Primul an cu 5G. A meritat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Smartphone 5G. FOTO Shutterstock
Smartphone 5G. FOTO Shutterstock

Pe 4 ianuarie 2021 am împlinit primul an cu abonament 5G. O să încerc să povestesc aşa cum a fost, cu bune şi mai puţin bune.

Întâi să punem lucrurile puţin în context, pe la jumătatea lui 2019 operatorii locali de telefonie au început să lanseze servicii 5G, la 2 dintre ei am şi participat la lansări: Digi, Orange. Testele arătau viteze extraordinare pentru o conexiune mobilă, dar deşi mă încânta ideea, preţurile erau mai mari şi acoperirea neconvingătoare.

Am făcut eu însumi teste şi n-am fost satisfăcut, trebuia să caut antene şi să mă asigur că sunt în raza lor de acoperire, un pas mai încolo te întorceai la 4G. Drept e că la fel păţeau şi jurnaliştii tech sau vloggerii din Statele Unite în reţele de peste Ocean.

La sfârşitul lui decembrie 2019 n-am mai avut răbdare şi am comandat online, la un magazin local, cel mai accesibil smartphone 5G la acea vreme, cu un preţ în jur de 1700 de lei.

L-am primit pe 2 ianuarie şi pe 3, la prânz, eram în magazinul operatorului pentru abonament. După formalităţi am băgat cartela în smartphone şi văzând că n-am semnal 5G i-am întrebat pe angajaţii din magazin pe unde îmi recomandă să merg ca să testez reţeaua. Ei au ridicat din umeri şi eu am plecat.

Până în martie, când pandemia m-a trimis să lucrez de acasă, am prins semnal 5G sporadic în Pipera sau prin centrul Bucureştiului, Unirea, Romană, Calea Victoriei.

Apoi, cu nebunia care începuse, am cam uitat de 5G, îmi reaminteam doar când testam câte un smartphone compatibil.

La un moment dat am zis că ar fi util să fac un articol care să înglobeze teste pe mai multe terminale smartphone, pe care le aveam la dispoziţie, dar am ezitat. Rezultatele erau în continuare departe de viteza promisă şi acoperirea limitată. Am renunţat.

După ce restricţiile din cauza coronavirusului s-au relaxat, a venit la review un smartphone 5G, viteza în teste varia între 180 şi 210 Mbps, dar nu arăta grafic că are semnal 5G. M-am dus cu el la operator, sediul central, am luat bon de service. După o scurtă discuţie din care am înţeles cu oarecare mirare că problema ţine doar de acoperirea reţelei, nu de vreo incompatibilitate, am fost trimis la alt ghişeu. Am vrut să ştiu cu exactitate o zonă cu acoperire 5G şi mi s-a spus că voi primi pe e-mail detalii despre acoperirea reţelei. După 3 zile am primit un e-mail cu o o hartă conform căreia tot Bucureştiul era acoperit 5G. Bun de tot!

Circa o lună mai târziu, operatorul la care sunt abonat de peste 20 de ani anunţa public că are acoperire 5G pe toată Capitala.

Şi da, aveam semnal 5G peste tot, inclusiv în casă. Tot nu atingeam viteza aia prezentată la lansare, dar car era superioară 4G.

La finalul lui octombrie am achiziţionat al doilea smartphone 5G, unul mai performant, la mâna a doua. Am făcut teste în mai multe locuri şi vitezele variază între bun şi satisfăcător.

La achiziţionarea unui smartphone 5G ar trebui să ţii cont şi de faptul că viteza obţinută e direct proporţională cu performanţa generală a dispozitivului. Adică cu cât dispozitivul e mai performant, cu atât vei obţine o viteză 5G mai mare. Pentru unii asta e de la sine înţeles, dar poate nu e pentru toată lumea. Adică pe un smartphone entry-level (ieftin) sau mid-range (din clasa medie) vei obţine viteze mai mici decât pe cele de top (flagship sau high-end).

Vezi aici câteva dintre cele mai slabe şi mai bune rezultate în reţeaua 5G în 2020, realizate pe diferite teminale smartphone în diverse locuri din Bucureşti.

Imagine indisponibilă

Pragmatic vorbind, achiziţia abonamentului s-a dovedit nejustificată. Am făcut-o din pasiune şi pentru a fi în contact cu cele mai noi tehnologii şi asta mă scuteşte de regrete. 

La fel a fost şi trecerea la 4G. Am avut aceleaşi discuţii cu oamenii, colegi sau prieteni, dacă merită sau nu merită. Cred că nu există nici o tehnologie nouă care să nu fi întâmpinat obstacole tehnice şi rezistenţă din partea oamenilor, cel puţin în primele faze de implementare.

Mă consider un early adopter, termen ce defineşte clienţii celor mai noi tehnologii. Uneori cu aceeaşi viteză cu care îmbrăţişez o noutate o şi resping după testare, dacă obsev că nu se ridică la nivelul aştepărilor sau e inutilă.

Poate după licitaţia frecvenţelor de către operatori, amânată nejustificat de mult de statul român, situaţia se va îmbunătăţi. Vom vedea. Oricum, din păţaniile mele poţi să-ţi formezi singur propria opinie.

Eu l-am prelungit pe al meu, dar nu-ţi zic sa-ţi iei şi nici să nu-ţi iei. Aştept cu interes 6G!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite