De ce a intervenit statul român la Google pentru a şterge detalii despre anumite persoane

De ce a intervenit statul român la Google pentru a şterge detalii despre anumite persoane

Google aplică dreptul de a fi uitat pentru a proteja viaţa personală a individului. FOTO Getty Images

Google aplică din 2014 dreptul de a fi uitat pe internet. Acum, o autoritate a României a cerut companiei să şteargă indexarea unor link-uri despre persoane cercetate de instanţă.

Statul român, prin Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale, a intervenit la Google, cel mai popular motor de căutare din România şi Europa, pentru a şterge din indexare adrese ale unor informaţii, inclusiv de presă, despre persoane care au considerat că astfel le sunt divulgate date personale. Iniţial, compania a refuzat să facă acest lucru, deoarece a considerat acele detalii de interes public. 

Oricine poate cere ştergerea unor astfel de link-uri din indexare, invocând dreptul „de a fi uitat“, care se aplică încă din 2014 în Europa. Pe 13 mai anul respectiv, Curtea Europeană de Justiţie a decis că, dacă vrei, pot fi scoase informaţii despre tine din indexarea Google. Însă lucrurile nu sunt atât de simple, cum se vede şi în acest caz. În solicitarea persoanelor în cauză era arătat că datele lor personale, legate de proceduri judiciare, au fost dezvăluite pe internet. Acestea au fost indexate în motoarele de căutare, în speţă Google, pe diverse pagini administrate de către persoane fizice sau entităţi private ori în cadrul unor articole de presă publicate electronic.

„În cele mai multe cazuri, Google nu a dat curs solicitării petenţilor de ştergere a adreselor URL la care se găseau datele lor personale, pe motiv că respectivele informaţii sunt de interes public. La solicitarea Autorităţii, cazurile au fost soluţionate în favoarea petenţilor, în majoritatea lor“, se arată într-un document citat de Profit.ro. În acest caz, intervenţia ASPDP a însemnat să demonstreze că adresa URL nu aparţine unei organizaţii guvernamentale, iar site-ul care a prezentat datele nu conţine date de identificare a deţinătorului. În urma acestui demers, Google a blocat adresa respectivă.

Ştergerea indexării articolelor despre un cadru didactic

Un caz care a ajuns până la Curtea de Apel Bucureşti este al unui cadru didactic universitar. Acesta susţinea că sunt publicate date cu caracter personal (respectiv poze, informaţii false şi defăimătoare) pe mai multe pagini web, de către o persoană necunoscută. Datele se refereau la presupuse acuzaţii care vizau o relaţie între petent şi o persoană de sex feminin din mediul virtual. 

În raportul Comisiei de Etică a Universităţii al cărui cadru didactic este acesta, faptele s-au dovedit a fi nereale, nefondate şi neprobate, astfel că persoana vizată s-a adresat Google cu solicitarea de a şterge datele sale cu caracter personal din motorul de căutare.

Răspunsul a fost că informaţiile sunt de interes public. Acesta s-a adresat apoi ASPDP, dar Google a refuzat să dea curs solicitării Autorităţii, susţinând că societatea nu a fost informată nici cu privire la conţinutul concret al petiţiilor soluţionate, nici cu privire la considerentele avute în vedere de autoritate la emiterea adresei. Instanţa a respins cererea, confirmând argumentele Autorităţii. Soluţionarea a venit sub forma ştergerii acelor adrese, instanţa ţinând cont şi de raport.

Mai mult, cu privire la caracterul actual al datelor, instanţa a reţinut că, „(...) dacă la momentul publicării acestor informaţii, pentul avea calitatea de cadru didactic universitar, precum şi pe aceea de candidat la funcţia de primar (...), precum şi la demnitatea de senator (...), la momentul de faţă aceste calităţi nu se mai menţin (...); de la data producerii presupuselor evenimente, anul 2013, au trecut mai bine de 3 ani, astfel că necesitatea informării publicului după acest timp nu mai apare ca fiind la fel de justificată“.

Referitor la acest drept de a fi uitat, Google îl aplică încă de acum doi ani şi cazul a pornit din Spania. Când a explicat cum va aplica decizia CEJ, Google a spus că, în primul rând, judecă atât natura site-urilor pe care sunt publicate informaţiile, dar şi proeminenţa persoanei în ceea ce priveşte „interesul economic general“. De exemplu, este posibil ca un link de pe un blog să fie eliminat din rezultate, însă cei care vor să ascundă o decizie judecătorească sau o ştire de pe un site important, nu vor avea succes.

Google justifică şi de ce anunţă site-urile că link-urile au fost scoase din căutări. Compania consideră că aceste avertizări sunt importante atât pentru transparenţă, dar şi pentru că aşa pot fi readăugate în rezultate link-urile care nu ar fi trebuit să fie ascunse. De exemplu, unele cereri fac referire la lucruri care au devenit subiecte de ştiri relevante. Acest caz din urmă s-a şi întâmplat cu BBC şi The Guardian în iulie 2014.

O scurtă explicaţie a acestei legi aplicată la nivel european.

Un alt caz din România este al unei persoane care susţinea că imaginea sa era asociată cu o serie de informaţii considerate false şi defăimătoare, legate de traficul de droguri de care fusese acuzată în urmă cu patru ani. Detaliile erau prezentate pe un blog de către o persoană necunoscută. A cerut Google să îi şteargă datele din motorul de căutare, dar nu a primit decât un răspuns automat, cum că solicitarea a fost primită, mesajul este „în aşteptare“ şi va fi procesat imediat ce fluxul de lucru va permite. După o aşteptare de 15 zile, Autoritatea a intervenit la cererea acesteia, iar adresa URL a fost eliminată din lista de căutări. 

Dreptul de a fi „uitat“ va mai fi aplicat, cu sau fără intervenţia vreunei autorităţi. Astfel de cazuri pot, de asemenea, să ducă sau nu către abuz, unele fiind întemeiate, altele nu. Ce rămâne esenţial? Că dacă ai probleme, poţi elimina unele informaţii din indexare. Abuzul va fi practicat mai ales de oameni cercetaţi penal care vor dori să facă anumite detalii dispărute din căutări publice.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: