Lăsaţi Winamp să moară, lăsaţi muzica să trăiască!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Winamp va fi închis pe 20 decembrie
Winamp va fi închis pe 20 decembrie

Gigantul AOL a anunţat, în urmă cu câteva zile, că va ucide unul dintre cele mai populare programe de redare media. După 15 ani de la lansare, Winamp se retrage în memoria zecilor de milioane de utilizatori. Şi ăsta nu e un lucru rău.

Îmi aduc aminte când mi-au cumpărat ai mei primul calculator. Se întâmpla prin 2004. Eram în clasa a 7-a şi mulţi prieteni de-ai mei aveau deja, de ceva timp, computere acasă. Winamp a fost primul program pe care mi l-am instalat. Un coleg mi l-a adus pe un CD zgâriat pe care scrisese, cu un marker roşu, ”Muzică”. Pe CD-ul respectiv mai avea şi câteva albume de la 3 Sud Est şi de la Animal X. Ce vremuri.

Sistemul meu rula Windows 98 şi între Windows Media Player-ul de atunci şi Winamp era o diferenţă ca de la cer la pământ. Anii au trecut, sistemele de operare s-au schimbat, la fel şi preferinţele mele musicale, însă WInamp îşi câştigase locul de graţie în bara Quick Launch.

A fost primul program pe care mi l-am instalat vreodată şi primul program pe care îl deschideam de fiecare dată când aprindeam PC-ul.

Acum vreo trei ani, însă, lucrurile au început să se schimbe. Winamp era tot printre primele programe pe care le instalam însă timpul petrecut ascultând melodii în el scăzuse drastic. Melodiile noi nu mai ajungeau la mine prin e-mail, sub formă de MP3, ci le primeam ca şiruri de caractere albăstrite. Youtube devenise player-ul meu principal de muzică.

Nu ştiu când a fost prima dată când mi-am formatat computerul şi nu am instalat WInamp, dar cert este că nu i-am simţit lipsa. Am mai dat peste Winamp la petreceri şi eram oarecum suprins că încă mai există oameni care îl folosesc constant.

La fel ca şi restul vieţii mele, coloana mea sonoră s-a mutat în cloud. Am cont Deezer şi pe Zonga, folosesc Youtube zilnic şi, din când în când, mai arunc câte un ochi şi pe Groove Shark sau Soundcloud. Majoritatea cunoscuţilor mei fac acelaşi lucru.

Ieri a apărut o petiţie în care internauţii le cer celor de la AOL să nu închidă media player-ul. Este o petiţie pe care nu o voi semna.

Totuşi, de ce cred că ar trebui lăsat Winamp să moară?

Parcă şi văd comentariile: ”Doar pentru că tu nu mai foloseşti un program asta nu înseamnă că nu ar trebui să mai existe”. Perfect de acord. Dar dacă Winamp ar dispărea lumea digitală ar fi una mai bună.

Câtă vreme l-am folosit, toate melodiile din lista mea erau piratate. Descărcate de pe torrente sau de pe DC++. Cred că majoritatea celor care încă folosesc Winamp se află în aceeaşi situaţie.

Să lăsăm AOL să ducă acest câine şchiop şi bătrân numit Winamp în spatele şopronului şi să îi curme suferinţa. Muzica 1.0 a murit. Trăiască Muzica!

iTunes te încurajează să îţi cumperi muzica din magazinul oficial. La Deezer şi Zonga plăteşti un abonament infim pentru a te bucura de milioane de melodii. Soundcloud şi Grooveshark sunt gratuite. La fel şi Youtube. De ce să furi o melodie când te poţi bucura de ea (aproape) gratuit şi legal. Vor fi cei care vor zice că nu vor să depindă de Internet pentru a asculta muzică. Atât Zonga cât şi Deezer permit stocarea locală a melodiilor.

Prevăd că, odată cu închiderea Winamp, consumul de muzică din surse oficiale va creşte. Pe termen lung, asta va însemna o scădere a preţurilor pe această piaţă.

Winamp nu m-a ajutat niciodată să descopăr artişti noi. Pe cei de la Cold War Kids i-am descoperit prin Groove Shark, acum câteva luni, după ce am ascultat o piesă de la Modest Mouse. Uneori, când mai visez la celebritate, fredonez Miracle Mile de la ei şi devin mai încrezător. Cei de la Murder by Death – peste care i-am găsit după ce am ascultat Cold War Kids – merg de minune cu un pahar de whiskey în serile în care mă simt singur. Noile melodii de la Arctic Monkeys le-am auzit iniţial pe Youtube şi le ascult într-una de când sunt îndrăgostit. Dacă vreau să mă relaxez, dau un click pe Deezer şi mă pierd în sunetele liniştitoare ale Whased Out.

La fel ca şi restul vieţii mele, coloana mea sonoră s-a mutat în cloud. Am cont Deezer şi pe Zonga, folosesc Youtube zilnic şi, din când în când, mai arunc câte un ochi şi pe Groove Shark sau Soundcloud. Majoritatea cunoscuţilor mei fac acelaşi lucru.

Muzica este o parte foarte importantă din viaţa mea. Toţi cei care mă cunosc vă pot spune că rareori mă văd fără căşti la urechi sau în jurul gâtului. Fiecare melodie ascultată obsesiv se fixează adânc într-un anumit moment din viaţa mea şi mă lasă să-l retrăiesc de fiecare dată când vreau. Dar ca să găseşti melodia perfectă pentru un anumit moment, ai nevoie de acces la o mare de genuri muzicale şi la un munte de artişti. Lăsaţi serviciile de muzică să vă facă recomandări. Nu vor da lovitura de fiecare dată, dar se descurcă mai bine decât Winamp.

”And there’s this tune I found that makes me think of you somehow and I play it on repeat…”

Dragă cititorule, poate priveşti această postare cu cinism. Aştept comentariile tale şi contra-argumentele tale. Dar, până atunci, te invit să-ţi faci un cont gratuity pe un serviciu de music-streaming. Să dai câteva click-uri aleatoriu, să descoperi un artist nou, să îl bagi într-un playlist şi să-l porţi cu tine oriunde.

Să lăsăm AOL să ducă acest câine şchiop şi bătrân numit Winamp în spatele şopronului şi să îi curme suferinţa. Muzica 1.0 a murit. Trăiască Muzica!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite