România e una dintre ţările folosite de SUA pentru a spiona Internetul. Cât de mare este reţeaua de „parteneri terţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pe lista „partenerilor terţi“ pe care Statele Unite ale Americii îi foloseşte pentru a spiona oamenii prin intermediul Internetului. Lista de ţări ajunge la peste 30, NSA având astfel acces la acele puncte cheie pe care nu le poate controla din SUA.

SUA s-au folosit de un acord internaţional cu 33 de ţări pentru a avea acces la traficul online pe care NSA să-l cerceteze în ideea protejării cetăţenilor. Documentele care informează cu privire la această problemă sunt din stocul deţinut de Edward Snowden şi din care tot apar detalii încă de anul trecut, scrie Russia Today. Prin programul RAMPART-A, NSA a reuşit să aibă acces la o cantitate mare de date. România este pe lista ţărilor care au devenit „parteneri terţi“ pentru SUA în astfel de acţiuni de spionare în masă a oamenilor prin intermediul Internetului.

„S-a aflat deja că NSA lucrează îndeaproape cu agenţii de spionaj din Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi Australia în programele derulate sub alianţa Five Eyes. Însă ultimele documente de la Edward Snowden arată că e vorba de un număr mai mare de ţări, descrise de agenţie drept «parteneri terţi», care joacă un rol important în această schemă, permiţând NSA să instaleze echipamente de supraveghere în reţeaua lor de fibră optică“, scrie Ryan Gallagher pentru The Intercept, publicaţia online care a dezvăluit aceste lucruri.

În documentele pe care Snowden le-a oferit presei se observă că NSA, prin aceste parteneriate cu zeci de ţări ale lumii, filtrează în fiecare secundă mai mulţi terabiţi de date. E vorba de o cantitate de informaţii care, în mod normal, nu are de ce să fie supravegheată sub ideea că astfel sunt protejaţi cetăţenii americani, după cum a mai spus agenţia până acum. Prin RAMPART-A, NSA ajunge să colecteze date prin canale la care, în mod obişnuit, nu are acces.

Lista ţărilor prin intermediul cărora NSA are acces la traficul online

parteneri terti nsa

„Cele mai multe fluxuri de date circulă printr-un număr surprinzător de mic de puncte. Dacă ai acces la ele, ai acces la totul. Scopul e să acoperi cât mai mult din lume cu cât mai puţine puncte de acces“, notează Bruce Schneier pentru Dagbladet Information. Traficul care nu trece prin SUA trebuie interceptat cumva de NSA, iar SUA s-au asigurat că are acces la acele puncte cheie. Agenţia nu a comentat ultimele informaţii publicate.

Rezumatul programului RAMPART-A

parteneri terti nsa

Decizia din Camera Reprezentanţilor

Reprezentanţii Statelor Unite au votat un amendament, valabil pentru anul fiscal 2015, menit să mai oprească din acţiunile derulate de NSA şi CIA. Justin Amash, unul dintre susţinători, a spus că tăierea fondurile este un prim pas prin care ei se asigură că NSA îşi mai înfrânează din operaţiunile de spionare a americanilor.

Pe lista practicilor neconstituţionale pe care reprezentanţii vor să le oprească se numără interceptarea emailurilor sau căutarea în istoricul serviciilor de chat, acte care pot fi derulate în prezent fără mandat. Amendamentul votat de reprezentanţi acţionează în două sensuri, după cum notează Engadget. În primul rând, este tăiată finanţarea pentru căutările în bazele de date guvernamentale pentru informaţii despre cetăţenii SUA, apoi este interzisă impunerea creării unor „portiţe“ de acces de către NSA şi CIA în serviciile şi produsele online. Totuşi, urmează un vot în Senat, dar este una dintre primele măsuri importante de înfrânare a actelor NSA.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/descoper-mai-multe-informa-ii-despre-snowden-i-nsa" target="_blank">View the story "Descoperă mai multe informaţii despre Snowden şi NSA" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite