Minitel, precursorul francez al internetului, va fi închis astăzi. Istoria şi influenţa unei legende

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa se pregăteşte să renunţe la una dintre legendele sale tehnologice: Minitelul. Aciesta a fost un precursor al internetului, lansat în anii 80, în timpul avântului tehnic lansat de preşedintele Francois Mitterand.  

Anii preşedinţiei lui Francois Mitterand au fost marcaţi de revenirea Franţei la statutul de mare putere industrială şi creativă. Proiectele susţinute de acesta au fost controversate, dar au schimbat faţa lumii sau a Franţei: piramida de sticlă din interiorul Muzeului Luvru, trenul de mare viteză TGV, supersonicul Concorde (realizat în parteneriat cu britanicii) şi Minitelul.
 
Minitelul a fost lansat în 1982, iar până în 1990 25 de milioane de francezi foloseau acest sistem pentru a-şi rezerva tichete de avion, a verifica preţul la alimente sau pentru a comunica pe primele camere de chat pentru adulţi. Sistemul funcţiona cu ajutorul unei conexiuni dial up, cu ajutorul France Telecom şi avea o interfaţă videotex. Aceasta nu era nouă, fiind folosită şi în Germania sau Statele Unite ale Americii. Ce a diferenţiat Minitelul şi l-a făcut atât de iubit a fost diversitatea serviciilor oferite de către France Telecom. În plus, operatorul de telefonie a distribuit terminalele gratuit şi a fidelizat utilizatorii.

„Cu ajutorul Minitelului am inventat o mare parte din tehnologia de astăzi”, a declarat pentru Reuters fostul director al proiectului, Jean-Paul Maury. El a adăugat că „Minitelul a dat naştere terminalului din casă care poate să acceseze informaţii şi servicii de la celălalt capăt al lumii”.
 
Cu toate că a fost un succes în Franţa, Minitelul nu a prins în afara ţării. Francezii au insistat că nu vor vinde tehnologia, ci produsul, iar acest lucru le-a fost fatal. Implementarea lui în Irlanda, unde a fost adoptat pentru o scurtă perioadă, a fost un bluf total care nu a prins la public. Reuters compară acest produs „mitic” cu o vedetă pop din Franţa, Johnny Halliday. Despre acesta se spunea că a fost cel mai mare star rock de care nu a auzit nimeni, aşa cum Minitelul a fost una dintre cele mai interesante creaţii tehnologice care nu a prins la publicul global.
 
„Sună pe site-ul acela”
 

Minitelul nu se folosea de link-uri şi adrese de IP, aşa cum fac calculatoarele de astăzi conectate la internet. În schimb, acesta suna practic la acel site, care taxa utilizatorul pentru fiecare minut. Existau site-uri unde se puteau verifica scorurile de la marile competiţii, iar unul din evenimentele de marcă ale Franţei, Turul ciclist al Franţei era transmis în timp real cu ajutorul acestor micuţe protocalculatoare. În afară de site-urile de conversaţii „deocheate”, în acea vreme erau la modă imaginile porno realizate din pixeli, creaţii digitale ale artei Minitel.
 
Potrivit portalului „Ars Technica”, francezii se vor aduna astăzi pentru un marş de reamintire a acestui aparat. Unul dintre cei care vor participa a comentat amuzant despre istoria sa cu Minitelul. „Mă îndrăgostisem de o fată, dar am uitat să-i iau adresa. Nu aveam Facebook în acea vreme, nu puteam să o caut pur şi simplu. Aşa că am folosit Minitelul şi le-am găsit adresa părinţilor şi i-am trimis nişte scrisori pasionale. Interesant este că îmi amintesc dispozitivul şi nu conţinutul scrisorilor”, a spus un utilizator pe Facebook.
 
De asemenea, în această perioadă a reamintirilor, jurnalistul francez Jean-Marc Manach a mărturisit că obişnuia să se dea drept fată în chat-urile pentru adulţi de pe Minitel, numite Minitel Rose. „Aveam patru Miniteluri pentru a vorbi simultan. Aveam un scenariu mai obraznic, unul pentru discuţii obişnuite şi alte două pentru conversaţii private”, a povestit Manach.

600.000 de minitelişti
 Minitelul arăta ca un teletext mai performant

image

În momentul de faţă, Minitelul mai are adepţi în Franţa, deşi tehnologia a fost depăşită de apariţia internetului public în 1990 şi propagarea conexiunilor de internet de mare viteză. France Telecom a ajuns să fie nevoită să închidă serviciul pentru că era prea costitisor. În 2010, compania a raportat venituri de 30 de milioane de dolari din vânzarea de Minitel, spre deosebire de venituri de un miliard de dolari la mijlocul anilor 90.
 
Mâine, 600.000 de utilizatori vor rămâne fără serviciul lor iubit şi mai ales cei din regiunea Bretania, din nord-vestul Franţei. „The New York Times” a realizat un reportaj în satele unde fermierii încă se bazează pe Minitel, deşi familia ale calculatoare în casă.
 
„Computerele sunt ok, dar nu e acelaşi lucru. Nu sunt foarte Internet”, le-a spus americanilor Yves Denais, un fermier de 47 de ani, care are 165 de vaci, la vest de localitatea Rennes. Minitelul a fost foarte folositor fermierilor, deoarece li s-a pus la dispoziţie programe simple pe care puteau să verifice preţul cărnii de porc, puteau informa autorităţile asupra deceselor suspecte ale animalelor sau consultau rezultatele testelor chimice pe lapte.
 
Denais, fermierul mai sus menţionat, are o conexiune de internet în casa lui de piatră, dar regulile casei stipulează că nu are voie să intre încălţat. Aşadar, spun cei de la „The New York Times”, fermierul poate să îşi rezolve treburile mai simplu pe Minitelul din hambar.
 
La finalul acestei săptămâni, Orange Franţa va apăsa un singur buton, iar o legendă va muri şi odată cu ea se vor duce ani de muncă simplă şi onestă în folosul comunităţii.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite