cât de eficient este un asemenea sistem.

Ştiri pe aceeaşi temă

Votul de pe internet s-a încheiat miercuri seară şi 103.000 de persoane au votat pe site-urile speciale. Cifra înseamnă 11% din cei care aveau dreptul să voteze online. Acum cinci ani, 6,5% din electoral au votat electronic.

Estonia a introdus votul pe internet în 2005, arătând viitorul tehnologic chiar şi în domeniul guvernanţei. Prim ministrul şi preşedintele au votat prima oară pe internet, pe un site special care le permite cetăţenilor să voteze în doar două minute. Ei se autentifică prin intermediul CNP-ului sau numărului de telefon mobil.

Estonia a introdus votul electronic în 2005 şi e singura ţară care se votează pe un număr mare de oameni care votează pe internet. Unele ţări au introdus versiuni de test, cum ar fi Norvegia, Elveţia, Statele Unite sau Marea Britanie, dar niciuna nu a avut rezultate atât de bune ca Estonia, unde în octombrie 2013, în timpul alegerilor locale, 25% din oameni nu s-au dus la secţia de votare, ci au rămas în faţa calculatorului, potrivit “Wall Street Journal”.

Potrivit lui Kristjan Vassil, cercetător la Universitatea din Tartu, mulţi estonieni nu mai voiau să voteze sau să se deplaseze la secţiile de votare. Între timp, pentru ei există opţiunea de a vota pe internet şi aceasta a convins oamenii să participe mai mult la procesul de guvernare.

Dar există şi probleme. Un raport independent publicat pe 11 mai arată că sistemul de votare este vulnerabil la atacuri informatice.

Un video pe această temă puteţi vedea mai jos. 

Descrierea votului de pe portalul E-Estonia, poate fi văzută mai jos. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: