„Product/market fit”: singurul lucru care contează pentru un startup

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poţi să ai o idee extraordinară, însă aceasta nu se va transforma într-un produs de succes decât atunci când publicul tău ţintă este mulţumit de valoarea adăugată pe care le-o oferi şi este dispus să plătească pentru acesta. Conceptul este cunoscut drept „product/market fit” şi este, potrivit lui Marc Andreessen (antreprenor american, investitor şi inginer), „singurul lucru care contează pentru un startup”.

Cum ajungi la „product/market fit” şi care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgi până acolo? Despre acest lucru au discutat săptămâna trecută la TechHub Bucharest Cătălina Rusu (Co-Fondator & Head of Growth Tangomeet), Cristian Olăraşu (Fondator Early) şi Bogdan Iordache (CEO & Co-Fondator How to Web), invitaţii unei noi ediţii TechHub Meetup. Discuţiile au fost moderate de Andra Zaharia (Digital Communicator How to Web & TechHub Bucharest).

Discuţiile au început prin clarificarea conceptului de product/market fit. „Dacă peste 40% dintre clienţii tăi ar fi dezamăgiţi în cazul în care produsul tău nu mai există, atunci ai product/market fit”, a spus Cătălina Rusu (Co-Fondator Tangomeet). „Stii că ai ajuns acolo în momentul în care începi să primeşti multe telefoane şi mesaje de la utilizatorii tăi”, a adăugat Cristian Olăraşu (Fondator Early).

„Product/market fit înseamnă că există o cerere disproporţionată pentru produsul tău. E uşor să vezi atunci când sunt mulţi oameni care au nevoie de produsul tău, iar acesta creşte organic, fără să faci eforturi considerabile în acest sens”, a adăugat Bogdan Iordache (CEO How to Web).

Este „product/market fit” singurul lucru care contează pentru un startup? Poate nu singurul, dar este cu siguranţă principalul aspect care ar trebui luat în considerare de către antreprenori, au fost unanim de acord invitaţii evenimentului. „Realizezi că ai dezvoltat o afacere care aduce valoare adăugată clienţilor doar în momentul în care ai atins „product/market fit”. Şi având în vedere că nu poţi avea succes altfel, e foarte important să ajungi acolo cât mai repede posibil”, a spus Cătălina Rusu (Co-Fondator & Head of Growth TangoMeet). „Pentru un startup e esenţial să ajungă în acest punct şi, aşa cum putem vedea, după ce ai atins „product/market fit” poţi scala rapid”, a completat Bogdan Iordache.

Care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a ajunge acolo? În primul rând să discuţi cu utilizatorii! „Aveam multe indicii că oamenii îşi doreau produsul nostru, însă nu am reuşit să ne îndreptăm către „product/market fit” până când nu am început să vorbim cu utilizatorii noştri. De la a spune că dezvolţi un smart PA pentru părinţi până la a construi efectiv produsul e distanţă lungă! Cel mai relevant indicator pentru „product/market fit” nu este numărul de utilizatori pe care îl ai, ci numărul de utilizatori activi care îţi iubesc produsul”, a povestit Cristian Olăraşu, Fondator Early.

Într-o companie la început de drum, fiecare membru al echipei trebuie să lucreze pentru a atinge „product/market fit” şi toate resursele disponibile trebuie utilizate în această direcţie. Cu toate acestea, nu există o perioadă de timp predefinită pentru a ajunge în acel punct – pentru fiecare startup este o experienţă personală de învăţare, după cum subliniază Bogdan Iordache, Co-Fondator How to Web. „Personal, eu am o limită stabilită la 2 ani pentru a atinge „product/market fit”, însă e foarte important să fii sincer cu tine şi să dedici într-adevăr cei 2 ani pentru a atinge product/market fit”, a adăugat Cristian Olăraşu.

Programele de accelerare sunt foarte utile pentru startup-urile care au dezvoltat un produs minim viabil şi fac eforturi pentru a atinge „product/market fit”. Acest lucru se datorează faptului că programele de accelerare fac legătura dintre produs şi piaţă şi ajută fondatorii să îşi valideze produsele şi conceptele de business lucrând alături de oameni cu experienţă din industrie şi discutând direct cu publicul ţintă. Din acest punct de vedere participarea într-un program de accelerare este foarte utilă pentru un startup şi îi poate ajuta să atingă „product/market fit” sau să înţeleagă de ce produsul nu răspunde nevoilor pieţei şi cum ar putea fi îmbunătăţit.

La final, „product/market fit” înseamnă că produsul tău creează valoare adăugată pentru publicul ţintă şi este utilizat în mod activ de către acesta şi este primul pas către obţinerea de investiţii şi dezvoltarea la nivel global.

Seria de evenimente TechHub Meetup continuă joi, 20 februarie, ora 18:30 la TechHub Bucharest. De această dată se va discuta despre community management cu invitaţii speciali ai evenimentului: Benjamin Southwork (Community Builder Various), George Lemnaru (Fondator Green Horse Games) şi Florin Stănculescu (Project Lead Face Rig). În plus, participanţii vor avea ocazia să afle mai multe despre programul de accelerare Wayra şi să discute cu reprezentanţii acestuia. Participarea la evenimente este gratuită în limita locurilor disponibile, iar înregistrările se realizează online.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite