Articol publicitar

Kiva Allgood, Head of IoT, Ericsson: Pandemia accelerează digitalizarea industriei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
d

Industriile nu sunt imune la virusul COVID-19, iar pandemia a influenţat activitatea acestora şi le-a oferit un motiv în plus pentru a se digitaliza. Mai mult, conectivitatea prin prisma tehnologiei 5G asigură un grad ridicat de adaptabilitate la noile modele de business.

Pandemia COVID-19 a accelerat noua revoluţie industrială facilitată de tehnologia 5G şi efectul pe care ultima generaţie de internet wireless mobil îl are asupra Internetului obiectelor (IoT).

Tot mai multe companii observă efecte pozitive asupra operaţiunilor lor atunci când fac pasul către automatizare, ceea ce le permite un grad mai ridicat de analiză a datelor - chiar şi în timp real – precum şi posibilitatea de a le interpreta.

O lungă perioadă de timp, liderii din industrie au privit automatizarea în termeni simplişti, ca înlocuitor al resursei umane, dar cea de-a 4-a Revoluţie Industrială îmbunătăţeşte calitatea muncii în fabrici, automatizând sarcini repetitive şi sporind eficienţa, ceea ce le permite lucrătorilor să-şi asume noi roluri şi responsabilităţi.

Estimările arată că Industria 4.0 va aduce până la 11 trilioane de dolari pe an, până în 2025, producţia urmând să realizeze cele mai importante câştiguri din IoT pe segmentul industrial (IIoT). (Sursa: McKinsey)

Necesităţile acelor fabrici se schimbă cu atât mai mult cu cât producţia - şi toate industriile - se luptă cu virusul COVID-19. Din punctul nostru de vedere, pandemia, ca mediu incert, accelerează ritmul adopţiei, iar necesitatea unor puncte forte rapide exercită presiune asupra operatorilor din fabrici.

COVID-19: catalizator al digitalizării industriilor tradiţionale

Aceste presiuni se conturează cel mai clar în ​​industrii precum producţia de carne şi transportul alimentelor. Pandemia limitează capacităţile fabricilor, lanţurile de aprovizionare sunt copleşite şi apar cereri tot mai mari de urmărire a procesului de aprovizionare cu alimente, pentru a reduce pierderile şi deteriorările din timpul transportului.

Tehnologia 5G poate răspunde acestor provocări: poate permite monitorizarea în timp real şi realizarea unor ajustări rapide de temperatură, a tiparelor de trafic, precum şi a altor factori. De altfel, chiar înainte de pandemie, industriile clasice, precum transporturile maritime, au început să analizeze modalităţi de digitalizare a afacerilor.

Implementarea tehnologiei 5G şi IoT în fabrici este necesară, întrucât pandemia COVID-19 accentuează cererea de automatizare şi operaţiuni contactless, cu o implicare mai redusă a factorului uman, pentru a limita expunerea, cu scopul de a controla focarele de coronavirus.

În contextul perturbării producţiei şi al unei cereri în continuă creştere, multe companii iau în calcul şi aspecte care ţin de eficienţă şi pierderi de producţie, iar tehnologia 5G poate oferi soluţii şi din acest punct de vedere. Cercetările derulate de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA au arătat că 60% din boabele de cereale recoltate se pierd în timpul procesului de depozitare. Ericsson a lucrat alături de compania IntraGrain pentru a găsi o soluţie care să le permită fermierilor monitorizarea digitală a condiţiilor de depozitare a cerealelor în silozuri, reducând cantitatea alterată şi asigurând o cantitate mai mare disponibilă pentru vânzare.

Pandemia COVID-19 creşte gradul de conştientizare a necesităţii digitalizării operaţiunilor, în contextul creşterii volumului de consum din mediul online şi al numărului tot mai mare de servicii care le sunt livrate direct utilizatorilor. Acest fenomen a pornit cu livrările de alimente (ca urmare a restricţiilor impuse de pandemie), dar în curând va fi vorba şi de alte industrii. Ne îndreptăm atenţia către aspecte precum producţie, unităţi şi condiţii de depozitare, dar şi spre noi cerinţe în segmentul de logistică pentru a îndeplini aşteptările consumatorilor în ceea ce priveşte „livrarea la timp”. Conectivitatea, în special 5G, va fi esenţială pentru urmărirea, monitorizarea şi menţinerea unui flux de operaţiuni eficient.

Flexibilitatea în producţie este cuvântul de ordine

În interiorul fabricilor, trecerea de la conectivitatea prin cablu la cea fără fir aduce o mai mare flexibilitate, permiţând unităţilor de producţie să-şi sporească sau să-şi diminueze capacitatea, în funcţie de cerere, şi să reconfigureze rapid setările utilajelor şi procesele de producţie pentru a realiza noi produse. Un alt exemplu este reprezentat de creşterea numărului de situaţii în care se foloseşte imprimarea 3D, proces apărut din cauza întârzierilor din lanţul de aprovizionare - o inovaţie născută din necesitate, care ar putea avea, însă, un impact de durată.

Eliminarea conexiunilor fixe prin cablu permite reconfigurarea uşoară a liniilor de producţie, ceea ce se traduce printr-o fabrică dinamică şi inteligentă. Reţelele de comunicaţii mobile private oferă alte avantaje firmelor din sectorul de producţie, cum ar fi securitatea sporită pentru integritatea datelor şi a dispozitivelor, viteze ridicate constante fără conexiuni întrerupte şi tranziţii fără discontinuităţi între mediile interioare şi exterioare.

Astfel ia naştere ideea de „economie individuală”, în care cererile de produse personalizate ajung din spaţiul consumatorului în sfera producţiei. Această tendinţă este accelerată de nevoile în schimbare rapidă ale mediului actual – de exemplu, companiile care au trecut rapid de la operaţiunile lor normale la producerea de echipamente PPE (echipamente de protecţie personala) sau de dezinfectanţi pentru mâini. Conectivitatea celulară le permite fabricilor să fie flexibile (în privinţa producţiei), iar tehnologia 5G asigură o latenţă redusă, precum şi o conectivitate şi securitate superioare, totul funcţionând astfel fără probleme.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite