Washington Post: NSA supraveghează în special oamenii obişnuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NSA supraveghează în special oamenii obişniţi, arată o anchetă derulata de ziarul Washington Post FOTO Science Foto Library
NSA supraveghează în special oamenii obişniţi, arată o anchetă derulata de ziarul Washington Post FOTO Science Foto Library

Nouă din zece persoane interceptate de agenţia de securitate americană NSA sunt utilizatori obişnuţi de Internet, atât persoane americane, cât şi non-americani, potrivit unei investigaţii realizate de ziarul „The Washington Post”.

Publicaţia scrie că atunci când agenţia de securitate americană a obţinut mandat pentru a intercepta conturile online a mai multor străini vizaţi de anchete, ea a colectat de asemenea de nouă ori mai multe date confidenţiale ale utilizatorilor obişnuţi de Internet.

Aproape jumătate din conturile supravegheate de agenţie conţineau nume, adrese de e-mail, cât şi alte detalii pe care NSA le-a marcat ca aparţinând cetăţenilor sau rezidenţilor din SUA, se mai arată în ancheta derulată de „Washington Post”, asupra unor dosare clasificate furnizate de Edward Snowden.

Publicaţia americană scrie că „utilizatorii nevinovaţi ai Internetului au fost prinşi într-o plasă aruncată de NSA pentru a prinde alte persoane”. Potrivit legilor americane, NSA are capacitatea legală de a spiona doar străini care se află în afara teritoriului Statelor Unite, cu excepţia cazului în care primeşte un mandat specific în acest sens.

Ancheta derulată de ziarul „The Washington Post” s-a bazat pe circa 160.000 de e-mailuri şi mesaje instant, precum şi pe aproximativ 8.000 de documente provenite de la peste 11.000 de conturi online, interceptate în perioada 2009 - 2012.

Dialogurile surprinse în documente, potrivit publicaţiei citate, au un caracter „inutil” pentru agenţie, deoarece conţin mai degrabă poveşti de dragoste, despărţiri, experienţe sexuale, discuţii despre boli mentale sau convertiri politice ori religioase.

Pe de altă parte, în mesajele interceptate de către NSA s-au regăsit şi dialoguri despre un „proiect nuclear secret din străinătate sau despre identitatea unor hackeri din reţelele americane”, mai scrie „Washington Post”.

Sursa citată concluzionează că vieţile a mai bine de 10.000 de utilizatori de internet au fost supravegheaţi si inregistrati de catre Agentia de securitate americana NSA, deşi nu fuseseră vizaţi de o anchetă. Potrivit ziarului american, în documente au fost regăsite şi circa 5.000 de fotografii private ale utilizatorilor.

Fostul consultant NSA Edward Snowden, în vârstă de 31 de ani, a primit azil politic în Rusia, după ce Statele Unite au început urmărirea sa penală pentru dezvăluirea unor informaţii confidenţiale despre programele americane de supraveghere.


Citeşte şi:

Încerci să îţi protejezi intimitatea în mediul online? Eşti spionat de NSA

Cei care folosesc regulat unelte de sporire a intimităţii în mediul online, precum Tor sau Tails, dar şi cei care pur şi simplu s-au interesat de aceste programe, sunt monitorizaţi de agenţia de securitate NSA, potrivit CNet.

Berlinul îl convoacă pe ambasadorul american după ce a descoperit un agent dublu, care lucra pentru SUA „din interior”

Ambasadorul american la Berlin a fost convocat de autorităţile germane, după ce un cetăţean german, agent al seviciului de informaţii externe al Germaniei, a fost arestat sub suspiciunea de a fi agent dublu. Bărbatul este acuzat că lucra pentru agenţiile americane, care i-au cerut să strângă informaţii despre comisia parlamentară care anchetează scandalul de spionaj NSA.

Scandalul interceptărilor cuprinde şi România

Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) din Statele Unite ale Americii ar fi primit încă din 2010 mandat pentru a intercepta comunicaţii din 193 de ţări, inclusiv România.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite