La ce riscuri te expui atunci când te conectezi la o reţea WiFi publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conectarea la hotspoturile gratuite vine cu numeroase riscuri
Conectarea la hotspoturile gratuite vine cu numeroase riscuri

Directorul Europol, agenţia europeană care se ocupă de securitatea online şi de infracţiunile cibernetice, îi avertizează pe oameni să aibă grijă la ce reţele WiFi se conectează, potrivit BBC.

Troels Oerting a declarat că internauţii ar trebui să trimită date sensibile numai prin reţele în care au încredere. El a făcut această declaraţie în contextul în care numărul atacurilor prin reţele publice de WiFi a crescut considerabil.

„Am văzut o creştere a atacurilor prin WiFi cu scopul furtului de informaţie, identitate sau parole şi bani de la utilizatorii care folosesc reţele publice sau nesecurizate“, a declarat acesta. „Ar trebui să învăţăm utilizatorii să nu transmită informaţii sensibile cât timp sunt pe o conexiune WiFi publică sau neprotejată“, a mai spus el.

Oerting a explicat că Europol – organizaţie care coordonează şi investigaţii privind reţelele de crimă organizată din Europa – ajută o serie de state membre UE care au fost vizate de astfel de atacuri. Infractorii nu folosesc tehnici noi, ci se bazează pe abordări bine-cunoscute. Ei îi păcălesc pe oameni cu hotspoturi false care seamănă cu cele găsite în cafenele, puburi sau restaurante.

Astfel, ei reuşeau să fure informaţiile transmise de utilizatori către bănci sau către magazinele online, dar şi parolele folosite la conturile de social media sau de email.

„Orice trimiţi printr-o reţea WiFi este în pericol şi acesta e un lucru de care să ne îngrijorăm, atât noi, utilizatorii individuali, cât şi poliţia“, a mai declarat Oerting.

În urmă cu câteva luni, Parlamentul European şi-a închis reţeaua publică de WiFi după ce s-a descoperit că o persoană ataca utilizatorii obişnuiţi, furându-le datele, printr-o metodă numită „man-in-the-middle“ (trad. omul de legătură).

După cum ne dăm seama şi din nume, o persoană încearcă să se poziţioneze între utilizatori şi hotspot pentru a aduna toate datele schimbate

Avertismentul a fost susţinut şi de fostul şefă a unităţii de infracţiuni cibernetice britanice, Charlie McMurdie, în prezent analistă la firma de securitate PWC. „Foarte mulţi infractoriau descoperit modalităţi uşoare de a exploata reţelele WiFi din cafenele“, a spus ea. Şi companiile mari au căzut victime unor astfel de operaţiuni.

Uneori, atacatorii folosesc hotspoturile pentru a lua în vizor anumiţi utilizatori, în loc să culeagă toate informaţiile care trec prin reţea.

„Trebuie să ridicăm problema vulnerabilităţilor acestora şi să explicăm ce ar trebui să facă utilizatorii pentru a se proteja atunci când sunt fie pe drum, fie într-un local“, a mai declarat analista. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite