Securitatea cibernetică: ameninţări şi oportunităţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Securitatea cibernetică este un subiect de interes general şi ne influenţează în mod semnificativ viaţa, de la felul în care alegem să folosim tehnologiile, hardware şi software deopotrivă, şi până la modul în care interacţionăm cu acele companii care le produc şi cu instituţiile de reglementare în domeniu.

Ca urmare, săptămâna trecută la TechHub Bucharest am abordat acest subiect împreună cu Robert Knapp (Co-Fondator şi CEO Cyberghost), Bogdan Botezatu (Senior E-Threat Analyst Bitdefender) şi Bogdan Manolea (Director Executiv ApTI – Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet), invitaţii speciali ai unei noi ediţii TechHub Meetup. Am dezbătut subiecte ca motivele scandalului NSA şi evoluţia acestuia, modul în care securitatea influenţează companiile tech şi clienţii lor, tendinţe actuale în domeniu, sau oportunităţi de business care apar în această situaţie, toate într-o discuţie moderată de Andra Zaharia (Digital Communicator How to Web şi TechHub Bucharest).

Invitaţii evenimentului au fost unanim de acord că principalul motiv de îngrijorare este faptul că unii oameni consideră că nu trebuie să te aştepţi ca datele tale să fie în siguranţă pe internet, iar în majoritatea ţărilor foarte puţine aspecte legate de securitatea cibernetică sunt reglementate adecvat. În plus, ceea ce într-o ţară este legal poate fi considerat ilegal în alte părţi ale lumii şi nu există legi consistente în acest sens la nivel mondial. Asta poate crea probleme serioase atunci când datele noastre sunt stocate pe servere care nu ştim unde sunt localizate”, consideră Bogdan Botezatu (Senior E-Threat Analyst Bitdefender).

„Avem nevoie de securitate cibernetică! Este dreptul nostru şi e foarte grav faptul că mulţi oameni nu au idee ce se întâmplă cu adevărat cu datele lor odată ce se conectează la internet. Faptul că ne este invadată intimitatea înseamnă că unii dintre noi vor pierde bani, alţii vor pierde prieteni sau vor avea experienţe neplăcute online şi chiar şi offline”, adaugă Bogdan Manolea (Director Executiv ApTI).

Anul trecut, mai exact pe data de 6 iunie 2013, Edward Snowden a dezvăluit informaţii care au arătat lumii întregi faptul că trăim în era supravegherii în masă, iar acest lucru a declanşat un adevărat scandal cu NSA (National Security Agency, USA). „Cred că Edward Snowden este un erou şi ceea ce a făcut el a fost extraordinar: datorită lui, oamenii au devenit conştienţi de ceea ce se întâmplă. Este un război tehnic pe care îl putem câştiga. Nu uşor, dar putem!”, crede Robert Knapp (Co-Fondator şi CEO Cyberghost).

În acest context, e important cum înţelegem supravegherea în masă. „Dacă nu avem nimic de ascuns, nu ne temem de nimic” e un principiu greşit după care NU ar trebui să ne ghidăm. Supravegherea în masă elimină prezumţia de nevinovăţie – în locul acesteia, suspectăm că orice persoană este vinovată de ceva anume. Suntem oameni şi greşim cu toţii, însă în era supravegherii în masă aceste greşeli pot deveni capete de acuzare. Iar asta nu e corect”, susţine Bogdan Manolea (Director Executiv ApTI).

La nivel legislativ există diferenţe semnificative între Statele Unite şi Europa. Un exemplu în acest sens este modul în care este reglementată problema datelor cu caracter personal, lucru care a creat tensiuni între cele două continente. Mai mult decât atât, la nivel european există reglementări diferite de la stat la stat. România nu participă însă la dezbaterea cu privire la securitatea cibernetică: există aici o lege pentru protecţia datelor şi o autoritate de reglementare, dar aceasta nu are experienţa tehnică necesară pentru a aplica în mod corect prevederile legale în vigoare.

Companiile tech şi utilizatorii acestora sunt cu siguranţă influenţaţi de întreaga dezbatere cu privire la securitatea cibernetică, dar Europa are aici un avantaj. „Nu poţi să ai încredere în securitatea cibernetică din SUA şi nu poţi dezvolta servicii de securitate acolo. Există însă această oportunitate în Europa şi trebuie să dezvoltăm alternative solide pentru produsele americane. Eu am ales să îmi mut compania din Germania în România pentru că aici este un mediu propice dezvoltării Cyberghost şi nu voi ezita să fac acest lucru din nou dacă întâmpin presiuni din partea guvernului. Ar trebui să nu ne mai plângem de lipsa de finanţare sau de problemele ecosistemului şi să valorificăm, ca startup-uri, oportunităţile de a dezvolta afaceri în domeniul securităţii. În acest domeniu eticheta „Made in Europe” este un avantaj competitiv”, spune Robert Knapp (Co-Fondator şi CEO Cyberghost).

Iar acest avantaj poate fi văzut în creşterea spectaculoasă înregistrată de Cyberghost în ultima perioadă: dacă înainte de scandalul cu NSA oamenii nu înţelegeau ce este un VPN, din ce în ce mai mulţi utilizatori folosesc astăzi astfel de servicii. Oamenii vor să fie în siguranţă şi sunt dispuşi să plătească pentru asta.

„Şi, în timp ce Cyberghost securizează activităţile online, Bitdefender se ocupă de siguranţa datelor stocate local. Avem nevoie de siguranţă şi atunci când comunicăm, dar şi atunci când alegem să stocăm datele. Ar trebui să avem un cloud sigur şi puternic în România şi avem cu siguranţă suficient talent tehnic pentru a face asta, însă nu şi suficiente fonduri”, completează Bogdan Botezatu (Senior E-Threat Analyst Bitdefender).

Putem fi în siguranţă online? Invitaţii evenimentului de săptămâna trecută cred că da şi că se fac paşi semnificativi în direcţia eliberării internetului. Astăzi un număr de companii lucrează la dezvoltarea unui cloud european, iar Parlamentul European a votat recent o propunere legislativă care aprobă principiul neutralităţii internetului potrivit căruia furnizorul de internet nu are dreptul să folosească datele utilizatorilor, să le verifice în lipsa unui ordin judecătoresc, sau să cenzureze accesul la diferite site-uri.

„Aceiaşi oameni care ne invadează intimitatea sunt cei interesaţi de cenzură şi, mai mult decât atât, de datele noastre şi de modul în care le pot utiliza. Toţi oamenii importanţi din societate sunt supravegheaţi, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, susţine Robert Knapp (Co-Fondator şi CEO Cyberghost). Pentru a ajunge acolo şi a fructifica oportunităţile existente la nivel european, Robert a anunţat în încheierea evenimentului lansarea unui program de accelerare pentru startup-uri în domeniul securităţii.

Suntem în siguranţă pe internet? Nu încă pare a fi răspunsul corect, însă în acest moment se fac paşi concreţi în această direcţie şi, în măsura în care profităm de oportunităţile existente pe piaţă, vom putea să ne bucurăm în curând de libertate de exprimare online, de intimitate şi de securitate cibernetică la cel mai înalt nivel!

Seria de evenimente TechHub meetup continuă săptămână de săptămână la TechHub Bucharest. Joi, 10 aprilie, este rândul doamnelor din dezvoltarea de jocuri să vorbească despre gaming, nevoia de caractere feminine în jocuri, sau importanţa segmentului de piaţă format din femei. Participarea la eveniment este gratuită, iar înscrierile se realizează online aici!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite