Primul proiect WiFi4EU implementat în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
wifi

Pentru a le face viaţa mai uşoară cetăţenilor Uniunii Europene şi celor care o vizitează, mai marii Comisiei Europene s-au gândit să lanseze un program prin care să extindă conectivitatea WiFi şi să ofere acces gratuit în puncte cheie ale spaţiului public: parcuri, pieţe, spitale, biblioteci, muzee ş.a.m.d.

Programul, cu nume de robot din Star Trek (WiFi4EU), a fost anunţat, în 2016, de preşedintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „starea Uniunii”. 

Planificat pentru perioada 2018 - 2020, cu o investiţie de 120 de milioane de euro, iniţiativa îşi propune să distribuie, în câteva mii de oraşe şi sate din statele membre ale Uniunii, „bonuri de cumpărături” în valoare de 15.000 de euro, care să permită achiziţionarea şi instalarea de echipamente WiFi de ultimă generaţie, în centre ale vieţii comunitare de care aminteam.

Câteva cifre. Primul apel, în valoare de 42 de milioane de euro, a fost în noiembrie 2018. S-au depus 13.200 de aplicaţii (3.500 în primele cinci secunde de după anunţul apelului) şi s-au acordat 2.800 de bonuri. Al doilea apel, în valoare de 51 de milioane de euro, a fost în aprilie anul acesta. S-au depus aproape 10.000 de aplicaţii (97,5% din bonuri fiind solicitate în primele 60 de secunde de la anunţ) şi s-au acordat 3.400 de bonuri. Lista localităţilor din România care beneficiază de acestea o găsiţi aici.

Ideea oficialilor de la Bruxelles a fost de a simplifica cât mai mult procedurile pentru a face accesibil serviciul inclusiv primarilor din aşezări mai izolate, mai puţin familiarizaţi cu stufoasele aplicaţii europene.

Bonurile s-au distribuit pe principiul „primul venit, primul servit”, dar CE s-a gândit şi la un mecanism prin care să asigure o repartizare geografică echitabilă. Pentru a cere bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale au putut contacta, pe un site dedicat, firmele autorizate care să facă lucrările de instalare a punctelor de acces fără fir. Companiile, la rândul lor, în baza bonului, se vor adresa autorităţilor europene pentru a deconta plăţile. Cheltuielile pentru abonament şi mentenanţă, asigurate pe o perioadă de cel puţin trei ani, rămân însă în sarcina administraţiilor publice.

Primul proiect WiFi al programului, implementat şi funcţional în România, a fost realizat zilele trecute de Combridge, la Guşoeni, comună situată la vreo 70 de km sud de Râmnicu Vâlcea. Suntem mândri că am reuşit această performanţă!

„Mulţumesc Primăriei Guşoeni pentru încrederea acordată soluţiei  Combridge şi mulţumesc echipei, care a lucrat cu maxim de profesionalism. Nu în ultimul rând, le mulţumesc partenerilor noştri. Am apelat şi la o echipă de consultanţi pentru a evita orice risc de penalităţi din partea finanţatorului, la un audit ulterior al proiectelor.“   Levente Csenteri, directorul executiv al firmei
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite