Minunatul prieten nou: telefonul a ajuns mai important decât persoanele reale

Minunatul prieten nou: telefonul a ajuns mai important decât persoanele reale

Telefonul deţine datele, viaţa şi chiar sentimentele noastre. FOTO Adevărul

„Cel mai bun prieten“ ar putea fi pentru tine, ca pentru mulţi alţii, telefonul. Mai mult, ai fi dispus să dai codul de deblocare al acestuia, dacă ţi-ar fi cerut, conform unui studiu Kaspersky.

O treime dintre utilizatori sunt dispuşi să-şi lase baltă prietenii pentru smartphone-ul lor, dar, cu toate acestea, 93% îşi dezvăluie de bunăvoie PIN-ul telefonului, atunci când sunt rugaţi. Experimentul a fost realizat de universităţile din Würzburg şi Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky. Conform rezultatelor, smartphone-urile sunt pe cale să depăşească prietenii, ca importanţă.

Experimentul a presupus că participanţii au fost rugaţi să clasifice, în ordinea importanţei, oamenii şi obiectele din viaţa lor şi a arătat că 37% din aceştia îşi evaluează smartphone-ul drept mai important sau la fel de important ca prietenii lor apropiaţi. Chiar dacă familia, prietenii şi animalele de casă au fost, în general, plasate mai aproape de participant decât telefonul mobil, numeroase alte persoane din viaţa acestuia – inclusiv oamenii cu care lucrează sau învaţă zi de zi – au fost lăsate în urmă, comparativ cu „prietenii” lor digitali.

Aproape o treime dintre participanţi (29%) au spus că smartphone-ul lor este la fel de important sau mai important decât părinţii lor, iar unul din cinci participanţi şi-a apreciat dispozitivul digital drept la fel de important sau chiar mai important decât partenerul de viaţă. 17% din respondenţi şi-au plasat smartphone-ul în cea mai importantă categorie, iar pentru 1% dintre aceştia, smartphone-ul lor este cel mai important lucru din viaţa lor. Totuşi, participanţii (93%) au împărtăşit bucuroşi PIN-ul telefonului atunci când au fost rugaţi, punându-şi în pericol toate datele personale şi informaţiile delicate.

Atribuirea de calităţi umane unui dispozitiv digital nu este ceva nou. Experimente din anii 1990 au arătat că utilizatorii atribuiau trăsături umane unor computere atunci când interacţionau cu ele. Faptul că unii utilizatori le atribuie mai multă importanţă telefoanelor decât prietenilor şi cunoştinţelor din viaţa reală arată cât de importante sunt măsurile de siguranţă luate pentru informaţiile pe care li le încredinţăm.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: