Legile războiului cibernetic, publicate în manualul de la Tallinn. Internetul nu mai este „Vestul Sălbatic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manualul de la Tallinn încearcă să reglementeze războiul cibernetic FOTO AP
Manualul de la Tallinn încearcă să reglementeze războiul cibernetic FOTO AP

NATO a lansat „Manualul de la Tallinn“, un document care are rolul de a stabili regulile războiului cibernetic. Potrivit acestuia, centralele nucleare, digurile barajele şi spitalele nu trebuie vizate sub nicio formă de atacurile cibernetice sponsorizate de stat, scriu jurnaliştii The Telegraph.

Manual reprezintă prima încercare de a reglementa la nivel mondial atacurile informatice sponsorizate de stat. Astfel, aflăm că atacurile cibernetice sunt acelea care pot provoca „rănirea sau moartea unor persoane sau avarierea ori distrugerea unor obiecte“. Documentul reprezintă rezultatul a trei ani de muncă a experţilor din cadrul Centrului NATO de Excelenţă pentru Cooperare în Apărarea Cibernetică (CCDCOE) din Tallinn, capitala Estoniei.

Centrul a fost înfiinţat în 2008, ca urmare a unor atacuri asupra Estoniei, provenite din Rusia. Atacurile au afectat site-uri şi au deteriorat infrastructura estonă. Acesta a fost un semnal de alarmă cu privire la daunele pe care le pot face operaţiunile online într-o eră din ce în ce mai dependentă de calculator.

Manualul conţine 95 de reguli stricte cu privire la ce este permis şi ce este interzis în războiul cibernetic. Astfel, guvernele nu au voie să atace civili, spitale, centrale nucleare, baraje şi diguri, deoarece astfel de acţiuni ar putea duce la pierderi masive de vieţi omeneşti. În cazul în care această regulă este încălcată există riscul să se pornească chiar războaie armate.

De asemenea, este interzisă folosirea „capcanelor cibernetice“ sau a atacurilor care pot stârni panică printre populaţie.

Hackerii au motiv de îngrijorare. Noul manual susţine că „hacktiviştii“ care iau parte la atacuri cibernetice devin ţinte legimite ale războiului cibernetic, în ciuda faptului că sunt civili.

Potrivit manualului, „contra-măsurile proporţionale“ împotriva atacurilor online efectuate de către un stat sunt permise. Astfel de măsuri nu implică însă folosirea forţei, cu excepţia cazului în care cyber-atacul iniţial a condus la moartea unor persoane sau la deteriorarea gravă a unor proprietăţi.

Profesorul Michael Schmitt, directorul proiectului şi angajat al US Naval War College, a declarat că manualul de la Tallinn demonstrează că spaţiul cibernetic nu este „Vestul Sălbatic“, din moment ce există o mulţime de legi internaţionale care se aplică în spaţiul virtual

Manualul de la Tallinn, care conţine 95 de reguli ferme, a fost lansat oficial la Londra la think-tank-ul Chatham House, vineri, 15 martie. Potrivit The Guardian, manualul, publicat la Cambridge University Press, nu este un document sau o politică oficială a NATO, ci doar un manual consultativ.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite