O poveste despre optimism incurabil: cum şi-a finanţat Ariel o carte în 18 ore folosind puterea internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ariel Constantinof. Are dread-uri de cinci ani FOTO Facebook
Ariel Constantinof. Are dread-uri de cinci ani FOTO Facebook

Cartea asta se va vinde ca pâinea caldă! Aşa suna un anunţ pe site-ul crestemidei.ro acum trei zile. Platforma online de finanţare prin crowdfunding a fost martoră a unei schimbări mici, dar importante: un proiect românesc a reuşit să strângă 200% din finanţarea dorită. Dar ce e cu cartea “asta”? Şi cine-i Ariel Constantinof, autorul ei?

Despre Ariel (22 de ani) aţi mai auzit sigur. S-a născut pe 24 ianuarie 1991 în Israel, iar la 7 ani s-a mutat cu familia în România. A intrat la şcoala Lauder, cea despre care spune că “l-a făcut cine este acum, iar mai apoi, când au terminat cu mine, m-au făcut puţin faimos”. De ce? Pentru că Ariel a fost exmatriculat pentru ceea ce scria pe blogul personal, o premieră în România.

Despre Ariel aţi citit şi în “Adevărul”, într-un articol despre pasiunea sa care i-a devenit şi afacere, Tribul, curierat pe bicicletă. Are dread-uri de cinci ani, bicicletă de patru ani şi vreo trei site-uri de succes: amdoar18ani.ro, motivonti.ro şi blogul său, arielu.ro.

L-am redescoperit pe tânăr pe platforma românească de crowdfunding crestemidei.ro. Dorea să strângă 2.000 de lei pentru a-şi publica o carte, “Cartea asta se va vinde precum pâinea caldă”. Aici vă vom spune povestea unui mic succes.

Cum poate fi cineva atât de optimist?

Înainte de toate, l-am întrebat pe Ariel Constantinof de ce e optimist. Ştiţi, noi jurnaliştii trăim din mici succese şi mari eşecuri. Dar Ariel pare mereu vesel atunci când îl vedem sau îl citim pe pagina lui de Facebook. De ce? Cum se poate?

“Acum trei sau patru ani eram un negativist incredibil. Un anume prieten a început să-mi spună că-s enervant zicând lucruri pesimiste. Am fost frustrat de remarca lui şi am început să analizez. Am descoperit că eram realmente un om pesimist. Un om care se autolimita. Am descoperit o carte de dezvoltare personală, am început să mă duc la tot mai multe seminarii şi am început să învăţ”, îşi începe elogiul optimismului Ariel.

“Azi sunt un om plin de viaţă, fericit şi optimist pentru că aşa mi-am propus să fiu. Pentru că am lucrat cu mine. Şi pentru că mi-a plăcut să fiu aşa încă din prima zi în care am încercat să fiu aşa. Cunosc oameni care radiază mult mai mult. Şi îi admir”, mai spune el.

Băiatul care nu ştia să pedaleze, dar a făcut afacere din biciclete

Cartea porneşte de la fondarea Tribul, afacerea de curierat pe biciclete a lui Ariel Constantinof. Acum cinci ani, bunicul său i-a dat o bicicletă veche, iar la 17 ani a învăţat să meargă pe ea. În scurt timp, a înlocuit tramvaiul şi metroul cu bicicleta. De doi ani, de când a deschis, Tribul, Ariel şi echipa sa au făcut sute de livrări.

“Am gândit-o ca o afacere socială. O afacere prin care voiam, înainte de toate, să merg pe bicicletă, să promovez bicicleta şi să fac o pasiune pentru a susţine bicicliştii din oraş. Cum? Din profit. Deci da, am gândit-o de la început ca o afacere. A fost un semi-eşec, deoarece avea tarife extrem de mici şi profit aproape inexistent, dar apoi a urmat o calibrare”, ne-a spus Ariel.

Puteţi vedea reportajul Adevărul în video-ul de mai jos realizat de Bogdan Păvăloi şi Alexandru Brăduţ Ulmanu. 

O afacere pe două roţi: „Tribul”, cei mai rapizi curieri din Capitală

Dar ce scrie Ariel într-o carte? “E povestea afacerii mele. Din povestea mea sunt scoase tot felul de învăţături legate de monetizarea pasiunii. Un fel de ghidul începătorului când vine vorba de ceea ce poţi face din pasiune. Nu cred în reţete care să se poată repeta, dar sunt lecţii valoroase pe care le-am învăţat. Nu-i o carte 100% practică, pentru că printre sfaturi sunt şi noţiuni de dezvoltare personală. E o mămăligă ce conţine poveşti legate de afacerea mea, sfaturi practice învăţate pe pielea mea şi dezvoltare personală”, mărturiseşte Ariel.

Cartea trebuia să strângă pe crestemidei.ro 2.000 de lei pentru printarea şi distribuirea a 150 de exemplare. La această oră are 3.314 lei, 44 de susţinători şi 30 de zile rămase pentru finanţare. Povestea ei a început în decembrie 2011 şi a durat un an de zile scriitura. În Filantropica, poetul Gării de Nord, dă o replică de geniu: “Că n-oi fi şi tu vreun Tolstoi”. N-are 500 de pagini, are 150 de pagini. Contează?

image

Cum se strâng banii pe internet?

Câteva cuvinte despre crowdfunding. În traducere liberă, finanţare publică. Site-urile externe sunt foarte populare: Kickstarter, Indiegogo. În România, crestemidei.ro şi mindfruit.ro sunt proiecte la început. Sistemul e simplu. Urci un proiect, stabileşti o ţintă de buget, iar oamenii donează o sumă pentru care primesc mici bonusuri de la autorii proiectului.

“Am ales crowdfundingul dintr-un motiv simplu: marketing. Ştiu despre oameni că ei atunci când rezonează  cu ceva sunt fericiţi să te ajute. Ştiind că există o mulţime de oameni ce vor să-şi dea demisia pentru a-şi urma pasiunea, m-am gândit că vor rezona cu mine şi le va face plăcere să mă susţină. Crowdfundingul este doi într-unul: strângi bani şi faci o campanie extraordinară de lansare şi prevânzare. Şi aşa a fost”, mai povesteşte Ariel Constantinof.

Următorul pas pentru el este finalizarea campaniei, de peste 30 de zile. Pentru că abia atunci îşi va primi banii. Apoi, obiectivele lui sunt mici şi nu pe termen lung. Va printa cele 150 de exemplare  şi îi va răsplăti pe cei care l-au finanţat. Apoi va vinde cartea online. “Nu m-am gândit încă dacă să printez mai multe exemplare sau dacă să-i donez mai departe pentru o altă cauză”, mărturiseşte Ariel.

<strong>“N-ai nevoie de bani”</strong>

Nu citesc cărţi pentru dezvoltarea personală. Optimismul incurabil mi-e total necunoscut. Mă uit cu stranietate la ei. L-am întrebat pe Ariel ce ar trebui să învăţ din cartea lui.

“N-ai nevoie de bani. Am impresia că problema care blochează oamenii ce vor să-şi monetizeze pasiunea este finanţarea. Dar adevărul este că de bani ai nevoie doar într-un anume punct al oricărui proiect, nu de la bun început. Tind să cred că 90% din oamenii care s-au gândit să-şi urmeze pasiunea au renunţat, crezând că n-au destui bani pentru investiţie. Mare greşeală. Eu nu am investit niciun leu iniţial. Nu, nici măcar ca să-mi fac o firmă. Mereu a existat o soluţie. Da, legală”, încheie Ariel.

Puteţi vedea filmul său de prezentare mai jos: 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite