Silk Road a fost prădată de milioane de dolari. Operatorii îi acuză pe hackeri, clienţii susţin că a fost jaf din interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silk Road este piaţa neagră a Internetului. A fost închisă prima dată în octombrie 2013 de către FBI, iar acum a fost „prădată“ de aproape trei milioane de dolari de către hackeri. Totuşi, problema putea fi evitată, dacă administratorii ţineau cont de o informaţie recentă.

Problema care a făcut ca Silk Road să piardă peste 4.400 de bitcoini a afectat şi alte servicii care se ocupă de tranzacţionarea monedei digitale.  La începutul săptămânii, Mt. Gox, unul dintre site-urile cele mai influente în tranzacţionarea Bitcoin, avertiza că există o problemă în sistem şi alege să blocheze tranzacţiile pentru o perioadă.

TechCrunch nota atunci că Mt. Gox a dat peste un tip de hack care face ca toate tranzacţiile să dispară, iar clienţii să poată cere plata iar şi iar. Altfel spus, deşi clientul este plătit o dată pentru ceea ce a vândut, el poate profita de hiba sistemului şi poate fi plătit la infinit sau până când se termină fondurile celuilalt utilizator. În cazul Silk Road e vorba de aproximativ 2,7 milioane de dolari care au dispărut.

Potrivit lui Defcon, unul dintre administratorii Silk Road, hackerii s-au folosit de sistemul automat de verificare a tranzacţiilor pentru a comanda produse, apoi au cerut returnarea banilor pe motiv că n-au primit bunurile. Iar Silk Road 2, după cum a ajuns cunoscută această piaţă în urma redeschiderii din noiembrie, se folosea doar de identificarea prin codul tranzacţiei. Rezumat, aparent au fost folosite şase conturi (narco93, ketama, riccola, germancoke, napolicoke, smokinglifede) pe SR2 prin are hackerii au profitat de sistem, au comandat produse şi apoi au cerut banii înapoi.

Forbes notează că au fost trei atacatori, doi din Australia şi unul din Franţa. În ciuda cererilor administratorului ca cei trei să fie prinşi şi toţi utilizatorii să ajute pentru a face asta, cei care au repus pe picioare Silk Road sunt bănuiţi că s-au folosit de vulnerabilitate pentru a fura din piaţă.

Un site pentru îmbogăţirea creatorilor?

Silk Road a fost reactivat în noiembrie, după ce primul a fost închis de FBI, iar într-un interviu pentru ArsTechnica noul Dread Pirate Roberts a spus ca el vrea acest mediu liber, deoarece oamenii decid ce fac cu banii şi viaţa lor, de aceea s-a şi chinuit să repornească lucrurile. Totuşi, utilizatorii susţin acum, pe fondul pierderii banilor, că administratorii aveau o platformă vulnerabilă încă din noiembrie, dar nu i-au luat în seamă. Mai mult, problema de acum e cunoscută în lumea Bitcoin de circa doi ani.

„Ceva nu e corect: vulnerabilitatea nu poate fi responsabilă pentru dispariţia bitcoinilor“, a scris unul dintre utilizatori. „Hai că asta e bună. Câţi utilizatori n-au cerut închiderea SR2 pentru a-şi rezolva problemele? Au fost ignoraţi. Administratorii au făcut asta. Nu vreun vânzător“, afirmă un alt utilizator Silk Road.

Pe Reddit a fost creat un topic intitulat „E clar că fondurile Silk Road 2 au fost furate de către operatori“, în care se menţionează ca nu vulnerabilitatea e de vină, ci furtul direct, cu o cheie de acces, iar sistemul a fost gândit încă de la început să retrimită banii în tranzacţii, fără a le da apoi de urmă. Comentariile de până acum conturează deja Silk Road 2 drept un joc piramidal din care câştigă operatorii.

„Nu am fugit cu aurul. V-am dezamăgit ca lider şi sunt bulversat de ceea ce am descoperit azi. Este o lovitură neprevăzută. Nu-mi găsesc cuvintele prin care să-mi exprim credinţa că această piaţă trebuie să fie liberă şi ferită de toate pericolele care o pândesc“, a scris Defcon.

Pe fondul acestei pierderi, pe forumul Silk Road mulţi utilizatori au spus că această piaţă neagră nu va mai fi ca înainte, înainte de închiderea din 2013, ba chiar se mută pe altele. Defcon a apărat-o şi a spus că vor renunţa la metoda din prezent, care a produs pierderea, folosind în schimb transferul direct între cumpărători şi vânzători, în locul intermedierii banilor de un sistem terţ. Totuşi, şi acest mecanism este susceptibil fraudării şi va fi interesant dacă pe viitor noii şefi ai Silk Road vor putea să creeze acel mediu sigur la care visează.

Află mai multe despre Silk Road:

„Drumul mătăsii“ digital e presărat cu droguri, pornografie şi contrabandă. Iar asta e bine pentru utilizatori şi libertate, consideră noul „părinte“ al Silk Road

Fraţii care au ratat aproape tot: Cameron şi Tyler Winklevoss - de la ţeapa Zuckerberg la ţeapa BitInstant

Statele Unite vor organiza o licitaţie pentru bitcoinii confiscaţi după închiderea pieţei negre, Silk Road

Piaţa neagră a Internetului a revenit, după ce FBI a închis-o: noul Silk Road îşi aşteaptă clienţii cu bitcoinii pregătiţi

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite