Ghidul conferinţei de la Dubai unde se doreşte reglementarea internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Dubai, guvernele probabil nu vor ajunge la un acord pentru reglementare FOTO Shutterstock
La Dubai, guvernele probabil nu vor ajunge la un acord pentru reglementare FOTO Shutterstock

Între 3 şi 14 decembrie, la Dubai, se va organiza Conferinţa Mondială de Telecomunicaţii, sub patronajul Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii, unde reprezentanţii guvernelor vor discuta despre schimbările asupra reglementării internetului.

Google deja a reacţionat şi nu susţine această conferinţă, la care unele state s-ar putea să vină cu pretenţia unui vot pentru reglementare naţională cu ajutorul instituţiilor oficiale. Google a făcut pentru acest lucru şi o pagină specială, unde susţine libertatea internetului şi îi invită pe utilizatori să discute problema pe #freeandopen, pe Google+. Proiectul Google a fost realizat sub deviza „We are the web“ (Noi suntem internetul), vorbind despre cele două miliarde de persoane care navighează zilnic pe un internet cât se poate de liber.

Încercăm să explicăm ce înseamnă această conferinţă, ce se va discuta şi la ce rezultate se poate ajunge pe viitor. Într-un viitor îndepărtat, dar bazele se pun prin mici decizii. Sursa noastră de inspiraţie a fost ediţia britanică a revistei „Wired“, care a pus la punct un mic ghid.

În primul rând, ce este ITU?

International Telecommunication Union a fost cunoscută înainte ca International Telegraph Union şi este o agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care este responsabilă pentru tehnologiile de comunicare şi de informare. Organizaţia coordonează disponibilitatea sateliţilor pe orbită, încearcă să îmbunătăţească infrastructura de telecomunicaţii şi luptă pentru impunerea unor standarde globale.

Secretarul-general al organizaţiei este Hamadoun Toure din Mali, care a studiat în domeniu în Rusia. În ITU există 192 de state membre, toate făcând parte din ONU, exceptând Palau. De asemenea, Taiwan-ul nu este în cadrul comitetului, fiind blocat de către China.

De ce se organizează Conferinţa Internaţională de Telecomunicaţii?

Tratatul privind reglementarea internetului a fost semnat în 1988. Atunci nu existau foarte multe ţări pe o piaţă liberă de online. Înainte de 1990, operatorii erau controlaţi de către stat. Principiile de atunci priveau interconectivitatea dintre legături şi tarifele pentru traficul internaţional.

Cu toate acestea, la 24 de ani de la acel tratat, reglementările din acea vreme nu se mai aplică în niciun fel pe o piaţă liberă. Întânirea de la Dubai încearcă să aducă mai aproape de 2012 regulile şi reglementările. Guvernele pot vota, iar fiecare au câte un vot. Unii spun că încercarea de a reglementa lucrurile în 2012 nu este realistă, iar această decizie aparţine unui secol trecut.

Ce probleme există deja­?

Pe lângă Google, 100 de alte organizaţii s-au ridicat împotriva reglementării. Ei consideră că ITU are responsabilităţi doar asupra industriei telecom, nu şi peste internet.

Unde putem găsi propunerea pentru noul tratat?

Acesta a fost pus public de către ITU şi a intrat în dezbatere, cu părţile care se vor schimba sau care vor fi introduse marcate cu roşu. Documentul poate fi văzut mai jos, în fişierul PDF.

Draftul noului tratat ITU

Unde găsim şi alte propuneri care vor fi discutate în Dubai?

Pe site-ul dot-nxt.com, care şi-a asumat misiunea de a aduna toate propunerile statelor membre.

Cum pot fi aprobate propunerile la ITU?

E greu de crezut că întâlnirea va însemna un consens total pentru a controla mai bine internetul. În primul rând, fiecare propunere are nevoie de o majoritate, iar orice propunere mai ciudată, cum ar fi cea a Rusiei, de a controla internetul pe teritoriul naţional, vor fi întâmpinate de unele ţări cu reticenţă.

Cu toate acestea, trebuie manţionat că ITU are doar caracter consultativ şi orientativ. Tratatele sunt legi internaţionale şi statele ar trebui să le ia în seamă, dar nu există nici un mecanism de impunere a unor decizii.

Ce poate veni împotriva oricărei decizii radicale a ITU, care să dea impresia de dictatură?

Articolul 19 din Declaraţia drepturilor omului – despre libertatea discursului.

Ce ar putea fi aprobat?

Cel mai probabil, consensul va fi găsit pentru optimizarea internetului şi tarifelor telecom. În primul rând, există o dezbatere destul de aprinsă asupra tarifelor pentru roaming. Cu toate acestea, aici există şi punctul de vedere al marilor operatori telecom.

În al doilea rând, se vor lua măsuri pentru o mai mare interoperabilitate şi pentru luarea de măsuri în privinţa reducerii fraudelor prin internet şi prin spam.

În final, care sunt nemulţumirile criticilor?

Vint Cerf, de la Google, este îngrijorat că ITU încearcă să-şi extindă influenţa asupra internetului. El consideră că Organizaţia ar trebui să se rezume la telecom şi să nu treacă şi la internet, mai ales dacă se discută despre spam şi securitate, ceea ce înseamnă şi măsuri de cenzură. Internetul a crescut prin negocieri între entităţi private, iar marii furnizori de astăzi nu mai sunt controlaţi de către guverne.

De asemenea, neutralitatea ITU ar fi problematică, deoarece între statele membre există şi unele care deja au luat măsuri pentru cenzurarea utilizatorilor.

În plus, la ITU numai statele votează, nu şi operatorii. Evident, în delegaţiile internaţionale pot exista şi companii ca Google, Cisco sau operatori mobili, după cum scrie „Wired“.

Mai există îngrijorarea că unele state au venit cu propuneri excentrice, cum ar fi cea a Rusiei, care vrea să transfere responsabilitatea de a împărţi domenii, de la ICANN în responsabilitatea ministerelor naţionale.

O altă propunere interesantă şi periculoasă este cea a unei organizaţii a companiilor de telefonie din Europa, care ar dori ca marii giganţi online ar trebui să plătească o taxă de acces pentru a distribui conţinut. 

Actualul tratat al ITU Tratatul din 1988 al ITU

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite