Noi dezvăluiri despre spionajul NSA: accesează 75% din traficul online şi caută informaţii prin două metode

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio zi fără informaţii despre NSA, se pare, şi acum The Wall Street Journal vorbeşte despre cât de mult trafic de Internet poate accesa agenţia americană. Odată accesat, poate cere mai multe informaţii de la furnizorii de Internet sau companiile de telecomunicaţii. NSA invocă din nou motivul protejării oamenilor.

WSJournal (paywall) publică un articol în care spune că NSA are acces la 75% din tot traficul pe Internet din Statele Unite ale Americii. Însă există o diferenţă între a supraveghea şi a stoca date. Chiar dacă se poate uita pe o cantitate atât de mare de trafic, agenţia de informaţii le cere apoi companiilor furnizoare de Internet şi celor care activează în telecomunicaţii mai multe date. Asta înseamnă, explică CNET, că poate reţine conţinutul emailurilor pe care cetăţenii SUA le schimbă între ei, dar nu înseamnă şi că o face mereu sau fără motiv.

Informaţiile pe care Edward Snowden le-a dezvăluit până acum arată că NSA are anumite programe prin care poate supraveghea, dar care reţin mai ales metadate (cine, când, cu cine a vorbit). Noile informaţii despre această infrastructură de spionaj arată că, de fapt, agenţia poate intercepta aproape orice activitate online. Cât priveşte rolul companiilor, WSJournal spune că NSA le cere acestora anumite pachete de date atunci când consideră că acelea conţin informaţii de interes extern.

"Scopul misiunilor NSA este de a opri orice inamic extern care ameninţă integritatea ţării. Apărăm SUA de astfel de ameninţări, în timp ce ne preocupăm la fel de mult de dreptul la intimitate al cetăţenilor SUA. Nu este una ori alta. Sunt amândouă [preocupări ale NSA]", a explicat într-un drept la replică agenţia.

În urmă cu câteva săptămâni, NSA a spus că, în ciuda faptului că are acces la traficul online, monitorizează activ doar foarte puţin. Atunci, a echivalat cantitatea de date cu o monedă care s-ar regăsi pe un teren de fotbal. The Atlantic notează însă că NSA a greşit calculul - din greşeală sau voit, nu se ştie. Publicaţia spune că agenţia investighează de 10 ori mai mult. Mai precis, cam cât 10 monede pe un teren de fotbal.

Cât şi cum decide NSA ce anume e de interes

WSJournal explică într-un articol secundar ce aduce nou dezvăluirea sa şi cum funcţionează acest sistem despre care vorbeşte. "Companiile telecom au un sistem care face o filtrare iniţială şi trimite pachete de informaţii către NSA, computerele agenţiei mai fac o filtrare şi caută «selectori» - de exemplu, poate fi o adresă IP specifică - şi scot datele care se potrivesc. NSA nu poate intra în sistemele nefiltrate ale companiilor telecom sau ale altor companii, dar, în general, obţine ceea ce doreşte".

Potrivit surselor WSJ, sunt două metode folosite cu precădere. În cazul unei linii de fibră optică, există o bifurcare, iar traficul este copiat către un sistem de procesare care interacţionează cu sistemele NSA, astfel că agenţia stabileşte parametrii după care se face filtrarea. În alt caz, companiile îşi programează infrastructura să facă o filtrare iniţială pe baza metadatelor. Datele filtrate ajung la NSA care rafinează criteriile de căutare.

"Filtrele iniţiale pot urmări tipul de comunicare care se face. Spre exemplu, videoclipurile descărcate prin YouTube pot să nu fie de interes, astfel că nu sunt luate în calcul. Filtrele sunt prevăzute şi pentru adrese IP pentru a încerca să determine regiunea geografică de unde se face transmisiunea. Astfel, agenţia se concentrează pe informaţiile externe", mai notează publicaţia.

Şi întrebarea majoră: NSA se uită şi citeşte emailurile oamenilor? "Nu. Asta ar necesita un număr imens de oameni şi foarte mult timp. Oricum, guvernul a permis în anumite cazuri căutarea informaţiilor care aveau legătură cu cetăţenii americani. [...] Sistemul NSA acoperă 75% din traficul din SUA, dar stocarea reală se face într-o cantitate mult mai mică."

Te aşteptăm pe Facebook, pe pagina „Tech Adevărul“. 

Află mai multe despre acest caz:

Emailul nu oferă niciodată intimitate pentru conversaţii, susţine cel care şi-a închis serviciul de mail pentru Snowden

Cum şi-a învăţat NSA agenţii pentru a lucra pe cel mai avansat program de spionaj şi cum cataloga ţările de urmărit

Cum a atacat guvernul Marii Britanii „The Guardian“ după dezvăluirile despre spionajul NSA: „V-aţi distrat destul“

Iluzia mileniului - internetul liber

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite