Reuters, despre talentul programatorilor români şi bulgari: România şi Bulgaria pot deveni victimele propriului lor succes, iar oamenii buni să emigreze

Reuters, despre talentul programatorilor români şi bulgari: România şi Bulgaria pot deveni victimele propriului lor succes, iar oamenii buni să emigreze

Imagine de pe blogul lui TinKode, hackerul care a speriat NASA şi a fost angajat în România

Reuters analizează  boom-ul tehnologic şi de talente apărut în Bulgaria şi România, vorbind şi despre evoluţia unui hacker român, devenit între timp angajat al unei firme de securitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

TinKode era un hacker care a intrat în serverele Pentagonului, ale NASA şi în cele ale Marinei Britanice. Între timp el s-a angajat la firma CyberSmartDefense ca expert pe securitate. Răzvan Cernăianu folosea numele de TinKode şi pentru că a intrat în sistemele guvernamentale şi a arătat vulnerabilităţile acestora a primit doi ani de închisoare cu suspendare. „Eram foarte pasionat de ceea ce se numeşte audit de securitate. În plus, trimiteam mesaje către acele instituţii pentru a rezolva problemele”, spune Cernăianu pentru Reuters.

În analiza Reuters, Cernăianu este prezentat ca un hacker din aceeaşi generaţie cu cei din Râmnicu Vâlcea, deşi acum lucrează la un birou curat din cadrul unei companii respectate. „Nu angajăm hoţi. Nu ne este frică de oameni ca Răzvan. Le folosim inteligenţa şi expertiza”, a declarat CEO-ul CyberSmartDefense, Mădălin Dumitru.

Creştere accidentală

Materialul de pe reputata agenţie de presă vorbeşte despre cum s-a născut talentul informatic în România şi Bulgaria, mai ales pentru că mai multe companii fac outsourcing aici, printre care Oracle, SAP, IBM sau HP. De asemenea, exemplele de succes date sunt compania GeCAD a lui Radu Georgescu, care a dezvoltat şi vândut antivirusul RAV şi Softwin, creatoarea Bitdefender.

„Expertiza este în mare parte accidentală. În anii `80, Ceauşescu a susţinut cercetarea în IT şi educaţia tehnică pentru a promova mândria naţională. După 89 pirateria a fost în floare, mai ales pentru că oamenii nu-şi permiteau software original”, se arată în materialul Reuters.

Reuters menţionează că România şi Bulgaria au o creştere mult mai mare decât restul ţărilor din Europa de Est în domeniul IT, cu o creştere de 45%, respectiv 80% de la intrarea lor în Uniunea Europeană în 2007

Fuga de România?

Reuters menţionează că una dintre problemele ridicate de această dezvoltare a industriei este aproape paradoxală. Outsourcing-ul în industria IT din Bulgaria a adus 15.000 de locuri de muncă. Cu toate acestea, cea mai mare frică este faptul că România şi Bulgaria vor deveni victimele propriului succes şi vor suferi o goană a creierelor.

Astfel, mulţi specialişti, ştiind că sunt căutaţi, vor pleca în SUA. „Nu a existat şomaj în industrie în ultimii 10 ani”, a declarat Elena Marinova, şefa Musala Soft din Bulgaria, care are probleme acum în a găsi tineri talentaţi care să ocupe posturi plătite cu de trei ori mai mulţi bani decât salariul mediu.

Universităţile din Bulgaria produc 2.000 de specialişti, dar există o nevoie pentru 6.000 de oameni în fiecare an.

Puteţi citi blogul lui Răzvan Cernăianu accesând acest link
 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: