UPDATE Au voie sau nu francezii să primească mail-uri după program?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a fost prima ţară din lume care a adoptat un program de 35 de ore de muncă pe săptămână, în 1999. Acum, francezii mai stabilesc o premieră în ceea ce priveşte drepturile omului, potrivit The Australian.

UPDATE - 11 aprilie, ora 16.55: 


Mai multe publicaţii internaţionale au spus pe 9 aprilie că francezii nu vor mai avea voie să trimită angajaţilor mailuri după terminarea programului. Primul articol a fost publicat de “The Guardian”. Inclusiv adevarul.ro a citat articolul din The Guardian, plus alte articole asemănătoare şi a menţionat de interdicţia aceasta. De asemenea, am vorbit şi despre precedentul din Germania, de la Volkswagen. În Franţa nu s-a luat o asemenea decizie. În Germania, da.

Potrivit “Le Monde”, pe 1 aprilie sindicatele societăţilor de inginerie şi de consiliere au anunţat un acord, care reiterează obligativitatea celor 35 de ore pe săptămână pe care le muncesc francezii. De asemenea, acolo era menţionată fraza “obligation de deconnexion des outils de communication a distance".

Articolul complet poate fi găsit în "Le Monde"

---

Tehnologia a afectat modul cum ne petrecem timpul liber. Telefoanele inteligente bâzâie constant să ne avertizeze că am primit un email important, chiar şi atunci când ar trebui să ne odihnim sau să ne distrăm.   

Potrivit unui acord semnat între federaţiile de angajaţi şi sindicatele (care reprezintă aproximati un milion de muncitori din sectorul digital şi de consultanţă), angajatorii nu mai au voie să îşi streseze angajaţii după terminarea programului şi trebuie să se asigure că aceştia nu se simt presaţi să îşi verifice mesajele.

Şi angajaţii vor avea obligaţia de a-şi închide telefoanele de serviciu şi vor trebuie să evite să se uite la documente sau e-mailuri legate de muncă pe computerele şi tabletele personale.  

Acordul îi va afecta pe angajaţii unor companii de tehnologie cu renume din Franţa, precum Facebook şi Google, sau Deloitte şi PwC. Toate companiile care activează în domeniile tehnologiei şi consultanţei vor trebuie să respecte acest acord.

„Trebuie să măsurăm şi orele de muncă digitale. Putem permite ore suplimentare în circumstanţe excepţionale, dar mereu trebuie să revenim la normalitate: trebuie să ne deconectăm şi să nu mai fim în permanenţă la muncă“, a declarat Michel De La Force, preşedinte al Confederaţiei Generale a Managerilor.

Un studiu sugerează că 39% din angajaţi şi 77% din manageri îşi foloseau telefoanele, tabletele şi PC-urile personale în scopuri profesionale în timpul serii, în weekenduri şi în vacanţe.

Pe model nemţesc

Iniţiativa francezilor nu este în totalitate originală, dar este aplicată la scară mare. În decembrie 2011, Volkswagen a ascultat cererile angajaţilor şi a fost de acord să oprească serverele de email în afara orelor de muncă.

De acest acord beneficiază numai angajaţii Volkswagen din Germania cu contracte de muncă negocate de sindicat. Practic, serverele care trimiteau emailuri către sistemul Blackberry erau oprite cu jumătate de oră după terminarea programului de muncă şi pornite cu jumătate de oră înainte de începerea lui. Persoanele care se află la conducere primesc în continuare emailuri. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite