VIDEO FOTO „Pot şi Eu”: primul site care te ajută să strângi bani pentru proiectul comunităţii tale prin crowdfunding

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei români au pornit o iniţiativă pentru a ajuta ca proiectele sociale să se finanţeze mai uşor. Potsieu.ro este o platformă de crowdfunding concentrată doar asupra proiectelor cu implicare socială.

Potsieu.ro este un proiect comun ce a luat fiinţă prin legătura mai multor persoane în cadrul „The Hub” Bucureşti. Platforma este destinată celor care vor să aducă o schimbare în bine comunităţii. Iniţiatorii proiectului au declarat pentru adevarul.ro că îşi doresc proiecte care să aibă impact social de durată şi care să susţină financiar oamenii cu mijloace materiale reduse, să îi ajute să se întreţină singuri şi să-şi recapete autonomia şi demnitatea.

„The Hub” Bucureşti este un spaţiu de lucru comun, unde se adună de câteva luni mai mulţi antreprenori. Aici se pun la cale idei noi, startup-uri şi proiecte nebuneşti. În seara caniculară a unui iunie 2013, aproape 200 de oameni au fost prezenţi şi au ocupat până la refuz cele două săli ale spaţiului. Potsieu.ro s-a lansat oficial, iar cele patru proiecte care se finanţează în acest moment pe platformă au avut standuri unde au explicat oamenilor ce fac. S-a cântat „Vama Veche”, s-a respirat optimism şi s-a „inventat” viitorul.

De ce se lansează această platformă?

„Vrem să arătăm românilor că pot să ajute eficient prin banii pe care îi dau pentru cauze sociale. PotsiEu agregă în jurul său cauzele în care cred oamenii, transformându-le în proiecte, dorinţe şi visuri, în realitate”, au declarat cei de la potsieu.ro.

Potsieu.ro se adresează către două tipuri de utilizatori: antreprenori care dezvoltă activităţi cu impact social şi investitori, susţinători sau clienţi care sunt pasionaţi de noutate şi vor să sprijine aceste proiecte pentru comunitate. Ca pe orice platformă de crowdfunding, susţinătorii primesc o recompensă din partea antreprenorului, în funcţie de suma cu care va contribui. „Au garanţia că proiectele sunt reale şi concretizate, dacă se strânge suma propusă pentru demararea business-ului. Sunt implicaţi şi ajută la rezolvarea unor probleme de care le pasă în comunitate”, au spus cei de la potsieu.ro.

Dragoş Nicolaescu, cel care a lansat proiectul, spune că în medie proiectele vor 4.000 de lei pentru a începe. „Dacă fiecare român angajat dă un leu pe an, pot finanţa 1.000 de proiecte de antreprenoriat social. Nu-i aşa de greu, nu? Totul e ca fiecare să facă ceva, nu să se plângă de ceea ce nu merge. Acesta este de fapt mesajul cel mai important pentru platforma asta, ca noi să credem în noi şi noi să facem schimbarea”, a spus Nicolaescu.

Lansare PotsiEu.ro - prima platformă românească de crowdfunding pentru proiecte sociale

Patru proiecte pentru un start curajos

În momentul de faţă, după lansarea proiectului aseară, platforma găzduieşte patru proiecte. Nu sunt de la organizaţii necunoscute, ba chiar în mediul nonguvernamental ele sunt destul de mature. Cele patru echipe vor să implementeze proiecte diverse, de la un centru de teatru de animaţie, la o iurtă călătoare, care să redescopere spiritul din Vama Veche.

Incubator 107 propune proiectul „Iurta Călătoare”, care-şi propune să monteze un cort de tip mongol pe dealul din Vama Veche, unde să organizeze ateliere creative şi să redea spiritul Vămii Vechi. Incubator 107 este un loc înfiinţat în Bucureşti, unde oricine poate să-şi dezvolte pasiunile în cadrul unor ateliere creative. Incubator 107 a pornit în mansarda unei case în aprilie 2011, iar de atunci s-a extins în mai multe oraşe, având sedii în Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov şi Oradea

Proiectul doreşte să strângă 1.300 de dolari pentru ca timp de şase săptămâni să aducă în Vama Veche o iurtă, 35 de meşteri, o trupă, doi coordonatori, doi voluntari şi un fotograf.\

Mai multe detalii în video-ul de prezentare al proiectului.

Uninvented Theatre vrea să strângă 2.500 de dolari pentru a pune în scenă un spectacol de teatru de animaţie, iar apoi să deschidă un centru pentru dezvoltarea teatrului cu păpuşi. Cei din echipă sunt cunoscuţi pentru participarea la „Românii au Talent”.

Scopul lor este aducerea în atenţie a teatrului de animaţie pentru adulţi, printr-un spectacol experiment în care artiştii păpuşari, împreună cu artişti din alte domenii: actorie, scenografie, dans contemporan, multimedia, vor crea un dialog. De asemenea, ei vor să lanseze Centrul Teatrului de Animaţie Contemporan Independent, ca un spaţiu de spectacole, unde artiştii să se adune săptămânal.

Uninvented Theatre s-a înfiinţat în 2011 şi a participat la „Românii au Talent”.

Mai multe detalii în video-ul de prezentare de pe site.

Intrarea Violoncelului este un proiect al celor de la D’Avent, echipa din spatele Reciclare Creativă, care doreşte să strângă 2.000 de dolari pentru deschiderea unui Pavilion din materiale reciclate, care să înveţe oamenii cum să se folosească de gunoaie şi cum să creadă că gunoiul este o resursă, nu ceva de aruncat.
Reciclare Creativă este un proiect pornit acum doi ani care încearcă să transforme obiecte, materiale şi alte lucruri în lucruri interesante şi folositoare, cum ar fi genţi, căni sau ghivece. Reciclare Creativă a fost selectat în cadrul competiţiei Green Economy Eco-Business Innovation Iniative.

Ecopavilionul lor va fi construit din lăzi de plastic suprapuse, folie de PVC şi paleţi de lemn. Pavilionul este gândit să funcţioneze sustenabil: control natural al ventilaţiei, control solar şi capturarea apelor pluviale.

Despre Pavilionul din Intrarea Violoncelului, în video-ul de mai jos.

Bond`n`Bake  este un proiect al asociaţiei Hipocampus care doreşte să lanseze o carte de bucate care să ajute părinţii şi copiii să se cunoască mai bine şi să gătească împreună. Proiectul care a primit deja 65 de dolari de la susţinători doreşte 1.600 de dolari pentru o carte de bucate interactivă, dedicată copiilor, cei mici fiind atraşi către mâncare sănătoasă.

Mai multe detalii în video-ul de mai jos.

Cine sunt fondatorii potsieu.ro?

Potsieu.ro vine ca o iniţiativă pornită de trei persoane: Dragoş Nicolaescu, Ioana Oprişan şi Cătălina Azamfirei. După cum au declarat reprezentanţii platformei pentru „Adevărul”, „totul a pornit de la dorinţa lui Dragoş care a vrut să-şi mobilizeze prietenii şi colegii ca, de ziua lui, în februarie, în loc de obişnuitele cadouri, aceştia să ajute în mod eficient nişte proiecte care au impact social”. Împreună cu Fundaţia Comunitară Bucureşti, Dragoş Nicolaescu a lansat un anunţ în urma căreia s-au strâns 40 de idei de proiecte de antreprenoriat social, iar în seara festivă invitaţii au donat bani şi servicii pentru patru proiecte, în valoare de peste 10.000 de lei.

Acest lucru a deschis drumul către proiectul materializat începând de aseară, când platforma s-a deschis în mod oficial. Dragoş Nicolescu are o experienţă de 14 ani în industria IT şi 6-7 ani în management, iar de câţiva ani a intrat în domeniul antreprenoriatului ca business angel („inger al afacerilor”, concept care implică faptul că investitorul alege doar firme cu o experienţă mai mică, startup-uri, pe care le creşte). În trecut, Nicolaescu a fost Country Manager la NESS şi Fujitsu Siemens şi a lucrat şi la Compaq.

Donaţiile au putut fi făcute la calculatoarele amplasate în sală

image

Dragoş Nicolescu a explicat în cadrul lansării oficiale de aseară că ideea i-a venit după ziua de naştere şi a decis să dea un mail comunităţii „The Hub” Bucureşti, un spaţiu de lucru comun pentru antreprenori, amplasat în centrul Capitalei. „Am zis că vreau să fac o platformă de crowdfunding şi o vreau făcută în trei luni. Cine vrea să fie cu mine?”, a scris în mail Nicolaescu. Împreună cu el au venit două fete. Ioana Oprişan activează în domeniul ONG-urilor din 2007 şi este unul dintre membri fondatori ai proiectului „Reciclare Creativă”, care se finanţează acum pe platformă. De asemenea, în echipă a sosit Cătălina Azamfirei, care în timpul facultăţii a fost membru AIESEC la Galaţi, iar după o perioadă de lucru în companii, din 2010 s-a implicat în ONG-ul „Atelier fără frontiere”. Împreună cu ei au lucrat mai mulţi voluntari, iar după trei luni platforma este gata.

Cum se întreţine platforma?

Deşi este o platformă de crowdfunding social şi încearcă să ajute organizaţiile nonguvernamentale să-şi îndeplineacă visurile, potsieu.ro trebuie să se întreţină, aşa că are nevoie să-şi acopere costurile operaţionale. „Acest lucru se va face din procentul de 10% pe care îl percepe proiectelor care reuşesc să mobilizeze suma minimă de care au nevoie pentru începerea activităţii. Când încasările vor depăşi costurile operaţionale, banii respectivi vor fi investiţi în educaţia celor care vor să devină antreprenori sociali pentru a le oferi astfel şansa să pornească proiecte sustenabile sociale”, au declarat pentru adevarul.ro cei de la potsieu.ro.

Potsieu.ro este o platformă organizată după principiul „totul sau nimic”. Dacă nu se strânge în totalitate suma cerută de către iniţiatori, în perioada publicării campaniei, atunci banii se întorc la finanţatori. „Ne-am organizat aşa pentru că dorim ca această platformă să incurajeze start-up-urile de antreprenoriat social. Dacă un proiect nu strânge întreaga sumă de care are nevoie pentru lansarea afacerii, atunci banii strânşi nu îi vor acoperi costurile iniţiale şi afacerea nu poate demara”, au spus cei de la potsieu.ro.

Ei spun că „Va fi un efort concentrat din partea antreprenorului şi a celor care cred în ideea lui. Tânărul antreprenor îşi testează şi validează ideea de business, oferind posibilitatea susţinătorilor de a obţine produsele sau serviciile la un preţ de precomandă (n.r. – prin beneficiile pe care le primesc dacă donează o anumită sumă, susţinătorii primesc cadouri din ce în ce mai valoroase)”, spun cei care au lansat platforma.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite