Google şi Internetul din balon: ce este în interiorul fiecărui balon şi cum plănuiesc inginerii să asigure conexiuni bune

Google şi Internetul din balon: ce este în interiorul fiecărui balon şi cum plănuiesc inginerii să asigure conexiuni bune

Cum arată un balon cu Internet, „tăiat“ pe jumătate. FOTO Captură/YouTube - Project Loon

Google plănuieşte să „lase“ peste zonele sărace ale lumii Internet gratuit. Şi va face asta din balon prin Proiectul Loon. Acum, un inginer al Google explică ce este în interiorul fiecărui balon şi cum funcţionează recepţionarea de date, dar şi transmiterea lor.

Mulţi sunt neîncrezători în planul Google de a trimite Internet din balon, dar compania este încă optimistă în privinţa proiectului său. Mai nou, inginerul Cyrus Behroozi explică, într-un videoclip publicat pe YouTube, ce este în fiecare balon şi cum va funcţiona această transmisiune. Înainte de toate trebuie ştiut că gigantul american a plănuit să ţină baloanele în aparente turme, să nu existe goluri între ele sau ambuteiaje pe anumite zone.

Spre deosebire de sateliţii de telecomunicaţii, menţinuţi pe o poziţie aparent fixă în raport cu Pământul, aceste baloane vor pluti pe deasupra Pământul la câteva zeci de mii de metri, dar vor fi predispuse altor factori perturbatori. Behroozi arată, în videoclipul de mai jos, care sunt părţile componente: baza, cu transmiţătorul radio, şi partea de sus, unde este antena. Cele două sunt conectate prin cabluri.

Între cele două, la epicentrul balonului, se regăseşte un nivel reflector. Antena colectează date atât direct, trimise către ea, cât şi reflectate de stratul median. Spre deosebire de o antenă parabolică folosită, spre exemplu, la o legătură TV prin satelit, baloanele nu pot fi îndreptate într-o direcţie şi să rămână fixate. Aşa că antena trebuie să fie mai sensibilă la captarea semnalului marginal decât a celui direct, asigurându-se astfel o transmisiune uniformă.

Deocamdată, proiectul este în faza de prototip, ceea ce înseamnă că şi designul antenei se poate schimba. Însă chiar dacă sunt lansate acum sau în câţiva ani, principiile rămân cvasi-aceleaşi.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre Proiectul Loon: 

VIDEO Google vrea să ofere Internet ţărilor sărace cu baloane. Bill Gates nu e de acord, consideră proiectul inutil

Ne va salva internetul pe toţi? Facebook lansează Internet.org şi vrea să aducă online 5 miliarde de oameni

Google e criticată pentru Proiectul Loon, gândit să asigure Internet ţărilor sărace

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările