Soluţii online cu AI pentru prelucrarea şi îmbunătăţirea fotografiilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pexels / Tara Winstead
FOTO Pexels / Tara Winstead

În 2021 am descoperit mai multe soluţii online pentru prelucrarea de imagine căutând ajutor în munca mea ca editor foto sau întâmplător pe diverse reţele sociale.

În această scurtă postare pe blog o să vă prezint 2 din ele, pe care le-am folosit şi care mi se par utile. De obicei când un ”creator de conţinut” îţi aduce în atenţie astfel de soluţii, va spune foarte încântat că sunt gratis. Ceea ce evident e fals, dar atrage publicul larg. Deci, cele 2 soluţii sunt pe bani, dar îţi oferă un număr de încercări gratuite. 

Prima din ele rezolvă o problemă cu care s-a confruntat la un momentdat fiecare persoană care prelucrează imagini foto. Aceea de a avea o fotografie foarte mică cu un anumit subiect când îi trebuie una mare. Soluţia respectivă bazată pe un software cu AI a obţinut în luna octombrie din 2021 o investiţie de 3 milioane de dolari

Ce face programul acesta online şi cum se numeşte?

Adresa la care-l găsiţi este letsenhance.io (să îmbunătăţim) şi creşte dimensiunea fotografiilor cu până la 16x, în modul manual. Pentru testare ai 5 încercări gratuite ca să-ţi dai seama dacă programul face ce ai tu nevoie sau nu. Pe mine m-a scos de câteva ori din nişte situaţii neplăcute. 

Ultima data, l-am folosit pentru a îmbunătăţi o imagine mică (200x300) cu Ecaterina Teodoroiu, pe care am găsit-o pe Wikipedia. 

Ecaterina Teodoroiu program letsenhance.io

Am urcat imaginea în letsenhance.io şi am folosit combinaţia Auto cu Smart Enhance. A mărit-o de circa 10 ori, rezultatul n-a fost perfect, dar fotografia a putut fi publicată în ziarul printat. 

Un alt scenariu în care ar putea fi utilă este în cazul distrugerii unei unităţi de stocare (SSD sau HDD) de pe care s-au recuperat doar imagini foarte mici. 

A doua soluţie, cred că am descoperit-o iniţial în urmă cu vreun an, dar nu i-am dat atenţie. Se referă la posibilitatea de a decupa în mod automat o persoană sau un obiect dintr-o fotografie. Mai precis de a separa subiectul imaginii de fundal. Chiar aşa se şi numeşte Remove Image Background şi adresa la care o găsiţi este remove.bg. Am regăsit-o de curând pe Tik-Tok şi am zis să o încerc. Am urcat în site o imagine cu 2 oameni şi o imagine cu un avion. Pe ambele programul le-a decupat mulţumitor. 

Remove.bg colaj decupare fundal background FOTO Pexels

Fotografii Pexels

Creatorii soluţiei spun că este ”100% Automatically and Free”. Nu pot să-i contrazic pe partea cu automatizarea, dar în mod cert nu e gratis. Nu întru totul gratis, vezi aici oferta.

Ar putea fi utilă, spre exemplu, pentru cineva care are un magazin online de pantofi şi are nevoie să decupeze fotografiile de produs. Sau pentru cineva care are nevoie sa decupeze portrete. 

Se poate descărca şi ca aplicaţie şi e compatibilă cu sistemele de operare Windows, Mac şi Linux. Poate fi folosită şi ca plugin pentru Adobe Photoshop.

Acestea nu sunt singurele soluţii / unelte care fac aceste îmbunătăţiri şi nici nu sunt prefecte, dar internetul e un ocean plin de posibilităţi. Trebuie doar să cauţi. 

Vorbind în general despre soluţiile cu AI, unii le contestă şi le minimizează, alţii încă se întreabă dacă sunt adevărate, iar cei mai avansaţi le folosesc de ceva vreme. Indiferent care e opinia ta sau a mea, aceste soluţii se dezvoltă cu o viteză şi o amploare greu de cuantificat şi în câţiva ani vor deveni indispensabile în majoritatea domeniilor de activitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite