Statele Unite acuză un hacker rus de fraude informatice în valoare de 100 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Statele Unite au acuzat recent un cetăţen rus de fraude informatice, acţiunile sale aducând prejudicii de circa 100 de milioane de dolari pentru mai multe persoane fizice şi juridice din întreaga lume, informează BBC

Hackerul rus Evgeniy Bogachev, cunoscut în mediul virtual sub pseudonimele „lucky12345” şi „slavik”, este acuzat de implicarea în mai multe acţiuni criminale, de natură informatică, ce au adus prejudicii pentru mai mult de un milion de calculatoare din lume.

Potrivit sursei citate, Evgeniy Bogachev a reuşit să sustragă ilegal peste 100 de milioane de dolari din conturile bancare ale utilizatorilor cu ajutorul unor reţele de tip „botnet”.

O reţea de tip botnet are capacitatea să folosească un calculator fără ştirea utilizatorului, explorând o serie de vulnerabilităţi ale computerului. Astfel, hackerul are posibilitatea să deruleze diverse activităţi nocive precum trimiterea de mesaje spam sau spyware către alte dispozitive de pe Internet.

Autorităţile americane susţin că grupul informatic condus de Evgeniy Bogachev a infectat milioane de computere cu un software prin care reuşea ulterior să înregistreze parolele şi conturile utilizatorilor. Membrii reţelei provin din Rusia, Ucraina şi Regatul Unit, mai informează sursa citată.

Departamentul american de Justiţie a anunţat că Evgeniy Bogachev nu se află în custodia poliţiei, însă mai multe operaţiuni de găsire a acestuia au fost demarate. De asemenea, Statele Unite au precizat că în acest caz colaborează şi cu autorităţile din Rusia.

Într-o descriere publicată de FBI în legătură cu cele mai căutate persoane acuzate de infracţiuni informatice se notează că Evgeniy Bogachev este un amator al plimbărilor cu barca şi că ar putea călători astfel în locaţii din Marea Neagră.

Softul malware folosit de hackerul rus poartă numele de Gameover Zeus. Odată instalat, el va începe să caute informaţii cu privire la datele financiare ale utilizatorului. În cazul în care softul nu găsea nimic relavant, unele versiuni ale sale instalau un alt program, denumit Cryptolocker, care bloca accesul la computer până când utilizatorul plătea o taxă.

FBI-ul menţionează că programul dezvoltat de Evgeniy Bogachev este responsabil de „pierderi financiare în valoare de sute de milioane de dolari”.


Citeşte şi:

Cum să nu fii victima unei parole slabe

Experţii în securitate spun că primul pas în protecţia împotriva hackerilor este introducerea unei parole destul de complexe, cât să-i ţină la distanţă. Cu toate acestea, complexitate nu se măsoară până la absurd, iar unele parole nu ar trebui folosite.

Avertismentul de securitate online al acestei veri: hackerii se vor folosi de Campionatul Mondial din Brazilia

În timp ce Brazilia pregăteşte Campionatul Mondial de Fotbal, care începe pe 12 iunie 2014, infractorii cibernetici pregătesc campanii de fraudare care vizează pasionaţii de fotbal. Kaspersky Lab oferă câteva sfaturi cu privire la metodele de protecţie împotriva tentativelor de infectare şi de phishing care se folosesc de Campionatul Mondial.

UPDATE Hackerul reţelei informatice Blackshades, Alex Yucel, a fost extrădat de către autorităţile moldoveneşti

Inspectoratul General de Poliţie anunţă că l-a extrădat pe hackerul Alex Yucel în această dimineaţă la Aeroportul Internaţional Chişinău, la ora 3 dimineaţa. Dacă va fi găsit vinovat de către autorităţile din New York, el riscă până la 40 de ani de închisoare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite