SERIAL SRWare, browserul pentru care mai puţin înseamnă mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iron Browser este un fel de Google Chrome orb
Iron Browser este un fel de Google Chrome orb

Ne apropiem de finalul incursiunii noastre simple în browserele momentului şi ajungem la cele mai puţin cunoscute. Astăzi, ne-am oprit la SRWare Iron, un browser creat pe platforma Chromium şi care vine cu un punct forte interesant: ne protejează datele personale.

SRWare a fost creat în Germania ca un răspuns la Google Chrome şi la alte browsere care urmăresc conţinutul. Deşi este pe piaţă de patru ani, nu este foarte popular. Ultima actualizare a fost chiar de curând, pe 16 noiembrie.

Practic, programul nemţesc a fost scos pe piaţă pe 18 septembrie 2008, la 16 zile după lansarea Google Chrome. Pentru a compara produsul cu unele mai cunoscute, este ca o maşină de pe care s-au scos elementele nefolositoare, eliberată de şasiu, de orice computer. E un Google Chrome fără multe setări.

De ce am vrea aşa ceva? Pentru că ne pasă de intimitatea noastră, ar spune unii.

Cu ce se diferenţiază de Google Chrome?

-          Google Chrome oferă un număr de instalare, trimis către Google după prima folosire a browserului. Numărul este şters odată cu primul update, iar dacă Chrome este primit ca urmare a unei promoţii, primeşte un număr unic de identificare. SRWare nu are aşa ceva.

-          Sugestiile în momentul scrierii unei adrese lipsesc, lucru pe care Google Chrome îl face automat, iar informaţiile personale sunt trimise către Google pentru sugestii relevante.

-          În funcţie de configuraţie, dacă am scris o adresă greşită, această informaţie este trimisă către Google sub forma unui raport de eroare. SRWare nu are aşa ceva.

-          Detaliile despre erorile din browser sunt trimise către Google. SRWare nu are aşa ceva.

-          Când Chrome este descărcat, browserul transmite informaţii sub formă criptată către Google. Acest lucru se numeşte RLZ-Tracking. SRWare nu are aşa ceva.

-          Chrome se actualizează automat, care se încarcă în background în Windows. SRWare nu are aşa ceva.

-          În Chrome există şi un URL-Tracker. SRWare nu are aşa ceva.

Am testat SRWare câteva zile şi cu toate că este o versiune fără prea multe intruziuni de la Google Chrome, nu este un browser excepţional. Ba chiar mai mult, este mai obositor şi mai greu de folosit decât Rockmelt, browserul care integrate reţelele sociale în interiorul său.

În primul rând, după instalarea programului ni s-a instalat un toolbar de la uTorrent. Ştim cu toţii cât de enervante sunt toolbarurile instalate fără voia noastră. În acelaşi timp, acea bară nu foloseşte aproape la nimic pentru utilizatorul normal.

În al doilea rând, browserul foloseşte un motor de căutare diferit, nu Google. Putem instala Google, dar ne obligă în primă fază să utilizăm ceea ce se numeşte DuckDuckGo, un motor de căutare corect, dar deloc excepţional.

În al treilea rând, spunea mereu că nu vrea să încarce aplicaţia Norton Confidential. La fiecare pagină nouă, apărea bara galbenă în partea superioară a ecranului care ne avertiza de acest lucru.

O parte pozitivă, site-ul avea preinstalat între setări rapide un serviciu interesant, deşi nu foarte original. Numit bild.me, acesta este un site care găzduieşte imagini, de tipul Imgur. Există mai multe opţiuni pentru imaginile din acest site, inclusiv coduri HTML pentru versiuni pe care se poate face zoom direct pe site-ul în care a fost inserată fotografia. 

Testul SunSpider (un rezultat mai mic e mai bun) – Google Chrome a fost mai bun

Testul Acid 3 – un rezultat mai mare e mai bun

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite