Kaspersky: Peste 20% din punctele de acces Wi-Fi din oraşele-gazdă ale Campionatului Mondial de Fotbal 2018 au probleme de securitate

Kaspersky: Peste 20% din punctele de acces Wi-Fi din oraşele-gazdă ale Campionatului Mondial de Fotbal 2018 au probleme de securitate

Conform unei cercetări Kaspersky Lab, 7.176 dintre cele aproximativ 32.000 de reţele Wi-FI publice din oraşele care găzduiesc Campionatul Mondial de Fotbal 2018 nu criptează traficul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest lucru înseamnă că pot să aibă probleme de siguranţă, prin urmare, microbiştii ar trebui să aibă grijă de datele lor personale, mai ales când folosesc conexiuni Wi-Fi deschise.

Evenimentele globale adună de fiecare dată un număr mare de oameni care se conectează la reţele pentru a încărca postări, a intra în legătură cu cei dragi şi a împărtăşi distracţia cu ei. Însă aceste reţele pot fi folosite şi pentru a transfera date financiare şi alte informaţii importante pe Internet. Tocmai aceste date pot fi interceptate şi folosite în interesul propriu de terţi – care nu sunt neapărat infractori. 

Concluziile se bazează pe analiza conexiunilor publice de Wi-Fi din cele 11 oraşe gazdă ale Campionatului Mondial de Fotbal 2018: Saransk, Samara, Nizhny Novgorod, Kazan, Volgograd, Moscova, Ekaterinburg, Sochi, Rostov, Kaliningrad şi Sankt Petersburg.

Rezultatele arată că nu toate punctele de acces wireless au algoritmi de criptare şi autentificare – aspecte esenţiale pentru siguranţa reţelelor Wi-Fi. Acest lucru înseamnă că hackerii nu trebuie decât să se afle în apropiere pentru a intercepta traficul reţelei şi a obţine informaţii confidenţiale de la utilizatorii imprudenţi sau neinformaţi.

Top 3 oraşe cu cel mai mare procent de reţele Wi-Fi care nu sunt sigure include Sankt Petersburg (37%), Kaliningrad (35%) şi Rostov (32%). În schimb, cele mai sigure locuri sunt în oraşe relativ mici – de exemplu, Saransk (doar 10% sunt conexiuni  Wi-Fi deschise) şi Samara (cu 17% puncte Wi-Fi deschise).

Aproape două treimi dintre toate reţelele Wi-Fi din aceste locuri folosesc protocolul Wi-Fi de acces protejat (WPA/WPA2) pentru criptarea traficului, un protocol considerat unul dintre cele mai sigure pentru utilizarea Wi-Fi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările