Rockerii care au reinventat transferul de date, iar acum nici NSA nu îţi mai poate intercepta fişierele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ajung membrii unei formaţii de punk din Franţa să transforme o tehnologie şi să o facă transferul de fişiere de pe internet de 30 de ori mai rapid şi aproape imposibil de spart de către hackeri? Ei bine, reinventează o tehnologie veche: transferul de la un calculator la altul. Aceasta este povestea Infinit.io, startup-ul care vrea să te facă să renunţi la stick-ul USB.

În urmă cu patru ani, Julien Quintard şi Baptiste Fradin, doi prieteni din adolescenţă, se reunesc la Paris pentru a pune în practică lucrarea de diplomă a primului. Nu-şi imaginau că produsul lor va fi folosit la Facebook, Twitter sau HBO.

La Cambridge, Julien a teoretizat un serviciu numit Infinit, care se baza pe transferul peer to peer, adică de la un calculator la altul, care să grăbească mutarea fişierelor digitale.

Ideea nu era nouă. În 2006, AllPeers ajungea pe piaţă şi putea fi instalat ca o extensie pentru Mozilla Firefox. Era revoluţionar pentru acele vremuri, pentru că folosea o conexiune de tip BitTorrent, pentru a trimite un fişiere de la mine la tine. Dar AllPeers era mult înaintea vremurilor. Oamenii au uitat de el, serviciul s-a închis, iar transferul de date direct, de la un computer la altul, a stat în umbra WeTransfer şi a altor servicii de acest fel.

De la doctorat la startup

Baptiste şi Julien au cântat cândva într-o trupă de punk, în care Baptiste era solistul. La Infinit, rolurile s-au inversat, iar Julien a fost vocea conducătoare a produsului. La Cambridge studiase transferul de fişiere între două calculatoare. Credea că acolo există un punct neexperimentat de alţii. Baptiste avea experienţa operaţională, după ce fusese manager de produs la mai multe companii multinaţionale din Franţa.

„Prima problemă pe care am vrut să o rezolvăm a fost cea tehnică. Lumea transferului de fişiere şi a stocării în Cloud era plină, dar nimeni nu reuşise să facă un produs bun. Transferul era lent, nu exista nicio opţiune de pauză a transferului, iar dacă rămâneai fără internet, trebuia să o iei de la capăt. Tehnologia noastră „de la un punct la altul“ (point to point) rezolvă această chestiune“, a spus Baptiste, într-un interviu pentru „Adevărul“.  Problema pe care au văzut-o ei în 2012 e că, indiferent dacă ne trimitem fişiere între noi din aceeaşi clădire, conectaţi la acelaşi internet, procesul durează prea mult, pentru că mai întâi datele trec printr-o haltă suplimentară, adică serverul principal.

„Infinit.io e destul de inteligent încât să analizeze specificul geografic şi conexiunile WiFi. O ia mereu pe drumul cel mai scurt. Dacă trimiţi un fişier către un coleg, iar el e conectat la acelaşi WiFi, transferul va fi făcut prin conexiunea internă, deci va fi foarte rapid“, spune Baptiste. Potrivit testelor interne, Infinit.io e de 5, până la 30 de ori, mai rapid faţă de servicii tradiţionale, ca WeTransfer.

În 2012 cei doi au construit Infinit ca o aplicaţie de Mac, iar primul angajat a fost un designer, pentru că voiau să facă un produs care e destul de bun inclusiv pentru mamele lor, atât de uşor să fie de folosit.

Prima impresie despre Infinit e că se aseamănă cu un fişier torrent, de tipul celor folosite pentru a descărca filme şi jocuri. Cu toate acestea, un fişier torrent e împărţit către diverse conexiuni, care-şi împart lungimea de bandă. În schimb, Infinit uneşte două dispozitive, ceea ce înseamnă că şi problemele de intimitate pot fi rezolvate mai uşor.

Nimeni nu poate trage cu ochiul la fişierele trimise

Un avantaj al tehnologie Infinit e că, dacă eu îţi trimit ţie un fişier, acesta va fi împărţit în bucăţi foarte mici. Practic, pe ţeavă vor fi doar firmituri, care ar putea fi interceptate de hackeri sau de Guvern, dar vor trebui lipite pentru a fi relevante, acest lucru fiind statistic aproape imposibil.

„Tot ce trimiţi rămâne între tine şi destinatar. De asemenea, criptăm fişierele local, înainte de a părăsi computerul. Noi nu avem acces nici la fişiere şi nici la cheia de criptare pe care o oferim. Majoritatea serviciilor de acest fel au cheia de la datele tale, dar noi nu. Dacă vreun Guvern vine la noi cu o cerere pentru datele transferate de tine, nu putem să-i ajutăm cu nimic“, explică Baptiste, îmbrăcat cu un tricou cu hashtag-ul #no_bullshit pe el.

În plus, dacă tot vorbim de avantaje, Infinit funcţionează şi dacă închidem calculatorul. La multe servicii de trasnfer de fişiere, conexiunea se anulează dacă pică internetul sau închidem laptopul. La Infinit, atât în varianta de mobil, cât şi cea desktop, dacă am apăsat „Send“, atunci putem să ne vedem de alte lucruri, pentru că fişierul sigur va ajunge la destinatar, într-un link de download pe mail sau direct în Infinit, dacă are programul instalat.

Din Europa în Statele Unite

Infinit are 12 angajaţi, iar biroul principal a rămas, în continuare, la Paris.  Echipa de conducere se mută, din când în când, la New York, pentru a discuta cu partenerii de afaceri. Cu toate că au plecat de pe bătrânul continent, Baptiste nu vede în asta un dezavantaj, situaţia lor fiind asemănătoare cu cea a startup-urilor din România.

„Avem ingineri foarte buni şi mult mai ieftini decât în Silicon Valley. În plus, guvernul ajută firmele mici cu subvenţii. Cu toate acestea, am vrut să fim internaţionali de la început şi am avut angajaţi americani sau sud-africani“, explică Baptiste. El recunoaşte că dezvoltarea unui produs se face mai uşor în Europa, dar principalul test se dă în Statele Unite, pentru a înfrunta acolo concurenţa.

În Statele Unite, francezii nu au primit doar investiţie, ci au fost acceptaţi şi în programul de accelerare TechStars, unul dintre cele mai mari din lume. Acolo, infiniţii au învăţat să asculte sfaturile doar de la cei care au avut succes demonstrat şi au legitimitatea să vorbească.

De la produs la bani

Infinit este gratuit şi intenţionează să rămână aşa pentru marea masă a utilizatorilor. În schimb, în viitorul foarte apropiat, după cum a dezvăluit Baptiste, echipa pregăteşte primele feature-uri plătite. Potrivit datelor Infinit, 40% din utilizatorii de pe calculatoare folosesc programul în scopuri profesionale, aşa că ei vor ţinta pentru noi caracteristici pentru care se va plăti o anumită taxă. Însă, spune Baptiste, transferul nelimitat de fişiere va continua şi va fi gratuit. De asemenea, utilizatorii vor avea în continuare posibilitatea de a folosi Infinit şi ca un fel de stocare online. Orice fişier trimis poate fi transformat într-un link descărcabil întotdeauna.

În momentul de faţă, numărul de fişiere trimise prin Infinit e impresionant şi creşte zi de zi, dar Baptiste se uită mereu la cifrele de retenţie. Adică acele date care arată dacă un utilizator foloseşte Infinit de mai multe ori.

De unde downloadăm Infinit.io?

Serviciul a fost lansat în 2013 ca o aplicaţie prin care puteai trimite fişiere de la un Mac la altul. Apoi, francezii au trecut şi în ecosistemul Windows, pentru a se extinde către cele mai multe calculatoare din lume.

Potrivit lui Baptiste, lansarea pe mobil a fost una amânată mult timp, deoarece credeau că nu există o piaţă. Cu toate acestea, Infinit se bazează pe faptul că telefoanele au camere foto din ce în ce mai bune, iar oamenii vor trebui să transfere poze şi videoclipuri cu mărimi mari de pe telefon pe calculator, aşa că vor folosi serviciul franţuzesc.

De o lună, Infinit.io a făcut pasul cel mare: a trecut pe mobile. Puteţi descărca o aplicaţie de Android sau iOS, iar dacă vă faceţi un cont cu ajutorul profilului de Facebook puteţi transfera fişiere între dispozitivele mobile şi cele desktop.

Viitorul sună plin de transferuri pentru Infinit, iar anii care vin vor fi proba celor spuse de Baptiste, care vede tehnologia companiei sale ca una care să înlocuiască modul în care transferăm fişiere. În plus, francezii se gândesc serios să lanseze un concurent pentru Dropbox sau Google Drive. 

Aplicaţia la Control - Infinit te ajută să transferi fişiere de mari dimensiuni cu ajutorului telefonului

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite