Google dă uitării dreptul de a fi uitat, în numele libertăţii presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a revenit asupra deciziei de a elimina din rezultatele sale o serie de linkuri de la publicaţii online, potrivit Reuters.

Joi, cei de la BBC acuzau faptul că un articol, scris în 2007, despre fostul director al Merril Lynch (o companie de management al finanţelor), Stan O'Neal, a fost scos din căutările Google, după ce O'Neal s-a folosit de dreptul de a fi uitat, impus de Uniunea Europeană.

Cazul nu a fost unul singular. Cotidianul The Independent susţine că trei articole au fost scoase din rezultatele care le apar europenilor, iar un articol al The Guardian fusese şi el eliminat.

Google a revenit asupra deciziei după ce BBC şi The Guardian au publicat materiale în care atrăgeau atenţia că acesta este un mijloc de cenzură şi că oamenii au dreptul de a fi informaţi. Google a înştiinţat fiecare publicaţie în momentul în care un articol a fost scos din căutări.

Martin Clarke, editor al Mail Online, publicaţie care a pierdut patru articole, a atras atenţia că ”această măsură este echivalentă cu arsul cărţilor din biblioteci”. The Guardian a făcut apel pentru mai multă transparenţă în ceea ce priveşte criteriile după care sunt ascunse linkurile şi a cerut mai multe informaţii despre modul în care publicaţiile se pot opune acestor decizii.

Google controlează 90% din totalul căutărilor efectuate pe Internet şi susţine că dreptul de a fi uitat ”este un procedeu nou şi în curs de evoluţie”. ”Vom continua să ascultăm feedbackul vostru şi vom lucra cu autorităţile ce se ocupă cu protecţia datelor pentru a ne conforma deciziei Uniunii Europene”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Până acum, gigantul Internetului a primit în jur de 70.000 de cereri, conţinând în jur de patru linkuri fiecare. Trebuie precizat că dreptul de a fi uitat se aplică numai pe paginile europene ale motorului de căutare (de exemplu pe google.ro), însă link-urile pot fi găsite fără probleme pe google.com. 

În luna mai, Uniunea Europeană a decis că oamenii au dreptul de a fi uitaţi şi că unele căutări care nu ne avantajează ar trebui scoase de Google la cerere.

În momentul în care ceri să dispară un anumit link irelevant sau defăimător, trebuie să-ţi confirmi identitatea şi printr-un buletin document şi să explici de ce e deranjant acel conţinut. Astfel, Google reduce riscul ca acest sistem să fie exploatat în scop negativ. În momentul în care Google va înlătura un link, îl va informa şi pe cel care caută că a fost formulată o cerere în sensul ştergerii acelui conţinut din indexarea sa.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite