Paranoicii din Bucureşti: CyberGhost sau cum să rămâi anonim pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul protestelor pe scară largă de la nivel mondial, dar şi a intervenţiei din ce în ce mai crescută a autorităţilor asupra datelor personale de pe internet, soluţiile pentru protejarea intimităţii devin din ce în ce mai populare. Primul nivel al protecţiei intimităţii este un VPN, un termen complicat pentru un lucru simplu: un tunel care îţi ascunde IP-ul, iar orice acţiune nu poate fi asociată unei anumite persoane.

În week-end-ul care tocmai a trecut am vorbit cu Robert Knapp, CEO-ul CyberGhost, o firmă care oferă soluţii de VPN (Virtual Private Network) utilizatorilor. Softul este gratuit şi sute de mii de oameni îl folosesc. Mai interesant că toate lucrurile acestea se întâmplă la Bucureşti, unde CyberGhost are sediul din 2011, atunci când au decis să vină unde sunt talentele şi să nu „emigreze” către Silicon Valley. Astfel, în echipa de 22 de oameni a firmei de „paranoici“ sunt mulţi români.

Mai jos puteţi citi un interviu cu Robert Knapp, realizat în cadrul „CyberGhost Testing Day”, eveniment de popularizare al folosirii VPN, organizat la Tech Hub Bucureşti.

Adevărul: Spune-mi mai întâi, în cuvinte simple, ce e un VPN?

Robert Knapp: VPN-ul este o reţea virtuală privată. Este practic o reţea de servere pe care noi le avem, aproximativ 220. De la noi primeşti un software. Apeşi pe conectare şi noi te conectăm la unul dintre serverele noastre. Practic, creăm un tunel criptat în jurul traficului tău de internet. Acest lucru înseamnă că nu mai poate să te urmărească nimeni: hacker, spioni, orice fel de ameninţări. Noi îţi înlocuim adresa de IP cu o adresa de-a noastră şi în momentul acela eşti anonim sau poţi fi locuitor al oricărei ţări din lume. Putem să-ţi dăm o adresă americană pentru a accesa conţinut de acolo, altfel indisponibil în alte părţi ale lumii (n.r. - Netflix, Hulu, Pandora, mare parte din conţinutul de pe NBC).

Aşadar, descarci software-ul şi eşti anonim. Sunt multe discuţii privind intimitatea pe internet, mai ales în contextul scandalului din Statele Unite ale Americii privind NSA. Cum te protejează un VPN şi împotriva cui?

VPN-ul este baza oricărei acţiuni de pe internet. În SUA s-a ajuns în momentul în care este tehnic posibil să ţi se strângă toate datele de pe internet. Am şi eu conturi pe reţelele sociale şi am şi un e-mail. Toţi suntem parte din jocul acesta. Sunt capabili să strângă datele pe care noi le dăm voluntar. De ce? Pentru că nu plătim pentru serviciu. Ne oferă serviciul pe gratis, iar noi îi plătim cu datele noastre. Nu legile vor schimba acest lucru, ci schimbarea noastră în comportament.

Ce ar trebui să facem ca să ne protejăm în acest context?

Trebuie să învăţăm că plătim cu toate datele noastre de ani buni. Trebuie să ne educăm şi să înţelegem ce unelte putem folosi pentru a ne salva intimitatea. Una este un VPN. O astfel de acţiune înseamnă că nimeni nu ştie ce site-uri şi servicii foloseşti, pentru că IP-ul este de la noi. Aceasta este baza anonimităţii. Dacă vrei să fii anonim pe e-mail nu îţi conectezi adresa la IP-ul tău, pentru că atunci eşti pierdut. Foloseşti un VPN. Oameni buni, aveţi grijă de scrieţi! Asta trebuie să învăţăm. De asemenea, trebuie să învăţăm să folosim unelte de criptare a mail-ului, dar doar dacă ai şi un VPN. Dacă îţi criptezi comunicaţiile, dar sunt asociate IP-ului tău, din nou, nu are niciun sens. Mai simplu: nu există intimitate pe internet. Dacă eşti anonim pe internet, nu e ilegal. Anonimitatea e modul în care intimitatea îmi este protejată. Aşa cum conţinutul hard disk-ului meu este privat, aşa e şi internetul. Guvernul nu trebuie să ştie ce e în frigiderul meu.

Noi îţi înlocuim adresa de IP cu o adresa de-a noastră şi în momentul acela eşti anonim sau poţi fi locuitor al oricărei ţări din lume. 

Dar poate fi un utilizator pedepsit pentru că foloseşte un VPN?

Guvernul poate doar să detecteze că cineva trimite trafic criptat.

Dar nu pot decripta acest trafic?

Nu, în niciun caz. De asta suntem noi aici. Sunt ţări, cum ar fi Iranul, care blochează sau reduc viteza de transfer pentru fişierele criptate. Mai sunt şi alte probleme, cum ar fi că Iranul, China sau chiar Turcia blochează anumite adrese IP de-ale noastre. E ca o cursă de câini. Uneori noi suntem mai rapizi, uneori ei.

Întorcându-mă cumva la momentul iniţial al accesării unui VPN şi la obişnuinţa de a-l folosi, există vreo diferenţă de viteză faţă de internetul obişnuit, deoarece mulţi utilizatori sunt interesaţi de acest aspect?

Diferenţa nu e de obicei mare. Serverele gratuite sunt de obicei mai aglomerate decât cele premium. Aşadar, pot fi mai lente sau, mai degrabă, trebuie foarte rar să aştepţi pentru un loc. Nu avem limitări tehnice pentru serverele gratuite, ci doar de spaţiu. Clienţii premium pur şi simplu au garantată o conexiune, oriunde vor şi pe IP-ul oricărei ţări.

Aşadar, modelul vostru de business este unul freemium?

Lucrul bun la serviciile noastre este că sunt gratuite. Doar cei premium plătesc. (n.r. – un cont premium pentru un singur calculator costă 50 de euro pentru doi ani, iar unul Premium Plus, pentru cinci calculatoare, ajunge la 80 de euro).

Câţi clienţi aveţi acum?

Avem aproape 2 milioane de download-uri ale clientului care-ţi permite conectarea şi aproximativ 300.000 de utilizatori activi în fiecare lună. Adăugăm zilnic 2.000 – 3.000 de oameni.

image
Sunt capabili să strângă datele pe care noi le dăm voluntar. De ce? Pentru că nu plătim pentru serviciu. Ne oferă serviciul pe gratis, iar noi îi plătim cu datele noastre. 

Câţi dintre ei sunt premium?

Destui cât să întreţină o echipă de 22 de oameni care creşte

Apropo de echipă. Voi aveţi sediul în Bucureşti. Cum aţi ajuns aici?

Totul a început în Germania acum câţiva ani. CyberGhost era doar un titlu individual din mai multe produse ale unei firme care producea şi vindea către magazine software. Am creat produsul doar pe ideea că ar fi interesant să-l folosim, pentru a vedea televiziune americană în Germania, pentru securizarea conexiunii wireless sau pentru a fi anonim. În 2010 am decis să creăm un startup din domeniul internetului. Ne-am uitat în portofoliul nostru şi am văzut că avem ceva ce este 100% internet. Ne-am zis „hai să luăm copilul acesta frumos şi să-l creştem“. Primul lucru atunci când vrei să faci un startup e să-ţi zici „hai în Silicon Valley!“. Ne-am gândit la multe locuri: Germania, Tel Aviv, Londra. Apoi am citit multe articole despre Bucureşti. Oamenii din Silicon Valley vor să-i angajeze pe români. De ce nu ne ducem noi la Bucureşti? În 2010 am cumpărat un bilet de avion, am ajuns aici şi mi-am dat şansa de oportunităţi. Avem acces la foarte mulţi oameni talentaţi aici. Avem o mulţime de universităţi, românii ştiu să vorbească în 2-3 limbi şi sunt supertalentaţi. În 2011 am fondat compania cu şapte oameni, am mutat toată infrastructura la Bucureşti şi de atunci avem sediul aici.

Aşa cum conţinutul hard disk-ului meu este privat, aşa e şi internetul. Guvernul nu trebuie să ştie ce e în frigiderul meu. 

Angajaţi numai dintre oamenii talentaţi din România sau aveţi o echipă internaţională?

În mod tradiţional piaţa noastră a fost cea din Germania, iar acum ocupă 30%. Mai avem doi programatori în Germania, dar restul echipei este aici în Bucureşti. Avem programatori, marketing, comunicare, social media. Totul e aici. Toţi sunt tineri români. În primele două runde de angajare am luat tineri şi am lucrat cu ei. Acum începem să adăugăm a treia generaţie de angajaţi, experţii. Sunt mândru de echipa asta.

Cât de multă muncă depune această echipă pentru a ţine totul la zi, updatat şi pentru a proteja utilizatorii?

Îţi poţi imagina că aici la CyberGhost toată lumea e paranoică legat de faptul că cineva ne-ar putea spiona sau ataca. Totul are un motiv întemeiat. Noi avem toate standardele ISO internaţionale în privinţa securităţii. Depunem eforturi ca în fiecare an să ne certificăm. Apoi, invităm organizaţii nonguvernamentale la sediul nostru din Bucureşti să se uite peste codul nostru sursă. Apoi, şi mai important, vrem să ţinem mereu serverele funcţionând. Clientul software este doar uşa către servere. Ce ne face să avem succes sunt serverele. În schimb, ceea ce vom lansa în viitoarea perioadă este un API (Interfaţa de programare a aplicaţiei) care va oferi tuturor acces la serverele noastre. Practic, facem un fel de Amazon Cloud pentru VPN.

Îţi poţi imagina că aici la CyberGhost toată lumea e paranoică legat de faptul că cineva ne-ar putea spiona sau ataca. Totul are un motiv întemeiat. 

Ce vor putea să facă oamenii cu acest API?

Nu ştim. Am dat drumul unei bestii. Nu ştim ce vor dezvolta oamenii, dar vor avea acces la servere şi la trafic criptat. Uite, am vorbit cu o organizaţie de jurnalişti care vrea să construiască un Black Box, pentru e-mail-uri securizate. De asemenea, am vorbit cu o companie din Belarus care dezvoltă un software ce detectează cenzura. Cum? Scanează traficul şi vede dacă operatorul de internet sau oricine altcineva interferează pe vreun canal. Când le-am zis despre API-ul nostru ne-au spus că „nu credeam că vom avea acces la aşa ceva vreodată. Voiam să-l construim noi, dar nu poţi să faci aşa ceva doar pentru un produs”. Aşa că posibilităţile sunt uriaşe. Cred că ceea ce facem contează pe viitor. Uite, am fost foarte surprins să aflu de ce se întâmplă în SUA. Pentru mine, a fost Science-Fiction. Nu mi-am putut imagina asta, chiar dacă sunt un paranoic. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite