INTERVIU Bianca Lewis, hackeriţa româncă de numai 12 ani: „Fetele ar trebui lăsate să îşi descopere singure pasiunile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare conferinţă de securitate cibernetică din România, DefCamp, a avut în acest an un invitat de marcă: Bianca Lewis, o fată de numai 12 ani, pe jumătate româncă, celebră printre hackeri pentru descoperirea unei vulnerabilităţi în sistemul de vot american cu doi ani în urmă. Adevărul a avut ocazia de a sta de vorbă cu ea şi de a afla mai multe despre una dintre cele mai tinere voci din hacking.

La prima vedere, Bianca nu pare cu nimic diferită faţă de alţi copii de vârsta ei, însă imediat ce începi să vorbeşti cu ea, îţi dai seama că are ceva special. Este aproape constant cea mai tânără persoană din încăpere, aşa cum o spune chiar ea, şi la numai 12 ani are propria companie şi un viitor strălucit în faţă.

Adevărul: Ce te-a determinat să devii hacker şi ce te-a atras spre coding?

Bianca: Am început să scriu cod încă din grădiniţă cu Scratch, un limbaj de programare simplu cu care poţi face jocuri, iar apoi, pe la 8-9 ani am mers la prima mea conferinţă de hacking în Delaware, unde am şi câştigat un laptop pe care îl folosesc şi în ziua de azi, în cadrul unui crypto challenge. Iar de atunci, pasiunea mea s-a dezvoltat din ce în ce mai mult.

Ce fel de limbaje de programare foloseşti?

Bianca: Folosesc mult Wireshark, îmi place Python, vreau sa învăţ Ruby şi îmi place foarte mult să utilizez şi Arduino.

În urmă cu doi ani, ai reuşit să descoperi o vulnerabilitate în sistemul electronic de vot american. Crezi că este posibilă implementarea perfectă a unui astfel de sistem electronic, care să fie lipsit de vulnerabilităţi?

Bianca: Da, şi chiar am avut un anunţ foarte mare la DefCamp: îmi construiesc propriul sistem de vot, începând cu partea de înregistrare pentru a vota până la sfârşitul numărătorii. Va funcţiona cu buletine de vot de hârtie, fără tabele electronice şi va avea şi un audit de limitare a riscurilor, deoarece acestea sunt cele mai sigure metode disponibile. Maşinile de vot nu vor fi conectate la internetul public, nu vor exista coduri de bare, totul va fi într-o reţea sigură.

CEO la doar 12 ani

Eşti CEO-ul unei companii, Girls Who Hack. Cum a început acest proiect?

Bianca: Eram cu tatăl meu la un eveniment denumit Philly Tech Week, unde am asistat la o prezentare a autoarei cărţii “Brave, Not Perfect” (n.r. Reshma Saujani), care a înfiinţat o companie denumită Girls Who Code. Aşadar, după ce am aflat acest lucru, m-am gândit că aş putea să fac acelaşi lucru, dar pentru hacking - Girls Who Hack. Avem cursuri, videoclipuri şi postări online care învaţă fetele ce vor să intre în acest domeniu de unde să înceapă, iar mesajul nostru este “să învăţăm fetele tehnicile hacking-ului pentru ca ele să poată schimba viitorul”.

Am auzit foarte multe discuţii în ultima perioadă despre problema egalităţii de gen în domeniile sferei tehnologice. Care este opinia ta despre acest lucru, ca o persoană care este implicată în zona tech?

Bianca: Cred că fetele sunt de obicei ţinute într-un anumit şablon încă de când sunt tinere: “nu ai voie să te joci cu maşina de pompieri, joacă-te cu o păpuşă Barbie, trebuie să arăţi perfect”. Ele ar trebui lăsate să încerce orice vor şi să îşi descopere singure pasiunile. Niciodată nu e prea târziu pentru o schimbare de carieră.

A încercat cineva să te contacteze pentru a lucra pentru o companie?

Bianca: Nu doar una, ci patru companii mi-au spus că, atunci când cresc, pot veni să lucrez pentru ei. Odată, eram pe scenă la sfârşitul unei prezentări şi cineva din sală m-a întrebat dacă vreau un job, iar altă persoană din sală i-a strigat că am deja compania mea şi poate ar dori el să lucreze pentru mine.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite