Un angajat al Institutului Măgurele şi-ar fi adus calculatorul la serviciu pentru a mina monede virtuale cu ajutorul electricităţii plătite din banii publici

Un angajat al Institutului Măgurele şi-ar fi adus calculatorul la serviciu pentru a mina monede virtuale cu ajutorul electricităţii plătite din banii publici

Ce faci atunci când nu eşti mulţumit de salariul de la locul de muncă? E simplu, aduci un PC de acasă şi te foloseşti de el pentru a mina criptomonede. Exact asta a făcut un bărbat angajat al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele. Acesta a consumat electricitate în valoare aproximativă de 1000 de euro pe lună, totul fiind plătit din bani publici şi fonduri europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bărbatul dornic de avere a fost prins de Ştefan Tănase, IT-ist care activează în domeniul securităţii cibernetice în cadrul companiei Ixia. Acesta a postat pe Twitter imagini în care se poate observa cum sunt folosite resursele calculatorului respectiv în scopuri ilicite. În plus, făptaşul s-ar fi folosit chiar de o conexiune nesecurizată la internet, care ar fi putut pune în pericol reţeaua institutului.

”Minerul de la Măgurele” a fost prins ”săpând” după Monero, o monedă virtuală mai puţin cunoscută decât Bitcoin, însă care a avut parte de o creştere tumultoasă pe tot parcursul anului trecut. În vremurile-i bune, criptovaluta ajunsese să valoreze şi 1000 de dolari preţ per unitate şi devenise un adevărat trend printre investitorii din domeniu, care preziceau la vremea respectivă că Monero ar putea atinge chiar nivelul Bitcoin. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.


FOTO via Twitter // Ştefan Tănase

Calculatorul cu pricina, care săpa după Monero, a fost dezactivat în jurul orei 9:30, în această dimineaţă, faptul fiind semnalat tot pe Twitter, tot de către Ştefan Tănase. Cel mai probabil, angajatul institutului şi-a dat seama că a fost prins şi a oprit PC-ul care ardea kilowaţi la foc automat. Încă nu sunt detalii despre identitatea acestuia.

 

citeste totul despre: