Google Maps aniversează 15 ani şi îşi schimbă imaginea şi interfaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Logo Google

La începutul lui februarie 2005 se lansa prima versiune a Google Maps. De atunci, serviciul gigantului american a evoluat de la a oferi indicaţii de orientare uşor de înţeles, până la a ajuta oamenii să exploreze şi să găsească ceea ce caută. Cu ocazia aniversării a 15 ani, Google Maps are o nouă înfăţişare grafică, o nouă interfaţă a aplicaţiei, actualizări şi alte surprize.

Elementul cheie care s-a schimbat în identitatea vizuală a Google Maps este pin-ul - acel indicator grafic ce indică poziţia pe hartă. Plecând de la noul pin, sigla Google Maps este şi ea una nouă. În plus, „festivităţile” aniversării celor 15 ani includ şi înlocuirea graficii actuale pentru navigare pe Google Maps cu o maşină „de petrecere”, imagine care va fi disponibilă doar în perioada aniversării (6-9 februarie).

Interfaţa aplicaţiei Google Maps (Android şi iOS) a fost reorganizată, astfel încât să fie mai uşor utilizatorilor să găsească informaţia dorită. Aceasta oferă 5 tab-uri accesibile imediat, din interfaţa Google Maps, din care utilizatorii pot:

  • explora o zonă, pentru a găsi restaurante, concerte, etc.
  • călători către o destinaţie - cu autoturismul, transportul în comun, pe jos, etc.
  • să vadă rapid locurile pe care le-au salvat în Google Maps
  • să contribuie cu informaţii, precum review-uri, poze, locuri care lipsesc, etc.
  • să afle noutăţi, precum noi restaurante şi pub-uri deschise în localitate, recomandări personalizate.

Câteva cifre ale Google Maps, la 15 ani de la lansare

Google Maps Logo
  • Google Maps a cartografiat mai mult de 220 de ţări
  • În medie, peste 1 miliard de kilometri sunt parcurşi zilnic cu ajutorul navigaţiei Google Maps, la nivel mondial
  • Pe Google Maps există informaţii despre mai mult de 150 de milioane de afaceri şi locuri
  • Peste 1 miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună
  • Până în prezent, Google a publicat peste 16 milioane de km de imagini în Street View. Pentru preluarea imaginilor au fost utilizate tot felul de mijloace, de la snowmobil, barcă sau batiscaf şi până la oi, cămile sau căruţă cu cai (aceasta din urmă a fost folosită chiar în România, pentru fotografierea localităţii Letea din Delta Dunării, cu ajutorul organizaţiei WWF România)
  • Există peste 58 milioane de km pătraţi de imagini din satelit la calitate ridicată, acoperind 98% din populaţia globului.

Google Maps în România

În România, Google Maps şi-a făcut apariţia prin versiunea localizată în aprilie 2010, iar primele imagini Street View din ţara noastră au fost publicate pe Google Maps la finalul aceluiaşi an. Extinderea acoperirii Street View pentru aproape toată România are loc în 2012, când sunt preluate imagini inclusiv din zone de interes turistic, unde maşina nu are acces.

De atunci, acoperirea Street View din România s-a actualizat şi extins constant: au fost adăugate imagini de pe apă (Dunăre şi Delta Dunării), de sub pâmânt (Salina Turda) sau din muzee (Muzeul Naţional Brukenthal) şi clădiri (Palatul Parlamentului). Iar an de an, versiunea Google Maps pentru România a fost actualizată cu cele mai noi funcţionalităţi, de la Transit, în 2013, şi până la Live View, în 2019.   

Două treimi din utilizatorii de internet din ţara noastră folosesc Google Maps cel puţin o dată pe lună, jumătate dintre aceştia pentru a obţine îndrumări în timp ce se deplasează, pentru a nu se rătăci şi pentru a evita blocajele în trafic sau întârzierile cu transportul public. În total, se estimează că Google Maps ajută o persoană din România să economisească, în medie, 3 ore pe an.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite