Reacţia Internetului după atentatele din Paris: solidaritate, caricaturi, hashtag-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatele din Paris au stârnit reacţii diverse pe Internet, de la conspiraţii la groază, dar cele mai pregnante au dus la solidarizarea oamenilor şi ţărilor contra unor astfel de acţiuni.

În noaptea de vineri, 13 noiembrie, autorităţile din Franţa au decretat stare de urgenţă în Paris, ca urmare a atacurilor teroriste care s-au derulat în mai multe puncte din capitala ţării. Atunci, a început să fie folosit pe Twitter şi Facebook hashtag-ul #PorteOuverte (cu versiunea #PortesOuvertes) (trad.: uşă deschisă). Prin acesta, parizienii invitau oameni să stea la ei în casă până se linişteau evenimentele de pe străzile Parisului.

Tot pe reţelele sociale, în special Twitter, oamenii şi-au căutat rudele şi prietenii folosind pozele acestora. Le-au publicat online şi au cerut informaţii de la alţi utilizatori, după cum scrie Mashable.

#PrayForParis a devenit un alt hashtag folosit pe reţelele sociale şi încă circulă şi astăzi, alături de #France, #ParisAttacks, #MuslimsAreNotTerrorists sau #Paris. Totuşi, îndemnul la rugăciune pentru Paris şi Franţa i-a făcut pe unii utilizatori să condamne lipsa de reacţie faţă de alte atentate din lume. Aşa au apărut şi s-au propagat hashtag-urile #PrayForSyria, #PrayForIraq, “#PrayForYemen, #PrayForSomalia, #PrayForAfghanistan sau mai popularul #PrayForBeirut

ISIS a revendicat atentatele din Paris, iar în noaptea de vineri a fost folosit pe reţele sociale şi hashtag-ul باريس_تشتعل#, care înseamnă Parisul arde şi a mai fost folosit în ianuarie 2015, când membri ai revistei Charlie Hebdo au fost atacaţi şi ucişi.

Probabil că ai văzut în aceste zile desenul de mai jos circulând pe toate reţelele. Deşi se credea că este realizat de Banksy, autorul este Jean Jullien. El l-a intitulat Peace for Paris şi l-a publicat iniţial pe contul de Instagram. A ajuns la peste 150.000 de aprecieri şi a fost preluat la nivel internaţional. Wired a realizat un interviu cu acesta.

image

"(Nu am făcut nicio schiţă înainte) a fost o reacţie. Primul lucru care mi-a venit în minte a fost ideea de pace, că avem nevoie de pace. Am încercat să găsesc un simbol al Parisului şi, desigur, Turnul Eiffel a fost primul care mi-a venit în minte. Le-am conectat", explică Jullien cum a ajuns la desenul de mai sus.

Deşi imaginea sa a devenit foarte populară, el spune că nu a căutat neapărat aşa ceva. "Este într-un fel stânjenitor că primesc atât de multă atenţie în urma unui eveniment tragic. Oricum, asta arată că aşa comunicăm şi nu doar ca oameni, ci ca societate. Astfel de iniţiative pot dărâma bariere", susţine acesta. Totuşi, au fost comentarii negative, precum "e prea devreme pentru creion să atingă foaia" sau "oh, iar cineva care încearcă să câştige popularitate după o tragedie, ce oportunist", care l-au deranjat, dar majoritatea l-au încurajat.

După ce desenul lui Jullien a devenit atât de popular, au început să apară peste weekend şi alte creaţii din tot felul de ţări. Mai jos sunt cinci dintre acestea. Mai multe sunt la The Telegraph

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite