portaleromania.ro - revoluţie digitală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printscreen creare cont
Printscreen creare cont

PortalERomania.ro este unul dintre cele mai inovative proiecte online din ultimul mileniul. Un pas mic pentru România, un pas mare pentru umanitate!

Prin 2010 citeam cu entuziasm de un nou mare proiect online care fusese aprobat de guvern. Acest proiect a fost lansat anul acesta sub forma portaleromania.ro. Portalul a costat aproximativ 8 milioane de euro, o sumă care este surprinzător de mică pentru ce s-a realizat acolo:

Vorbim de un nou sistem de operare dezvoltat şi implementat pe o arhitectura computaţională cuantică sub numele de cod SkyNet. SkyNet implementează toate funcţionalităţile portalului care includ şi informaţii real-time despre întreaga ţară precum:

  • Data şi ora curentă, care sunt implementate prin sincronizarea cu un server atomic de sub Casa Poporului.
  • Temperatura actuală
  • Date despre populaţia activă din România.
  • Mondedă
  • Localizare şi capitala curentă
wow

Recensământul în timp real, cât şi informaţiile despre vreme sunt preluate de la un network de nanoboţi împraştiaţi prin ţară. Skynet implementează şi o puternică reţea de distribuţie a conţinutului multimedia care permite distribuirea de conţinut digital către toate colţurile lumii. 

image

Astfel, pe portal se poate vizualiza inclusiv conţinut video implementat prin uimitorul modul Youtube.com.

Este o supriză placută şi un triumf asupra tehnologie. Felicitari românilor şi felicitări dezvoltatorilor pentru ingeniozitate!


Într-un univers paralel însă, proiectul a fost un eşec şi o risipă imensă de bani.

Vorbim de un sit web construit pe o platformă enterprise bazată pe o soluţie IBM WebSphere

Alegerea fundaţiei tehnice nu este de loc suprinzătoare. Bugetele mari care se găsesc atât la stat, cât şi în corporaţii cer de obicei soluţii enterprise pentru care e nevoie de licenţe scumpe şi de obicei perpetuale.

Există alternative open-source, dar acestea implică dezvoltare în adevaratul sens al cuvântului şi acolo e nevoie neapărat şi de nişca viziune. 

Soluţiile enterprise, precum WebSphere, sunt soluţii de tip mamut: greoie, rigide şi masive, vin cu o gramadă de funcţionalităţi generice care pot sau nu să se adapteaze la o nevoie anume. Este soluţia clasică aruncată la ceva ce nu este definit clar, dar care trebuie dezvoltat.

Avem deci un sistem generic şi foarte scump de listare conţinut ce poartă numele de portal. Un pseudo-portal care nu suportă nici măcar conţinut video integrat având nevoie de integrare cu youtube.com pentru acest lucru.

Interfaţa nu are nicio legătură cu standardele şi tendinţele web ale momentului. Vorbim de un design copilăresc în care se folosesc inclusiv imagini în negativ pe post de background.

image

Nici nu se pune vorba de o interfaţă adaptabilă (responsive) la dispozitivul de pe care este accesat portalul. Dar mai bine că nu... Probabil o interfaţă pentru dispozitivele mobile costa încă vreo două milioane...

Ştiu că bugetul nu include doar costurile de dezvoltare, dar sunt convins că în acelaşi buget se putea livra o soluţie mai bună la pachet cu un kilometru de autostradă (bonus).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite