Hackerii se folosesc de programele piratate pentru a mina Bitcoin cu ajutorul calculatorului tău

Hackerii se folosesc de programele piratate pentru a mina Bitcoin cu ajutorul calculatorului tău

Cercetătorii Kaspersky Lab au identificat o metodă de fraudă prin care o „mină” de cripto-monede era distribuită şi instalată în secret pe calculatoarele utilizatorilor, prin intermediul unor programe piratate, precum cele de editat fotografii sau text. Calculatoarele erau ulterior folosite pentru crearea de cripto-monede, toate profiturile ajungând în conturile infractorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce piaţa de cripto-monede continuă să se extindă, având creşteri enorme ale numărului şi valorii investiţiilor, din ce în ce mai mulţi infractori îi monitorizează dezvoltarea. Faptul că acest entuziasm a cuprins atât de multe persoane este un atu pentru infractori, pentru că le este mai uşor să înşele utilizatorii care nu sunt foarte buni cunoscători ai domeniului IT.

De exemplu, minele de cripto-monede au devenit una dintre cele mai importante tendinţe din 2017. Această tendinţă a fost anunţată anul trecut de către cercetătorii Kaspersky, care au detectat o revenire a software-ului de mining, pe fondul popularităţii în creştere a Zcash.

Doar un an mai târziu, minele sunt peste tot. Infractorii cibernetici folosesc diferite instrumente şi tehnici precum campaniile de social engineering sau exploatarea unui soft piratat, pentru a infecta cât mai multe computere.

Experţii au descoperit recent mai multe site-uri similare, care le oferă utilizatorilor posibilitatea să descarce software gratuit piratat - programe şi aplicaţii populare. Pentru a inspira încredere, infractorii cibernetici au folosit nume de domenii asemănătoare cu cele reale. După descărcarea unui astfel de program, utilizatorul primeşte o arhivă care conţine şi un program de mining. Acesta este apoi instalat automat, împreună cu cel dorit.

În schimb, participanţii primesc partea lor din cripto-monedele obţinute mult mai rapid decât în cazul în care ar fi folosit doar computerul lor. Din cauza unor elemente specifice de structură, procesul de obţinere de Bitcoin şi de alte cripto-monede consumă multe resurse ale PC-ului şi mult timp, astfel aceste reţele cresc semnificativ productivitatea şi viteza generării de cripto-monede. 

După ce sunt instalate, minele încep să opereze silenţios pe computerele victimelor, generând cripto-monede pentru infractorii cibernetici. Conform cercetării, în toate cazurile ei au folosit soft-ul NiceHash care a suferit recent o breşă majoră de securitate, în urma căreia au fost furate milioane de dolari (echivalentul în cripto-monede). Câteva dintre victime erau conectate la o reţea de mining cu acelaşi nume.

În plus, experţii au aflat că unele mine conţin o caracteristică specială care îi permite utilizatorului să schimbe de la distanţă un număr de portofel, o reţea sau mină. Acest lucru înseamnă că infractorii cibernetici ar putea oricând să seteze o altă destinaţie pentru cripto-monede şi, astfel, să-şi gestioneze câştigurile prin distribuirea unor fluxuri de mining între portofele sau chiar să facă în aşa fel încât computerul victimei să lucreze pentru o altă reţea de mining.

Pentru a evita ca un computer să devină parte dintr-o reţea de mining se recomandă:

  • Descărcă doar programe legale, din surse oficiale;
  • Instalează o soluţie de securitate
citeste totul despre: