VIDEO „Internetul se închide“ – documentarul românesc în care se dezbate problema drepturilor de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Trăim în feudalism digital?“. De ce există copyright?  Pe cine afectează de fapt pirateria? De ce mă simt ca un infractor atunci când stau pe net? Acestea sunt câteva din întrebările la care vrea să răspundă un scurt documentar despre creaţia digitală.

Printre cei care îşi spun părerea sunt Constantin Vică, doctor în etica noilor tehnologii şi Bogdan Manolea, de la Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet.

„Nu mai există un simplu consumator de media, de informaţie, de opere protejate. Devii un contributor la informaţia repsectivă. Faci un remix, traduci un film“, spune Manolea.

„S-a liberalizat, s-a democratizat, nu numai accesul la informaţie, ci şi generarea de informaţie,  producerea de informaţie“, crede Vică.

În schimb, Marius Moga, muzician şi compozitor, consideră că „Oamenii nu sunt conştienţi de chestia asta, că trebuie să ai un drept de autor pe un lucru pe care-l faci tu“. De asemenea, Florin Grozea de la Hi-Q spune „Asta mi se pare nasol. Când oameni care nu au nici un drept spun «ar trebui să-mi dai». E ca şi cum m-aş duce pe stradă şi i-aş spune cuiva să-mi dea pantofii“.

„Din păcate interpretarea contemporană a ceea ce înseamnă copyright se reduce la drept patrimonial. Statele occidentale au îmbrăcat asta într-o noţiune mai largă. Ei spun că toţi creatorii au proprietate, că este vorba de proprietate. Să ne uităm câte persoane fizice deţin brevete. Foarte puţine“, mai spune Vică.

Mai multe detalii în documentarul de 15 minute care poate fi găsit pe YouTube, al utilizatorului idyllo. În două zile, acesta are 21.000 de vizualizări. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite