Raport Kaspersky: în România a crescut numărul ameninţărilor informatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaspersky Lab informează că în primele şase luni ale anului, România a înregistrat o creştere a numărului de ameninţări cibernetice locale. Au fost detectate peste 2,5 milioane de incidente, în comparaţie cu cele aproape două milioane din 2013.România rămâne printre primele 15 ţări în ceea ce priveşte numărul de host-uri web locale periculoase.

„Anul trecut a fost foarte activ pentru ameninţările web, în timp ce anul acesta ameninţările locale sunt cele care domină”, a declarat Ştefan Tănase, Senior Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab. „Ambele tipuri de ameninţări trebuie să fie luate în considerare deoarece pot cauza pierderi de date, de bani şi de timp. Companiile şi utilizatorii trebuie să fie la curent cu aceste riscuri, să aibă grijă de computerele personale şi de dispozitivele mobile, prin utilizarea soluţiilor de securitate cuprinzătoare, şi să urmeze o serie de reguli pentru a se proteja”, a mai spus Tănase, conform comunicatului remis „Adevărul“.

În România, 32% din utilizatori au avut de-a face cu ameninţări locale în prima jumătate a anului 2014 (malware distribuit prin reţelele locale, USB-uri, CD-uri şi DVD-uri), aceasta reprezentând o creştere cu 2,3 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Acest procent plasează România pe locul 136 în lume în ceea ce priveşte nivelul ameninţărilor locale, foarte aproape de Germania şi de Italia, unde 32,9% dintre utilizatorii au fost afectaţi de aceste tipuri de ameninţări. Acest procent este mai mare decât cel înregistrat în Cipru, Croaţia şi Austria.

Când vine vorba de web, 24,9% dintre utilizatorii din România au fost afectaţi de astfel de ameninţări, reprezentând o scădere cu 9,2% în comparaţie cu cifrele înregistrate în aceeaşi perioadă în anul 2013. Astfel, România se plasează pe locul 76 în lume în ceea ce priveşte pericolele asociate cu navigarea pe Internet, mai jos decât Suedia şi Irlanda (25,9% şi 25,2%) şi mai sus decât Ungaria şi Slovacia (22,9% şi 22,8%).

Măsuri de prevenire a problemelor: 

  • Folosirea unor parole diferite şi complexe pentru fiecare dintre conturi şi servicii. Soluţiile precum Kaspersky Password Manger pot fi utile pentru că generează parole sigure şi automatizează procesul inserării acestora în paginile web.
  • Evitarea accesării link-urilor suspecte şi descărcarea sau deschiderea fişierelor primite de la surse care nu sunt de încredere.
  • Verificarea paginii web înainte de a introduce datele personale. Site-urile de phishing sunt construite special pentru a părea autentice.
  • Utilizarea unei conexiuni sigure https (un standard de protocol http care permite criptare – Hyperterxt Transfer Protocol Secure) când este necesară introducerea datelor personale.
  • Utilizarea unui software de securitate legal şi actualizarea sa regulată – poate garanta o performanţă stabilă a PC-ului precum şi securitatea datelor.
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite