Urmaşul MegaUpload e lipsit de piraterie şi a cunoscut succesul încă de la început. „Regele“ pirateriei: „Cererea e imensă“

Urmaşul MegaUpload e lipsit de piraterie şi a cunoscut succesul încă de la început. „Regele“ pirateriei: „Cererea e imensă“

Kim Dotcom susţine M-ul portalului nou lansat. FOTO Captură/Adevărul

La un an după ce Kim Dotcom a fost arestat şi serviciul MegaUpload a fost închis, „regele“ neîncoronat al pirateriei a lansat Mega. Este un portal dedicat divertismentul cu un spaţiu imens de stocare pentru fiecare utilizator şi care a cunoscut o creştere incredibilă în primele ore.

 

După cum se vede în mesajul de mai sus, publicat de Kim Dotcom pe reţeaua socială Twitter, serviciul Mega a fost un succes încă din prima oră. El îl numeşte „startup-ul cu cea mai mare creştere în acest interval“. Încă nu a fost confirmată această performanţă, dar cu siguranţă „regele“ pirateriei a revenit frumos pe scena Internetului după ce în urmă cu un an locuinţa sa a fost „vizitată“ de poliţie. Domeniul MegaUpload a fost închis, el a fost acuzat de piraterie şi SUA vrea să-l judece şi să-l închidă. I-a fost sechestrată şi averea în urma acestui caz. 

Ce este Mega? Pe tot parcursul lui 2012, Doctom l-a lăudat pe Twitter şi i-a făcut reclamă pe oriunde a putut, iar acum acesta este live la adresa mega.co.nz. Este un portal dedicat divertismentului, unde artiştii îşi vor putea publica muzica şi vor primi bani pentru acest lucru. O parte din bani rămâne la Mega, o parte autorilor, cum se întâmplă şi cu magazinele de aplicaţii (ex.: App Store). Dotcom vrea astfel să creeze un mediu curat, fără piraterie, dar pe care utilizatorii îşi vor putea păstra şi fişierele lor personale într-un spaţiu de 50 GB.

Site-ul Mega încearcă să refacă succesul Megaupload, care avea în momentul închiderii de către FBI peste 50 de milioane de vizitatori zilnici, adică 4% din traficul total de pe Internet. Aceeaşi agenţie estimează că Dotcom avea un venit de 115.000 de dolari pe zi de pe urma imperiului său online. Mai mult, pe lista de bunuri mai figurau 20 de maşini de lux. Cu toate acestea, Dotcom - aici poţi afla mai multe despre el - a reuşit să rămână în Noua Zeelandă şi să evite o condamnare în SUA, iar acum îşi pregăteşte revenirea. O revenire incredibilă, după cum arată primele cifre.

 

Succesul platformei este destul de mare, datorită şi notorietăţii fondatorului, şi exista chiar zvonul înainte de lansare că domeniul va fi .co şi nu .co.nz. Schimbarea părea susţinută de teama că autorităţile ar putea bloca accesul la Mega fiind o măsură preventivă contra pirateriei. Nu a fost cazul, ba mai mult, portalul a fost afectat de propria celebritate, cererea a fost prea mare şi site-ul a fost supraîncărcat, după cum nota „The Next Web“.

 

Un „rege“ între temeri, reuşite şi nemulţumiri.

Aceelaşi site TNW a obţinut un interviu în exclusivitate cu Kim Dotcom în timpul căruia el a prezentat cam ce este acest site şi dacă este bântuit de problemele legendei MegaUpload. „Dotcom a spus că este total diferit de MegaUpload în toată structura sa până la bază. Site-ul este construit în HTML5 - unele părţi nici nu sunt incluse încă în lista oficială a limbajului. Este primul site din lume, conform fondatorului, care să le folosească“, se arată în interviu. Acesta este un motiv pentru care Chrome este browser-ul recomandat pentru Mega, este înaintea altora. La începuturile sale, serviciul se numea MegaBox.

„Regele“ pirateriei a fost prevăzător şi în cazul atacurilor. „Mega nu foloseşte niciun echipament existent. Serverele au fost construite de la zero, astfel că nu există nicio cale prin care cineva să le exploateze, este tehnologia noastră“, a mai declarat Dotcom. Se pare că el s-a înconjurat şi de oameni cu experienţă în securitatea informaţiilor ca portalul să fie cât mai sigur. 

Va scăpa de problemele cu autorităţile? Nu este prea optimist cu privire la acest fapt, deşi Mega este ca Dropbox sau SkyDrive în acest moment. „Vor găsi altceva, vor crea altceva sau vor continua să mă supravegheze“, s-a arătat îngrijorat fondatorul serviciului. „Când oaspeţi de-ai mei vin la mine, în Noua Zeelandă, sunt puşi să completeze tot felul de chestionare - aceştia sunt jurnalişti, documentarişti, artişti sau producători de la Hollywood - şi sunt ţinuţi în aeroport câteva ore. Sunt căutaţi în bagaje şi scanaţi, iar cineva a trebuit să-şi pornească laptopul şi să le arate conţinutul digital pe care îl avea.“

Interviul integral este pe site-ul TNW (în engleză).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: