Google a eliminat site-urile interzise de către guvern din căutările din Rusia

Google a eliminat site-urile interzise de către guvern din căutările din Rusia

FOTO 123 RF

Motorul de căutare a şters aproximativ 70% din site-urile interzise de guvernul de la Moscova, potrivit unei publicaţii ruseşti citate de CNET.

Ştiri pe aceeaşi temă

Google a început să modifice rezultatele din căutările din Rusia cu scopul de a elimina site-urile care au fost interzise de către agenţia guvernamentală de comunicaţii, conform unui material publicat de Vedemosti, o publicaţie locală.

Încă din 2017 guvernul rus a cerut motoarelor de căutare din ţară să şteargă site-urile interzise de agenţie, cunoscută sub numele de Roskomnadzor. Unele dintre site-uri includ pagini cu pornografie infantilă, droguri sau sinucideri, însă unii critici au acuzat agenţia că în acelaşi timp promovează cenzura de stat, menţionează Times of Moscow.

Google a fost amendat în luna noiembrie a anului trecut cu 7.500 de dolari pentru nerespectarea regulilor, mai precizează ziarul.

„Ne-am angajat să facilităm accesul la informaţii în beneficiul utilizatorilor noştri atât din Rusia cât şi din resul lumii”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Potrivit Vedemosti, Google a şters aproximativ 70% din site-urile interzise de guvern. Acesta din urmă a făcut 175 de cereri către compania americană pentru a elimina site-urile respective.

Materialul publicat în ziarul rusesc vine în contextul în care Google se confruntă deja cu întrebări privind cenzura în zeci de ţări din resul lumii. Gigantul tech a atras suspiciuni şi pentru „Dragonfly”, un efort de a reinstaura motorul de căutare Google în China, unde, de asemenea, ar fi fost de acord să respecte cenzura guvernamentală şi să interzică termeni precum „drepturile omului” sau „Piaţa Tiananmen”. Totuşi, în urma presiunii unor deputaţi şi a unor angajaţi din interiorul companiei, Google a renunţat la proiect.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: