Pirateria online este mai trainică decât cred marii producători. Pentru cât timp însă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pirate Bay este unul dintre cele mai populare domenii printre cei care descarcă materiale ilegale.
Pirate Bay este unul dintre cele mai populare domenii printre cei care descarcă materiale ilegale.

Pirateria online nu este nouă şi nici pe moarte, în ciuda măsurilor luate de către cei care produc conţinutul. „Piraţii” reuşesc să ocolească barierele şi să obţină ceea ce vor. Însă situaţia va fi mereu aşa? Cine are mai multe avantaje de partea sa pentru a reuşi, companiile sau „piraţii digitali”?

Acum, cea mai utilizată şi populară metodă de a obţine gratuit fişiere sunt reţelele de torrente, iar unul dintre cele mai cunoscute site-uri care găzduieşte aşa ceva este The Pirate Bay. La începutul anului, autorităţile din mai multe ţări au reuşit blocarea site-ului, relatează „The New York Times”. Însă acest lucru nu a ţinut prea mult, pentru că administratorii Pirate Bay au oferit codul site-ului oricui a dorit şi astfel au apărut sute de versiuni noi , iar pirateria nu a fost stopată.

Prin aceste iniţiative juridice, producătorii de conţinut consideră că obţin avantaje importante, dar, de obicei, „piraţii digitali” sunt cu un pas înainte. În martie, un colaborator al Pirate Bay, care are pseudonimul Mr. Spock, a anunţat că echipa vrea să construiască drone aeriene, iar utilizatorii vor putea descărca filme şi muzică cu ajutorul conexiunilor wireless. „Astfel, echipamentele noastre ar trebui doborâte la propriu”, a afirmat Mr. Spock.

Alte site-uri de acest fel s-au gândit la o altă abordare, şi anume mutarea serverelor în seifuri securizate. Pe aceeaşi filieră a apărut şi zvonul conform căruia Pirate Bay ar avea servere amplasate sub apă.

Chiar şi YouTube are un sistem de protecţie contra pirateriei, dar şi acesta are hibe. Site-ul oferă un instrument gratuit studiourile cinematografice şi televiziunilor, denumit Content ID, care identifică materialele piratate. De exemplu, când o televiziune încarcă un fragment dintr-o emisiune asupra căreia deţine drepturile de autor, Content ID caută şi blochează automat toate copiile neautorizate ale acelui produs. Însă blocarea poate fi uşor evitată, dacă acea emisiune este încorporată într-o imagine statică, practic reîncadrând produsul video.

„Pirateria nu va dispărea”

Un editor de la Torrent Freak, Ernesto Van Der Sar, a afirmat că pirateria nu o să dispară prea curând. E a mai spus că lupta cu aceasta nu dă niciun rezultat, iar companiile ar trebui să încerce noi strategii pentru a-şi valorifica ceea ce produc. Potrivit acestui site care se ocupă de ştirile despre piraterie, cele mai populare spectacole de televiziune sunt descărcate în milioane de copii săptămânal.

Holmes Wilson, director al Fight for the Future, o organizaţia non-profit care se ocupă de oprirea legilor antipiraterie care ar afecta libertatea pe Internet, a afirmat că cele mai descărcate producţii sunt acelea la care consumatorii nu au acces în mod legal.

Legilor nu au, de regulă, efect, pentru că oamenii se adaptează, iar metodele lor de asemenea. Dacă înainte muzica era descărcată în calculatoare şi transferul se făcea prin CD-uri, acum fişierele sunt stocate online şi utilizatorii au acces la ele printr-o simplă conexiune la Internet. Unele dintre aceste site-uri şi-au dezvoltat şi infrastructura de a descărca seriale şi filme noi imediat ce sunt încărcate pe site-urile dedicate pirateriei.

De exemplu, serialul „Game of Thrones” al HBO, un succes şi în România, este descărcat de mai multe ori decât este vizionat prin reţeaua de cablu. Iar compania nu face serialul disponibil online, pentru că banii obţinuţi ar fi mai puţini decât prin reţeaua operatorilor de cablu. Asta l-a făcut pe Wilson să afirme că marile companii nu vor de fapt să găsească o rezolvare reală problemei pirateriei.

„Dacă fiecare producţie ar fi oferită la un preţ corect, cu siguranţă rata pirateriei ar scădea. Dar astfel ei pierd mai mulţi bani, din cauza monopolului companiilor de cablu şi al producătorilor de conţinut”, a spus Wilson.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite