Google creează „Maşina timpului“ şi o introduce în Street View: proiectul care să ne salveze trecutul pentru viitor

Google creează „Maşina timpului“ şi o introduce în Street View: proiectul care să ne salveze trecutul pentru viitor

„Înainte“ şi „după“ în noile hărţi Google întru conservarea trecutului.

Google a dat lumii cel mai folosit software pentru hărţi, a adus foarte multe funcţionalităţi pentru acesta, iar acum vrea să conserve în el trecutul. Lansează proiectul „Maşina timpului“ şi populează Google Maps cu imagini din trecut de care să ne aducem aminte în viitor.

În martie 2011, un cutremur distrugea Japonia, cutremur care ajungea să fie urmat de un tsunami, iar acel moment a fost cel care i-a stimulat pe cei de la Google să dorească păstrarea locurilor distruse. Aşa a început proiectul „Amintiri pentru viitor“ şi a inclus în Google Street View imagini vechi, stocate încă din 2006. Le-a oferit japonezilor ocazia să vadă imagini din trecut pe site-ul „Memories for the Future“, dar nu se opreşte aici, scrie The Verge.

Un exemplu de cum te poţi folosi de proiectul Google

Google va începe actualizarea hărţilor pentru a include şi acele imagini vechi, locuri în construcţie, suprafeţe distruse şi multe altele. Acestea vor fi incluse în proiectul „Time Machine“ (trad.: Maşina timpului). Imaginile vechi nu apar din prima, ci dacă eşti într-un loc care dispune de imagini vechi, vei avea la dispoziţie o clepsidră şi un slider pentru a naviga între cele două momente. Luc Vincent, inginer şef peste Street View, susţine că această funcţionalitate a fost una dintre cele mai cerute de către utilizatori.

Locuri văzute prin „Maşina timpului“

Google foloseşte în prezent un algoritm care să aleagă cele mai bune imagini dintre cele colectate lunar - în cazul anumitori locuri colectarea se face şi mai des. „Când am ales imaginile pentru locuri, de regulă cele noi erau cele mai bune, dar acum poţi face tu alegerea“, a completat Vincent.

Turnul Eiffel, între 2008 şi 2013 (exemplu de cum va apărea modulul de alegere a perioadei)

Vincent şi echipa lui speră că proiectul lor să nu fie limitat doar la a vedea poze cu „înainte“ şi „după“, ci să fie o unealtă bună şi pentru cei care plănuiesc o călătorie. „Maşina timpului“, după cum va fi cunoscută funcţionalitatea în Google Maps, nu va oferi iniţial imagini din interior sau din munţi ori păduri şi nici nu va fi disponibilă pe dispozitivele mobile. 

Inginerul Google nu a precizat o perioadă de timp în care proiectul va fi implementat pe deplin, dar a spus că este în lucru. Şi Street View devine astfel mult mai mult decât ce se dorea iniţial, o unealtă care să te ajute să te ghidezi mai uşor într-o zonă necunoscută. „Conducem aceste maşini 3D (n.red.: de imortalizare a locurilor şi includere a imaginilor în Street View) de peste şapte ani. E cu totul diferit faţă de început“, a mai spus Vincent.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: