Mozilla îţi oferă pentru Firefox unealta potrivită pentru a vedea ce site-uri te spionează când eşti pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu scandalul monitorizărilor pe care le face NSA, lumea s-a împărţit în pro şi contra acestora. Mozilla, fără să se lege de acest spionaj, dar profitând de subiect, pune la dispoziţia utilizatorilor un instrument prin care aceştia să descopere ce site-uri îi „spionează“. Acest tip de spionare e des folosită şi principalul scop e personalizarea publicităţii afişate.

Mozilla a lansat Lightbeam, un add-on pentru cei care folosesc browser-ul Firefox, cu ajutorul căruia poţi vedea care site-uri şi-au orientat cookie-urile spre tine. Mozilla a început încă din 2012 cu un astfel de plugin, la vremea aceea denumit Collusion, iar acum acesta e înlocuit de Lightbeam. Conform The Next Web, este parte din proiectul Mozilla de a „deschide“ web-ul, de a-l face mai transparent.

Mozilla presupune că atunci când navighezi pe Internet, nu ştii exact ce site-uri se conectează la parcursul tău şi-ţi cartografiază parcursul online. Cele mai multe fac asta pentru a-ţi învăţa obiceiurile pentru ca mai târziu să-ţi administreze spre vizionare reclame mai potrivite gusturilor tale. Şi niciun utilizator care navighează pe Internet nu o face fără urme, asta dacă nu împiedică activ acest lucru.

Mozilla susţine că Lightbeam este încă la început şi urmează să fie finisat în următoarea perioadă. Mai mult, compania doreşte ca cei care instalează Lightbeam să împărtăşească informaţiile pe care add-on-ul le obţine pentru a crea un tablou a celor care monitorizează utilizatorii online. Partea mai bună la Lightbeam (disponibil pe site-ul Mozilla) e că nu trebuie să fii vreun expert pentru a citi datele, acestea sunt prezentate într-o formă grafică simplificată, după cum se observă în imaginile de mai jos.

Haide să discutăm, ne găseşti pe pagina Tech Adevărul de pe Facebook

image
image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite